שתף קטע נבחר

 

הכלה בת 15: נישואי קטינים בישראל

הם מתחתנים כדת משה וישראל, מבלי להירשם ברבנות, הלידות מתרחשות בבית, הרחק מעיני הצוות הרפואי והרשויות - ואין פוצה פה ומצפצף: "מדי שנה מתרחשים כאלפיים נישואי קטינים בישראל", מעריכה קצינה שטיפלה בנושא, והתופעה מתפשטת גם מחוץ לחסידויות הקיצוניות

היכרותי עם הקהילה החרדית ביבנאל החלה בגיל 7, עת עברו דודי ודודתי להתגורר ביישוב החרדי. את החופשות היינו מבלים כילדים בצוותא, מתרוצצים ברחבי המושבה. אך הילדוּת, התברר לי עד מהרה, נגמרת מוקדם בקהילה הזו. בחופש של כיתה י', כשעמדנו אני ובת דודתי במכולת המקומית, פגשתי את מ', זו שהייתה חברתי הטובה למשחקי החבל והקלאס.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >> 

 

שתינו היינו בנות 15, אלא שמ' הייתה כבר נשואה ובהריון מתקדם. אני עמדתי בתור לקופה עם חטיפי שוקולד בידיי, והייתי עסוקה במחשבה על לימודים וחברות - ומ' הייתה עסוקה בלערום מצרכים ולהתכונן ללידה.

 

קראו עוד בערוץ היהדות

 

שנים ספורות לאחר מכן בחרו דודי ודודתי, שלא "זרמו" עם המסורת המקומית, לעזוב את הקהילה הברסלבית שנשלטה אז על ידי הרב אליעזר שלמה שיק. אך התופעה, מתברר, עודנה מתקיימת, ומימדיה ייחשפו הערב (ב') בתחקיר שערך אמנון לוי בלב החסידויות הקיצוניות, במסגרת התוכנית "פנים אמיתיות" (ערוץ 10).

 

הסכם שבשתיקה עם המשטרה?

ניצב משנה בדימוס, סוזי בן ברוך, טיפלה במסגרת תפקידה כקצינת ילדים ונוער ארצית באחת החתונות הללו. "במקרה הזה הייתה ראיה מוחשית שאפשרה למשטרה להיכנס לתמונה ולעצור את הרב וההורים", היא מספרת ל-ynet. "זו הייתה ילדה בת 12 והחתן היה בן 18. לפי החוק, כשמדובר בילדה מתחת לגיל 14 קיום יחסים מוגדר כאונס".  

 

 

בן ברוך משחזרת כיצד הובאה הנערה (עם מספר נערות נוספות שנחשד כי נישאו) בפני השופט. "הן אמרו: במקום לשתות אלכוהול ולעשן סמים אנחנו מביאות ילדים, שזו הברכה הכי גדולה שיש בעולם. השאיפה שלהן הייתה כל כך ברורה וכל כך חזקה, שזה לא יאומן".

 

בן ברוך מתארת כיצד במהלך השנים שעברו מאז מקרה זה, התקיים הסכם לא כתוב בין המשטרה לאדמו"ר הקהילה שנפטר לאחרונה, הרב אליעזר שלמה שיק (שכונה גם המוהרא"ש), לעצור את התופעה. "כל עוד האדמו"ר היה חי נמנעו מזה. הבנתי שמאז פטירתו של הרב זה חזר שוב".

 

למה המשטרה לא יכולה להפסיק את זה?

 

"זה לא פשוט בכלל. הבנו שיש בחברה הישראלית בועה חברתית שקשה מאוד לחדור אליה, ויש שם ילדות שנאנסות לאור יום. אבל כשאת מדברת איתן, הן משקפות משהו אחר. זו שטיפת מוח שאין לתאר. המקרה שתיארתי מקודם הגיע למשטרה ממישהו 'מבפנים' שהתלונן. מישהו שזה כאב לו וסיפר, והייתה הקלטה שיכולנו להוכיח באמצעותה את הדברים, אבל לא תמיד זה אפשרי".

 

לדברי בן ברוך מתקיימות בישראל כאלפיים חתונות של קטינים בשנה, אך רובן לא מדווחות. "במקרה אחר שבו היה מידע שהולכת להיות חתונה כזו, התברר לנו שהעבירו אותה לאולם בבני ברק. תחנת מרחב דן הייתה בהיכון, אבל אז זה כנראה התגלה, והאוטובוסים שהגיעו עם האנשים נעלמו כלעומת שבאו. יש שם קודים אישיים שקשה להכיר אותם, ומאוד קשה לחשוף את דברים מבחוץ. אנשים לא מדברים, אנשים מחפים אחד על השני".

 

אין אפשרות לעקוב אחרי חתונות כאלו באמצעות נתונים רפואיים? אלה ילדות שיולדות. הצוות הרפואי לא רואה?

 

"הם באמת מדווחים. מצד שני, בטיפת חלב הן לא תמיד אומרות את הגיל האמיתי, וגם הרבה מאוד לידות בקהילה הזו נערכות בבית. זה עוד עניין, ואז אין אפשרות בכלל לדעת על כך".

 

"המדינה צריכה לוודא שהן בסדר"

חוק גיל הנישואין נחקק כבר בשנת 1950, והגביל נישואי צעירים לגיל 17 ומעלה. מאז ידע החוק שינויים רבים. בשנת 2013 הועלה גיל הנישואין ל-18. בתיקון תמכו חברי כנסת מכל הסיעות. המתנגדים היו רק מהסיעות החרדיות ש"ס ו"יהדות התורה". אך השאלה עד כמה הוא מיושם בקרב קבוצות שאינן מכירות בו, נותרה שאלה המבוססת יותר על הערכות ופחות על מספרים רשמיים, מאחר והמדינה עדיין לא מצליחה לאכוף את הנושא באופן מלא.

 

הייתה בת 15 וחודש כשנישאה. שרה מימוני (צילום: מתוך "פנים אמיתיות") (צילום: מתוך
הייתה בת 15 וחודש כשנישאה. שרה מימוני(צילום: מתוך "פנים אמיתיות")

 

נתונים שהצטברו מאז על מה שמכונה "נישואי בוסר" עגומים, נחשפו בנייר עמדה שהוגש לוועדה לזכויות הילד על ידי מחלקת המחקר של הכנסת: נשואים אלה סובלים, על פי מחקרים שונים, מקשיים יכולת רגשיים וכלכליים. לידת ילד בגיל צעיר מאוד כרוכה בסיכון לאם ולתינוק. ישראל אף חתומה על אמנת האו"ם הקובעת כי מדינות צריכות לחוקק גיל נישואין מינימאלי, ולאכוף את החקיקה בנישואין המתקיימים מתחת לרף הנקבע.

 

"יש סיבה שהחוק נחקק היסטורית", אומרת מיכל פרינס, מקימת ארגון יה"ל העוסק במתן הדרכה מינית לזוגות במגזר הדתי. "הוא נתן לנו קרקע ערכית מסוימת שמדינת ישראל הולכת לאורה. אבל בקבוצות אידיאולוגיות מסוימות לא משנה אם יש חוק או אין. הם אולי לא יירשמו לנישואין, כדי שלא להסתבך - אבל יתחתנו הלכתית כדת משה וישראל. זה בסופו של דבר עניין תרבותי".

 

פרינס מעידה כי טיפלה בזוג מקרב הקהילה ביבנאל, שכמקובל שם נישאו בגילאים צעירים מאוד. "הם היו פשוט מכמירי לב. יש להם אמנם ייעוץ, ויש מדריכות כלות וסביבה אידיאולוגית שמאפשרת את זה. מצד אחד, אני מאמינה שצריך שיהיו קווים אדומים. למדינה אסור להתעלם מפגיעה בנערים ונערות. מצד שני, יש להם לכאורה זכות מלאה לקיים את התרבות שלהם כפי שהם מבינים אותה. נראה לי שהמדינה צריכה לדעת מה באמת קורה שם, ולוודא שהם בסדר. יכול להיות שנגלה שיש להם זוגיות נהדרת, ויכול להיות שהיא יכלה לבחור אחרת - אבל באידיאולוגיה הזו טוב לה והיא לא סובלת".

 

ביבנאל, במאה שערים - אבל לא רק

תופעת נישואי הקטינים בישראל 2016 מתקיימת גם מחוץ ליבנאל. אפשר למצוא אותה למשל בקרב קבוצות מסוימות המשתייכות לזרם החרדי-לאומי, וכלות שטרם מלאו להן 18 מסתובבות גם בחסידויות מסוימות.

 

"זו רשעות. זה נועד לשמור שלא נביא יותר מדי ילדים". יואליש קרויס על חוק הגבלת הנישואין (צילום: רפי קוץ) (צילום: רפי קוץ)
"זו רשעות. זה נועד לשמור שלא נביא יותר מדי ילדים". יואליש קרויס על חוק הגבלת הנישואין(צילום: רפי קוץ)

 

"אני לא יכולה לדבר על סטטיסטיקות, אבל יש מקומות שזה מגיע מתוך 'חלום השמלה הלבנה' שמתחבר עם אמירה אידיאלית על נישואין, ואמירה על איסור נגיעה", פרינס מסבירה. "אני שומעת על מקרים שזה כמעט נגמר בחתונה, אבל היה מישהו שעצר את זה, בדרך כלל ההורים.

 

"יש מצבור של דברים שמובילים לחופה, כמו קשר ממושך מגיל צעיר שלא מקובל, או תפיסות של שפיכת זרע לבטלה. אבל אני לא חושבת שזו תופעה בציבור הדתי. אין רב או קבוצה שאת יכולה להגיד 'אצלם זה ככה'".

 

מה עיקר הקושי האורב לזוגות כאלה?

 

"קודם כל, בטוח תשמעי זוגות שנישאו בגיל מוקדם, ואומרים: הכל בסדר אתנו. ויש כאלה, אני לא אומרת שלא. אבל יש כמה פרמטרים שמעוררים קשיים: קודם כל, יש קושי כלכלי. הרבה יותר קשה לכלכל את עצמך ללא השכלה מספקת. ויש גם חוסר בשלות ליצירה של זוגיות ושל מיניות, להכיל את האחר. זה פשוט שלב התפתחותי. ילדים בני 15 מרוכזים בעצמם ובצרכים שלהם. ולבסוף, קשיים שחווים זוגות שהתחתנו בגילאים מאוחרים יותר, מועצמים פי-כמה בגיל צעיר".

 

"החילונים פשוט לא רוצים שנתרבה"

בקרב החרדים הדעות חלוקות, אבל הזעזוע מנישואי קטינים ללא ספק פחות מורגש. איש "העדה החרדית", יואליש קרויס, טוען ש"כל מקרה לגופו". "כן צריך להתחתן מוקדם, אבל לא מוקדם מדי".

 

מה זה מוקדם מדי?

 

"בעיקרון מגיל 16 אפשר בהחלט, וב-95% מהמקרים זה לגמרי אפשרי".

 

על העלאת גיל הנישואין ל-18 הוא לא חוסך במילים קשות. "זו רשעוּת. זה נועד לשמור שלא נביא יותר מדי ילדים. הרי יש אלפי ילדים שנולדים לילדות במדינת ישראל, וזוכים לכל התמיכה באימהות כחד-הוריות, אז אני לא מבין למה נותנים הטבות למי שמביא ילדים ללא נישואין, ומענישים את מי שכן מתחתן. אם היו נותנים קנס להורה, הייתי אומר שזה אולי עניין מוסרי, אבל אין. ולא רק זה, עוד נותנים להם פרס, כסף. לדעתי זה רק בגלל שאלה חילונים ואלה חרדים".

 

קרויס, שאת ילדיו דווקא מחתן בינתיים בגיל "המופלג" של 19 שנים, תומך בגיל נישואין מוקדם, כל עוד המיועדים צעירים ולא מתוסבכים, כדבריו. הוא טוען כי ההחמרה באכיפה מצד רשויות החוק מביאה לכך שרישום נישואין גם במסגרת בית הדין של "העדה החרדית" מגיע לידי הרבנות הראשית ומשרד הפנים, מה שמרתיע רבים מלהשיא את הבנות בגילאים אלה, כמקובל בעבר.

 

"בשנה האחרונה זו בעיה רצינית. מפחדים מהחוק. אין שום רב שרוצה לסדר קידושין. צריך ללכת לבית משפט ולבקש אישור, וזה מסובך ובעייתי אז מחכים. אני מאמין שבגלל החוק מספרי הנישואין ירדו ב-50%".

 

מנגד קרויס טוען כי אם החוק היה שומר על רף גיל 17, רוב אנשי "העדה החרדית" היו נשמעים לו ולא חורגים ממנו. "אבל האמת היא שפשוט לא רוצים שנתרבה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב גלזנר
"מגיל 16 אפשר להתחתן". יואליש קרויס
צילום: יואב גלזנר
צילום: אביחי כץ
"הם היו מכמירי לב". מיכל פרינס
צילום: אביחי כץ
מומלצים