שתף קטע נבחר

הפינוי-בינוי נתקע: כל דייר יקבל 100 אלף שקל

דיירי מתחם בקריית ביאליק רצו להיכנס לפרויקט, אבל סכסוכים שונים עיכבו את הוצאתו לפועל. בורר קבע שהם יפוצו, והחלטתו אושרה בבית המשפט

בית המשפט המחוזי בחיפה אישר לאחרונה פסק בוררות בין דיירי מתחם בקריית ביאליק לבין החברה שלקחה על עצמה להוציא עבורם לפועל תוכנית "פינוי-בינוי". השופטת תמר שרון נתנאל אישרה את החלטת הבורר שלפיה כל דייר יפוצה על העיכוב ב-100 אלף שקל, וקבעה שאם הפרויקט ימשיך להתעכב, יוכלו לדיירים להתקשר עם יזם אחר.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

המתחם היה בבעלות "קרן היסוד" ורוב היחידות הוחכרו על ידה לדיירים שונים. ב-2005 הוקמה חברת "דיירי רחוב העצמאות בקריית שמריהו" ויזמה פרויקט פינוי-בינוי במתחם, שבמסגרתו תוכנן כי החברה תרכוש את זכויותיה של קרן היסוד, תהרוס את יחידות הדיור הקיימות ותבנה בניינים חדשים. כל הדיירים יקבלו זכויות בעלות ביחידות דיור ואת שאר היחידות שייבנו החברה תמכור.

 

כמה הסכמים בנוגע לפרויקט נחתמו בין החברה לבין קרן היסוד, עיריית קריית ביאליק, הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה קריות וקבוצת החוכרים. אולם הפרויקט נגרר ולא יצא אל הפועל, בין היתר משום שעדיין לא התקבלו היתרי בנייה וגם משום שהדיירים הסתכסכו עם החברה ואף בינם לבין עצמם. וכך, בהתאם להסכם, פנו חלק מהדיירים לבורר שיכריע בטענתם כי החברה הפרה את ההסכמים.

 

לפני כשנה ניתן פסק הבוררות שנדונה בפני חמישה בוררים – שניים מכל צד, ושופט בדימוס שכיהן כמכריע. הם החליטו בין השאר על מנגנוני התחשבנות וקבעו שימונה כונס נכסים. בשורה התחתונה נקבע כי החברה אכן הפרה את ההסכמים, גם אם לא באשמתה.

 

הבורר המכריע חִייב את החברה לרשום את הבעלויות בדירות על שם הדיירים ולמחוק את הערות האזהרה שנרשמו לטובתה. הוא החליט שכל תובע זכאי לפיצוי של 100 אלף שקל עבור הבטחות שונות שלא קוימו בהסכם. עוד נקבע שאם לא יינתן היתר בנייה לכל הדירות תוך ארבע שנים – הדיירים יהיו פטורים מהתחייבותם כלפי החברה ויהיו רשאים להתקשר עם יזם אחר. אם תהיה התקשרות כזו, נקבע כי הפיצוי לכל דייר יוקטן ל-65 אלף שקל.

 

הדיירים לא אשמים בסחבת

החברה ערערה על הבוררות, ושם דחתה השופטת תמר שרון נתנאל שורה של טענות משני הצדדים. "הבורר לא התעלם, לא מהסכומים ששילמה המבקשת עבור הקרקע ולא מהסכומים ששילמה לקרן היסוד עבור חובות הדיירים ודירותיהם. כל אלה נזכרים בפסק הבוררות וניתנה להם משמעות בתוכן הפסק, בנימוקיו ובתוצאתו", נכתב בפסק הדין.

 

השופטת אף קיבלה את קביעת הבורר, שלפיה הדיירים לא תרמו להימשכות הפרויקט אלא דווקא רצו בקידומו.

 

בסופו של דבר, הבקשה לביטול פסק הבוררות נדחתה אך שני עניינים הוחזרו אל הבורר להשלמות: האחד בנוגע לשאלה אם כל הדיירים צריכים לתת הסכמה לצורך מכירת הזכויות של החברה בקרקע – במידה שירצו להתקשר עם יזם אחר.

 

בשני נדרש הבורר לקבוע עמדה ברורה בשאלת פרשנותו הנכונה של "סעיף התמורה" הנוגע לזכאות הדיירים לדיור חלופי, שלעמדת השופטת חשוב להכריע בו גם אם הדיירים יתקשרו עם יזם אחר.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המבקשת: עו"ד ש. גרנות, עו"ד ד. גולן, עו"ד ג. אילון ממשרד אהרונסון אבולעפיה ואח'
  • ב"כ המשיבים: עו"ד ליטל צור דורי, עו"ד עופר בן עזרא
  • עו"ד כרמית וובר-קסטלמן עוסקת בפינוי-בינוי
  • הכותבת לא ייצגה בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים