בשל גבייה כפולה: הביטוח הלאומי ישיב 200 מיליון שקל
במשך שנים גבה הביטוח הלאומי כפל דמי ביטוח בריאות מעשרות אלפי מקבלי קצבת זקנה. בעקבות דו"ח חמור של מבקר המדינה בנושא ותביעה ייצוגית שהוגשה, ישיב הביטוח הלאומי את הכספים 7 שנים אחורה ויפסיק את מנגנון הגבייה הכפול. השופט: "השנים בהן נהנה המוסד מגביית יתר עולה לאין שיעור על אותן 7 שנים שיש בדעתו להשיב למבוטחים. בחישוב גס גביית היתר לאורך השנים עשויה להגיע למאות רבות של מיליוני שקלים אם לא למעלה מכך"
הביטוח הלאומי ישיב כ-200 מיליון שקל שנגבו בגביית יתר, במהלך 7 השנים האחרונות, מעשרות אלפי מקבלי קצבת זקנה.
רוכשים ביטוח נסיעות? זה מה שחשוב שתדעו
על פי חוק הביטוח הלאומי, מבוטח שמקבל קצבת זקנה ומשלם עבורה דמי ביטוח בריאות, פטור מתשלום זה מהכנסה נוספת שיש לו ואולם, דו"ח מבקר המדינה שפורסם קבע כי בין השנים 2009-2012 גבה הביטוח הלאומי דמי ביטוח בריאות כפולים מרבבות מבוטחים בסכום של כ-20 מיליון שקל בשנה.
למרות שבדיקת המבקר נעשתה לגבי אותן שנים בלבד, ההערכה היתה שגביית הייתר התחילה עוד שנים רבות קודם ונמשכה גם אחר כך.
בעקבות פרסום הדו"ח, הוגשה בחודש ספטמבר 2015 תביעה ובקשה להכיר בה כייצוגית בסכום של כ-200 מיליון שקל, באמצעות עורכי הדין יעקב אביעד, אהרון קינן וגיל רון, כנגד הביטוח הלאומי בגין גביית ייתר 7 שנים אחורה.
בביטוח הלאומי טענו מנגד כי הנושא ידוע להם והוא נמצא בטיפול וכבר נערכו פעולות להשבת הכספים. המוסד הגיש בעקבות התביעה בקשת חדילה - פריווילגיה השמורה לגופים ממשלתיים שהוגשה נגדם תביעה ייצוגית, לפיה הגוף הממשלתי לא יחויב להשיב את הכספים לכל הנפגעים, אלא הנפגעים הזכאים יצטרכו לפנות אליו ולממש את זכותם להחזר.
השופט אליהו בכר, מבית המשפט המחוזי בתל אביב, דחה את הבקשה וקבע כי על המוסד יהיה להחזיר את הכספים 7 שנים אחורה.
במהלך הדיון חשף הביטוח הלאומי נתונים לגבי היקף גביית הייתר בשנים 2013-2014. על פי הנתונים, בשנת 2013 נמצאו 11,892 מבוטחים הזכאים להחזר דמי ביטוח בריאות בסך מצטבר של 19.8 מיליון שקל ובשנת 2014 נמצאו 12,628 מבוטחים הזכאים להחזר בסכום כולל של 21 מיליון שקל.
בביטוח הלאומי התחייבו כאמור להפסיק את הגביה הכפולה, להשיב את הכספים שכבר נגבו במהלך 7 השנים שחלפו וכן להגיש לבית המשפט תוכנית עבודה מסודרת בנושא.
השופט בכר קבע בפסק הדין, שניתן בשבוע האחרון, כי "השנים בהן נהנה המוסד מגביית יתר עולה לאין שיעור על אותן 7 שנים שיש בדעתו להשיב למבוטחים ובחישוב גס גביית היתר לאורך השנים עשויה להגיע למאות רבות של מיליוני שקלים אם לא למעלה מכך". עם זאת, בשל מגבלות החוק לפיהן ניתן להשיב עד 7 שנים אחורה, המוסד לא נדרש להשיב את הכספים שנגבו קודם לתקופה זו.
השופט קבע גם כי המוסד ישלם לעורכי הדין של התובעים בתביעה היצוגית סך של מיליון שקל.
"המוסד לביטוח לאומי התחייב לחדול מעתה ואילך מגבייה כפולה של דמי ביטוח בריאות משכירים אשר מקבלים קצבאות זיקנה", אומר ל ynet עו"ד אביעד. "מומלץ לכל מבוטח של המוסד לביטוח לאומי המקבל קצבת זיקנה לבדוק היטב את זכויותיו בכלל ואת זכאותו מכח פסק הדין בפרט". לדברי אביעד, למרות פסק הדין, בו התחייב הביטוח הלאומי לבצע החזר, כדאי לכל אותם מבוטחים לוודא זאת בעצמם.