בקרוב יהיה יותר קל לפתוח עסק
לפי תוכנית של שר האוצר, רוב העסקים לא יידרשו לאישור רשות הכבאות כתנאי לרישיון. בדירוג "הקושי לעשות עסקים" של הבנק העולמי, ישראל הידרדרה ממקום 26 ב־2007 למקום 53 השנה
הקבינט החברתי־כלכלי אישר רפורמה של שר האוצר, משה כחלון, להקלה על הקמת עסקים קטנים. לפי התוכנית עסקים המוגדרים ב"סיכון אש נמוך" - כ־70% מהעסקים הקטנים בישראל - לא יידרשו עוד לאישור כבאות כתנאי לרישיון עסק.
בעל עסק קטן? כך תקבל את ההחלטות הנכונות
מדובר בעסקים כמו מספרות, בתי מרקחת, מכוני קוסמטיקה, חדרי כושר, מסעדות, בתי קפה ומזנונים. רישיון עסק לעשרות סוגי עסקים לא יחייב בדיקה ואישור מרשות הכבאות, אלא יותנה בהצהרת בעל העסק על עמידה בתנאים, כמקובל בענף. כך ייחסך גם התשלום עבור האישור. רק ב־2015 שילמו עסקים קטנים אגרת מכבי אש בסך כולל של 100 מיליון שקל. האוצר יפצה את הרשות על אובדן ההכנסה מהאגרות.
עסקים שלא ייהנו מהרפורמה, ועדיין יהיו מחויבים באישור מהכבאות, הם למשל מלון שבו מעל 25 מיטות, מסעדה ששטחה מעל 50 מ"ר, אולם שמחות, בתי אבות, קניון, בתי חולים, או תחנות דלק.
כן גובשו הקלות בהליך קבלת רישיון עסק בעירייה. עד היום עסק חדש שנדרש לאישור שימוש חורג בנכס היה צריך לפנות לרשות המקומית ולשלם היטל השבחה על העסק, ועד שלא הסדיר את התשלום לא יכול היה לקבל רישיון. כעת עיריות לא יוכלו עוד להתנות ביניהם ויחויבו לתת את הרישיון גם אם טרם בוצע התשלום.
בנוסף, יבוטלו חלק מההגדרות לשימוש חורג. כך, למשל, אם תוכנית המתאר המקומית מאפשרת לעשות שימוש גם למגורים וגם למסחר, אך בהיתר הבניין השימוש הוא למגורים בלבד, לא יידרש היתר לשימוש חורג, שכן תוכנית המתאר היא זו שתקבע.
לפי נתוני האוצר, 40 אלף עסקים קטנים פועלים בלי רישיון, ומחצית מהעיכובים במתן רישיון נובעים מעיכובים במתן אישור מכבי אש.
יצוין, כי בדירוג "הקושי לעשות עסקים" שעורך הבנק העולמי, ישראל הידרדרה ממקום 26 ב־2007 למקום 53 השנה. בדירוג בין מדינות ה־OECD עצמן ניצבת ישראל במקום 31 מתוך 34.
הרפורמה כלולה בחוק ההסדרים ואמורה לעבור עד סוף השנה. כמו כן, כדי שהתיקונים הללו ייכנסו לתוקף, נדרשים שינויי חקיקה שיאושרו על ידי הכנסת.
הידיעה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"