שתף קטע נבחר

 

הקלטות אנטבה: "אם אלוהים יעבוד בשבת זה טוב"

40 שנה אחרי פעולת החילוץ ההרואית, נחשפות הקלטות מהתחקיר הסודי שערך חיל האוויר אחרי המבצע: ההסברים בממשלה, ההתנגדות של "מוטה", האולטימטום של יקותיאל אדם, וההקשר שעשה מפקד החיל בני פלד לבחירת אישה. וגם: איזו פעולה בוטלה ברגע האחרון מחשש למפגש עם קרוקודילים?

 

 

נחשף: הקלטות תחקיר מבצע אנטבה    (צילום: חגי דקל)

נחשף: הקלטות תחקיר מבצע אנטבה    (צילום: חגי דקל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מבצע אנטבה או בשמו הצבאי מבצע כדור רעם נחשב אחד המזהירים והנועזים ביותר שביצע צה"ל. האולטימטום שהעמידו החוטפים לישראל לשחרור מחבלים התקרב, והחשש בירושלים מהוצאת בני הערובה להורג הפך להיות ממשי. במקביל למשא ומתן שנוהל עם החוטפים על שחרור המחבלים, עמלו בצבא על תוכנית צבאית לשחרור בני הערובה. אחר הצהריים (יום א') חושף משרד הביטחון את התחקיר הצבאי הסודי שבו נחשפים פרטי המבצע, התוכניות השונות שהיו על הפרק, והדיונים הקדחתניים בממשלה.

 

מה אתם יודעים על מבצע אנטבה? 

 

חזרת החטופים לארץ (צילום: אבי שמחוני ומיקי צרפתי, במחנה) (צילום: אבי שמחוני ומיקי צרפתי, במחנה)
חזרת החטופים לארץ(צילום: אבי שמחוני ומיקי צרפתי, במחנה)

 (צילום: אבי שמחוני ומיקי צרפתי, במחנה) (צילום: אבי שמחוני ומיקי צרפתי, במחנה)
(צילום: אבי שמחוני ומיקי צרפתי, במחנה)

 (צילום: דוד רובינגר) (צילום: דוד רובינגר)
(צילום: דוד רובינגר)

אלוף בני פלד, המפקד המנוח של חיל האוויר, נשמע אומר בתחקיר שבוצע לאחר המבצע: "בעולם הטבעי תוכנית שלא בוצעה אדם מסוים יראה בה את כל היתרונות והוא יקלל את העולם שלא לקח אותה אם המבצע שכן נבחר נכשל. אבל אם המבצע שנבחר הצליח - לעולם לא תדע אם המבצעים האחרים היו באמת נכשלים או מצליחים מעל ומעבר למה שהמבצע שנבחר. זה נכון לפיתוח אמל"ח, זה נכון בבחירת אישה, מה יש, אתם בני 20-19 מתחתנים, אתם יודעים? אתם לא יודעים".

 

פלד התייחס בדבריו לתוכניות שונות שירדו מהפרק. אחת מהן הייתה התוכנית הימית שלפיה תוכנן כי כוח שיוצב בקניה ישכור סירות, יגיע לחוף באנטבה ויגיע ברגל עד לטרמינל, יהרוג את המחבלים ויסגיר עצמו לצבא אוגנדה. כך תיאר אותה אחד הנוכחים בתחקיר: "הם אמרו שזה לוקח המון זמן ומי יודע בכלל אם הקנייתים ייתנו להם להגיע ואם המבצע לא יתגלה, אז החליטו שיקפצו על קניה ויצניחו דווקא את שייטת 13 כבר על יד היעד, אז מישהו אמר שיש (שם) קרוקודילים", ואז נשמעו קולות צחוק בחדר הדיונים.

מטוס ההרקולס שהחזיר את החטופים לארץ (צילום: חיים בורנשטיין) (צילום: חיים בורנשטיין)
מטוס ההרקולס שהחזיר את החטופים לארץ(צילום: חיים בורנשטיין)

צוות החילוץ לפני המבצע (צילום: אביגיל עוזי) (צילום: אביגיל עוזי)
צוות החילוץ לפני המבצע(צילום: אביגיל עוזי)

לוחמי סיירת מטכ"ל עם רכב המרצדס שסייע במבצע ()
לוחמי סיירת מטכ"ל עם רכב המרצדס שסייע במבצע

משתתף אחר בדיון סיפר על החששות: "בהתחלה חשבנו לכבוש את השדה לכמה שעות, להשתלט עליו, להבריח את הכושים משמה וליצור פה בסיס לכמה שעות, למצוא את כל אלתורי הדלק, לתדלק את המטוסים ולא להסתמך בכלל על ניירובי (ניירובי בקניה, שם לבסוף מטוסי צה"ל תודלקו והמשיכו בדרכם - א"ז). כאשר בנינו את עיקר הפעולה חששנו מזה שאם ניתקע שמה גם עם החטופים הרי זה יהיה ביזיון בינלאומי, אז אמרנו שהחטופים דבר ראשון נעלה על מטוסים ונטיס אותם, לצורך זה השתמשנו בשני מטוסי התדלוק".

 

שאול מופז נזכר במבצע אנטבה    (צילום יוגב אטיאס ואורי דוידוביץ')

שאול מופז נזכר במבצע אנטבה    (צילום יוגב אטיאס ואורי דוידוביץ')

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לבסוף, האופציה האווירית היא זו שנבחרה משום שלהערכת הפיקוד הצבאי והמדיני היה בה את הסיכוי הסביר ביותר להצלתם של בני הערובה. וכך העיד פלד בתחקיר: "מטרת המבצע הייתה לחלץ את מרב השבויים ולהביא אותם הביתה. למינימום לחלץ את השבויים אל ארץ שאיננה עוינת. דבר ראשון. זה התנאי, אם המבצע לא מראה דרך סבירה לעשות את זה - לא מקבלים. כל המבצעים האחרים לא התקבלו כי הם לא הראו את זה", סיכם מפקד החיל, והוסיף "אם עוד מישהו היה אומר 'יתלו את הצוות, וירצחו את המבצעים אבל את השבויים יוציאו', אולי מישהו היה הולך על זה, הבעיה הייתה לשחרר את השבויים".

 

"נחיתה בלילה חשוך" 

לאחר שחיל האוויר גיבש את התוכנית וביצע את האימונים הנדרשים הוא ניגש לקבל את אישור הפיקוד, ושם נתקל בהטלת ספקות רבות על היכולת של צה"ל לבצע את הפעולה, שכונתה בתקשורת העולמית לאחר מכן "משימה בלתי אפשרית". פלד סיפר על הישיבה ההיסטורית: "כשבאתי לשם אמר השר 'בני, תסביר לי עוד פעם את התוכנית של חיל האוויר', ואני הרגשתי שזה כבר התפלשות בקש, אבל הסברתי עוד פעם. דיברתי עוד פעם, נקרא הרמטכ"ל (מרדכי 'מוטה' גור - א"ז), ונפגשנו עוד פעם בשש בערב. ואז הצגנו עוד פעם, והרמטכ"ל היה צריך להביע דעה. כל הפורום ישב בפנים. הוא אמר 'אני מסרב להביע דעה בנוכחות האנשים'. יצאו כולם, נשארנו לבד. הדעה שלו הייתה שלילית לחלוטין, על הבסיס של המודיעין, שוב על המודיעין וכמובן על עניין יכולת הנחיתה בלילה חשוך, מה יקרה בנחיתה בלילה חשוך".

"הרגשתי שזה כבר התפלשות בקש". בני פלד (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
"הרגשתי שזה כבר התפלשות בקש". בני פלד(צילום: דובר צה"ל)

 

יוני נתניהו. נהרג במהלך המבצע (מתוך הסרט) (מתוך הסרט)
יוני נתניהו. נהרג במהלך המבצע(מתוך הסרט)

קבלת הפנים לחטופים    (באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

קבלת הפנים לחטופים    (באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לפי התחקיר, דיונים רבים נוספים נערכו אצל שר הביטחון דאז שמעון פרס וראש הממשלה יצחק רבין. ראש אג"מ אלוף יקותיאל אדם העמיד בפני הממשלה אולטימטום ביום שבת, יום תחילת המבצע, שעליו סיפר פלד: "ראש אג"מ התעקש, אמר 'אני הפסקתי להיות איש מטה, אני כעת מבצע, אני נותן להם דדליין - שלוש וחצי, אם הם לא מביאים תשובה חיובית אין מבצע היום'. אז אמרתי לו אתה ראש אג"מ, נציג המטה הכללי, לך תודיע אתה לראש הממשלה. הלך, הודיע, מסר להם אולטימטום שלוש וחצי. ואז נרגעתי, אמרתי עכשיו זה בידי אלוהים, עכשיו העניין הזה בידי אלוהים. אם הוא יעבוד בשבת, טוב".

 

כשהממשלה אישרה את המבצע, מטוסי חיל האוויר כבר עשו את דרכם לאנטבה. בשעה 23:00 מטוס ה"קרנף" הראשון כבר נחת, ושעה וארבעים לאחר מכן אחרון המטוסים המריא מאוגנדה והכוח הצליח להחזיר את החטופים בשלום. במהלך מבצע החילוץ של לוחמי סיירת מטכ"ל נהרגו שלושה בני ערובה ומפקד הסיירת יוני נתניהו, והמבצע הנועז הזה נקרא על שמו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי שמחוני ומיקי צרפתי, במחנה
קבלת הפנים לחטופים
צילום: אבי שמחוני ומיקי צרפתי, במחנה
מומלצים