שתף קטע נבחר
 

בעקבות המס על דירה שלישית: שכ"ד מזנק

תשובת בעלי הדירות למס על דירה שלישית: העלאת שכר הדירה לשוכרים. "בעל הבית לא ישלם את המס, אנחנו נשלם אותו", סיפרה ל"ידיעות אחרונות" שוכרת שקיבלה הודעה כי דמי השכירות שלה יעלו במאות שקלים

נטלה בובלי מנתניה קיבלה שלשום שיחת טלפון מבעל הבית שלה, שבישר לה כי שכר הדירה יזנק בסיום השכירות באלף שקלים. "תודי לחבר שלך, כחלון", אמר לה, והתכוון לכך שהוא הבעלים של יותר משלוש דירות ולכן יצטרך לשלם מס מיוחד בעקבות היוזמה של שר האוצר שאושרה בממשלה. "אני הצבעתי לכחלון ואני מאוכזבת מהטיפול בעניין הדיור", אמרה בובלי. "אני יזמית נדל"ן ואני רואה שהפעולות שלו לא מובילות להפחתת המחירים. עכשיו אצטרך לשלם עוד 12 אלף שקלים בשנה, יכולתי בכסף הזה לשלם שנת לימודים אוניברסיטאית לבני החייל. זה מבאס מאוד, זה המון־המון כסף".

 

 

כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן

 

כמו בובלי, שוכרים רבים בערים שונות בארץ הבינו בימים האחרונים כי החשש שלהם מתממש, ובעלי הדירות אכן מגלגלים אליהם את המס החדש שהוטל עליהם - המס על דירה שלישית.

 

החוק שיזם שר האוצר משה כחלון להטיל מס על בעלי שלוש דירות ומעלה גורם לסערה במשק. באוצר טוענים כי יש להטיל מס על כ־54 אלף משקי בית שמחזיקים כ־180 אלף דירות ורבים מהם מצויים במאיון ובעשירון העליון. החוק קובע כי ניתן יהיה להטיל מס עד לסכום של 18 אלף שקלים בשנה על הדירה השלישית, ועל כל דירה נוספת שמחזיקים בעלי דירות מרובות. מס כזה צפוי לעלות לבעלי כמה דירות, ארבע ומעלה, עשרות אלפי שקלים בשנה ולהפחית את הכדאיות של משקיעים להחזיק בדירות רבות לצורכי השכרה.

 

מאידך טוענים ארגונים חברתיים, קבלנים וכלכלנים שהטלת המס תגרום באופן מיידי לעלייה משמעותית בשכר הדירה משום שבעלי הדירות יגלגלו את רוב המס על השוכרים.

 

שוכרי דירות מערים שונות ברחבי הארץ כבר קיבלו הודעה על כך שלאור החוק החדש שכר הדירה יעלה. אדווה, תושבת דרום תל־אביב, היא אחת מהם. בשנתיים האחרונות היא נפרדת מ־4,700 שקלים לטובת תשלום עבור הדירה שבה היא מתגוררת עם בן זוגה. בעל הדירה נפגש איתם בימים האחרונים והודיע להם ששכר הדירה יעלה לפחות ב־300 שקלים לחודש. "הוא אמר לנו שהסיבה העיקרית היא החוק החדש", מספרת אדווה. "בסופו של דבר זה מתגלגל רק עלינו, השוכרים. הוא עצמו לא ישלם את המס אלא אנחנו נשלם. זה מאוד מעצבן".

 

"כל הדיירים הסכימו לספוג את התשלום הנוסף בלית ברירה" (אילוסטרציה) (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"כל הדיירים הסכימו לספוג את התשלום הנוסף בלית ברירה" (אילוסטרציה)(צילום: shutterstock)

משה כהן מתל־אביב הוא הבעלים של ארבע דירות שאותן הוא משכיר לדיירים, והוא בעצמו שוכר דירה וכבר קיבל הודעה על כך שבקרוב ייפרד מעוד 600 שקלים בחודש בגלל החוק החדש. כמשכיר הוא מתכוון לנהוג באותה הדרך ולהעלות את שכר הדירה לדייריו. "אני לא מתכוון לשלם את המס הזה נוסף על ההלוואות המטורפות שלקחתי. כל הדיירים הסכימו לספוג את זה בלית ברירה, כמו שאני הסכמתי לספוג את זה בדירה שאותה אני שוכר".

 

תמר ואלכס, בני זוג המתגוררים בדירת שני חדרים ברמת־גן, דווקא מגלים הבנה למצוקתו של בעל הבית שהודיע להם על העלאת שכר הדירה. "הוא מבעלי שלוש הדירות שיצטרכו לשלם כאלף שקלים מס ולכן הוא יעלה לנו את שכר הדירה ב־300 שקלים", הם מספרים. "הוא לא אחד כזה שמשכיר הרבה דירות ומרוויח עליהן. יש לו דירה שהוא מתגורר בה, דירה שהבן שלו גר בה ואת הדירה שהוא משכיר לנו, אז אלף שקלים זה סכום גדול עבורו".

 

גם ע' ור' שמתגוררים בשכונת הפארק בחדרה התבשרו על עלייה של 400 שקלים בדמי השכירות. "מחירי השכירות עולים כל הזמן, וחלום הדירה שלנו רק מתרחק", הם אומרים. "לא תהיה לנו ברירה אלא לשלם את התוספת הנדרשת כדי להישאר בדירה שלנו, אחרת מישהו אחר כבר ייכנס במקומנו".

 

כיצד ישפיע המס החדש על שוק השכירות? צפו בדיון באולפן ynet: 

צילום: חגי דקל

צילום: חגי דקל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לא רק שוכרי הדירות נאלצים להתמודד עם המציאות החדשה. נראה כי גם חלק מהמשכירים מתחילים למכור את נכסיהם — שלעיתים היו מיועדים לפנסיה, להשקעה או אפילו לילדים. אלון כהן (45), בעל שלושה נכסים באזור באר־שבע, חושב למכור כדי שלא יצטרך לשלם את המס. "בשורה התחתונה, לא יישאר לי הרבה ביד", אומר כהן. "זה פשוט לא משתלם. המטרה הייתה שזה יעזור בפנסיה, שגם הולכת להיות מקוצצת. רצינו גם שזה יישאר לילדים. אבל גם פה המדינה החליטה להכניס את היד", הוסיף.

 

דקל סלע, הבעלים של סלע נכסים, העוסק בתיווך ניהול ויזמות נדל"ן בדרום, הוסיף: "כבר התחלנו לקבל טלפונים שאומרים 'תוציאו את הבתים שלנו למכירה'", סיפר. "ל־30% מהלקוחות יש 3, 4 ו־5 דירות. הם מאוד כועסים כי הם טוענים שמבחינתם מס הרכישה עלה. התוצאה היא או שהרוב יוציא את הדירות למכירה, או שיעלו את המחיר - והשוכרים יהיו חייבים לשלם", הוסיף. בנוסף, בענף הנדל"ן מעריכים כי צפויה מגמה של "העברה ללא תרומה" של נכסים, למשל מהורים לאחד מילדיהם שיהיה בן 18 ומעלה - במטרה להימנע מתשלום המס.

 

במשרד האוצר טוענים כי שכר הדירה בישראל גבוה ביותר גם כיום, ולכן השוק לא יאפשר עלייה משמעותית נוספת בו. גורם בכיר באוצר אמר אתמול כי "מדובר במס צודק, ומי שבעיקר תוקפים את החוק החדש שנכלל בחוק ההסדרים הם בעלי הממון ובעלי הקשרים".

 

ההכנסה הצפויה ממיסוי שלוש דירות ומעלה תגיע ל־921 מיליון שקלים בשנה, אך במשרד האוצר מעריכים כי הכנסה זו תרד, אם כי לא בשיעור גדול, לאחר שחלק מבעלי הדירות ינסו לרשום דירות על שמות בני משפחה אחרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים