שתף קטע נבחר

כך ביטלה קשישה את המשכנתא על דירתה

בת 80 מירושלים משכנה את ביתה בעיר ונתנה לבנה הלוואה של מיליון שקל לכיסוי חובות. כשהבינה שהכסף לא יחזור, פנתה לבית המשפט - וניצחה

בית המשפט המחוזי בירושלים הורה לאחרונה לבטל שטר משכנתא של כמיליון שקל על דירה של תושבת העיר כבת 80. הסכום שהתקבל תמורת משכון הנכס היה אמור לשמש כהלוואה לכיסוי חובות של בנה של האישה, אלא שלפתע התחילו להגיע ההתרעות. לשמחתה, השופט אהרן פרקש הסכים איתה שלא קיבלה את כל המידע הדרוש כפי שמצוין בהוראות חוק הערבות, ולכן המשכנתא מבוטלת.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

הדירה של האישה שועבדה לפני כשנתיים במשכנתא לטובת חברה בשם "קס ביזנס" תמורת הלוואה של מיליון שקל שנתנה לחברה של בנה, שהסתבך בחובות כספיים גדולים. אלא שהחברה שלו לא התאוששה ולימים נכנסה להליכי פירוק. בעקבות זאת היא גם לא עמדה בהחזרי ההלוואה הממושכנת.

בשנה שעברה, לאחר שנשלחה לבנה מכתב התראה מהמלווה, פנתה אמו לבית המשפט בבקשה שיצהיר על בטלות המשכנתא. היא סיפרה שהיא מתגוררת לבד, מתקיימת מקצבאות וחוששת מפני פינויה מהדירה. לדבריה לא הייתה מודעת לקשיים הכלכליים שאליהם נקלעה החברה של בנה, ואפילו לא ידעה שהחתים אותה על שטר משכנתא.

 

האם טענה שבנה החתים אותה על מסמכים שהיו אמורים לעסוק בזכויות בחנות בדימונה שהייתה בבעלותה, וכי מעולם לא הייתה מסכנת את קורת הגג שלה בגילה המתקדם.

 

לדברי הקשישה, החברה המלווה "קס ביזנס" לא נהגה כיאות כשלא יידעה אותה לפני שחתמה על שטר המשכנתא שהחברה של בנה מצויה במשבר כלכלי קשה ושהכספים נועדו לכיסוי חובות. כלומר, גם בהנחה שידעה על מה היא חותמת - לא הובאו בפניה מלוא הפרטים הרלוונטיים לפני חתימה גורלית שכזו.

 

"קס ביזנס" התנגדה מן הסתם לביטול המשכנתא וטענה שזהו ניסיון חסר תום לב של המבקשת להתנער מהתחייבותה. לא ייתכן שהמבקשת חשבה שהיא חותמת על מסמכים הקשורים לחנות בדימונה, כיוון שהזכויות בה הועברו חצי שנה לפני כן. מעבר לזה, כותרת המסמך שעליו חתמה הייתה "שטר משכנתא".

 

השופט אהרן פרקש ציין שהתרשם שהמבקשת היא אישה משכילה ודעתנית, שאינה יכולה להתגונן בטענה שחתמה על המשכנתא מבלי שהבינה מה תוכנו של המסמך. אך למרות זאת הוא החליט לקבל את הבקשה, ונימק זאת בהוראות חוק הערבות, המטילות על מלווה חובות גילוי נרחבות כלפי הערב, בהן החובה לגלות לו על מצבו של הלווה ולשם מה ההלוואה ניתנת לו.

 

נקבע כי האם נחשבת "ערבה" לקיום ההלוואה, ומשכך היה על "קס ביזנס" לעדכן אותה בכל הפרטים האלו. השופט פרקש הדגיש שמדובר בנתונים שבהחלט היו יכולים להשפיע על שיקול דעתה של האישה, וייתכן שלו ידעה עליהם - הייתה מסרבת לחתום על המשכנתא.

 

לפיכך נקבע כי הפרת חובת הגילוי מהווה עילה לביטול המשכנתא, והורה לרשם המקרקעין למחוק אותה. לזכות האישה נפסקו הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך 20 אלף שקל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים