מלחמת העגבניות: איפה הכי זול ומי מוכר עגבניות מטורקיה?
במטרה למנוע עליית מחירים בספטמבר-אוקטובר, משרד החקלאות הודיע כי יימשך ייבוא מטורקיה ללא מכס. בשנה שעברה זה לא עזר - המחירים ירדו רק בנובמבר, כמדי שנה. מה חושבים על כך רשתות, יבואנים ומגדלים? וגם: באיזו עיר מוכרים בימים אלה ק"ג עגבניות ב-90 אג'?
האם ייבוא עגבניות מטורקיה ימנע את עליית מחירי העגבניות ויישפר את איכותן? מדי שנה בספטמבר-אוקטובר, הצרכן הישראלי מתמודד עם התייקרות העגבניות - בגלל מחסור שנובע מחום, או מווירוסים שפוגעים בגידולים. גם השנה נראה כי התופעה תחזור על עצמה, ובמשרד החקלאות מנסים למנוע זאת מראש על-ידי ייבוא מטורקיה - על אף שבכך לא הצליחו להוריד את המחירים בשנים הקודמות.
השנה נפתח היבוא כבר לפני כחודש, ולטענת הקמעונאים הוא זה ששומר על המחירים לצרכן בימים אלה. החקלאים לעומת זאת טוענים שהמחירים החלו לעלות במתינות רק בשבועיים האחרונים. הצרכנים מצידם מתלוננים בעיקר על טיב העגבניות שהם מוצאים בסופרמרקט. "העגבניות לא יקרות אבל נראות זוועה", אמר לנו א', צרכן חובב עגבניות. "הן ירוקות או רקובות".
במהלך השנה יש גם ייבוא מירדן ומעזה
בימים כתיקונם, המכס על ק"ג עגבניות עומד על 93 אג'. בינואר 2016 התירה המדינה לייבא ללא מכס סל של ירקות בהיקף של 40 אלף טון. זו מכסה שנפתחת בשני תנאים - בעיתות של מחסור, או/ו בתקופות החגים.
כיוון שכבר ביולי נצפו סימנים של מחסור בעגבניות, משרד החקלאות פתח את המכסה ספציפית לייבוא עגבניות. מ-1 בספטמבר, ומהלך היבוא ללא מכס יימשך בשל החגים. הייבוא הוא רובו ככולו - מטורקיה, מעצמת עגבניות.
ישראל מייבאת מירדן 50 אלף טון ירקות ופירות בשנה, כחלק מהסכם סחר בין המדינות (בפועל - הייבוא מגיע לכמה אלפים), אך בימים אלה, גם בירדן יש מחסור בעגבניות והמחירים גבוהים. לישראל נכנס כל חודש גם משלוח קבוע של 250 טון עגבניות, מרצועת עזה.
ייבוא מטורקיה ברמי לוי ושופרסל
השנה עליית המחירים בשווקים הסיטונאיים החלה כאמור באמצע אוגוסט, בניגוד לשנה שעברה - אז ההתייקרות ניכרה החל מאמצע ספטמבר. טיב העגבניות נפגם עוד קודם לכן. חקלאים טוענים כי יש כרגע בשוק עגבניות מצורת גידול שנקרא הדליה - גידול על עמודים - שהן באיכות טובה מאוד, לעומת העגבניות הרכות והמוכתמות שניצפו ברשתות בשבועות האחרונים.
המחיר הממוצע של עגבניות בשווקים הסיטונאים עלה בשבוע החולף ל-6.20 שקלים לק"ג, כשבשנה שעברה, המחיר בתקופה המקבילה עמד על 2.20 שקלים לק"ג. היום, אגב, המחיר גבוה יותר ועומד על 6.80 שקלים לק"ג.
עקב כך, יש רשתות שכבר מייבאות עגבניות מטורקיה. רמי לוי למשל מייבא עגבניות מטורקיה כבר חודש וחצי. "צרכנים צריכים עגבנייה בבית, וכרגע יש חוסר מאוד גדול של עגבניות", אמר ל-ynet.
מחיר עגבנייה מטורקיה לקמעונאים: 3.60-3 שקלים לק"ג
מחיר העגבניות מטורקיה לקמעונאים, עומד על 3.60-3 שקלים לק"ג (כ-0.8 דולר לק"ג). עם עלויות שינוע המחיר עולה ל-5.5-5 שקלים לק"ג - לא זול במיוחד, אבל הסחורה באיכות טובה, בעוד שהסחורה בארץ (וגם מירדן) נפגעה מהחום וכן יש מחסור.
"מי שמזמין 30 משטחים של טון כל אחד, מקבל 5 מהחקלאים", טוענים קמעונאים. "בלי ייבוא יתכן שהמחיר היה עולה עוד יותר". החקלאים חושבים אחרת: "יש מחסור אבל לא אקוטי", אמר לנו חקלאי. כך או כך, העגבניות הטורקיות אצל רמי לוי נראות טוב, כך טוען הצרכן א'.
המחירים ברשתות המייבאות לא תמיד נמוכים
ואיך המחירים לצרכן אצל רמי לוי? סבירים ולעיתים אף נמוכים, אך לא תמיד נמוכים יותר מאשר ברשתות מתחרות. 5.90 שקלים לק"ג בחלק מהסניפים, ובאחרים אפשר למצוא גם במחירים של 4.90, 3.90 וגם ב-2.90 שקלים לק"ג (בכרמיאל), ואפילו ב-1.90 שקלים לק"ג (בלוד). את המחירים הנמוכים ביותר מצאנו דווקא בויקטורי ובשופרסל - באופן נקודתי. יחד עם זאת, המחירים תמיד נמוכים ממחירי השווקים הסיטונאיים.
והמחירים בשופרסל? בשופרסל אקספרס, שופרסל שלי ו"יש בשכונה", מוכרים עגבניות ב-7.90 שקלים לק"ג - מהמחירים הגבוהים בשוק. בשופרסל דיל המחירים נעים בין 3.90 שקלים ל-6.90 שקלים לק"ג, עם יוצאי דופן נקודתיים כמו 2.90 שקלים ו-1.40 שקלים לק"ג בגבעת אולגה וחדרה. המחירים בשופרסל לא תמיד נמוכים ממחירי השווקים הסיטונאיים.
העגבנייה היקרה ביותר ברשתות: ב-AM:PM
המחיר הכי גבוה לעגבנייה ברשתות השיווק, אותר ב-AM:MP - 9.90 שקלים לק"ג, כך לפי אתר פרייסז. אחרי כן בסטופ מרקט וסופר דוש בקניון ארנה: 8.90 שקלים לק"ג (אם כי בסניפים אחרים של הרשת – מוכרים ב-6.90 שקלים לק"ג).
ברשתות העירוניות של שופרסל מוכרים עגבניות ב-7.90 שקלים, כאמור. מגה ומגה בעיר מוכרות עגבניות ב-7.90 ו-6.90 שקלים לק"ג, אך גם ב-5.90 שקלים לק"ג בקדימה.
מלחמת עגבניות בין ויקטורי לשופרסל בעפולה
גם ביינות ביתן מוכרים ב-7.90 שקלים לק"ג בחלק הסניפים (למשל אלפי מנסה, פ"ת, ק"ש וראשל"צ), אך כמו ברשתות רבות אחרות - ביינות ביתן המחירים משתנים בין הסניפים. ברוב סניפי יינות ביתן, ק"ג עגבניות נמכר ב-6.90 שקלים לק"ג ויש גם סניפים בהם הרשת מוכרת ב-4.90 שקלים ואפילו ב-2.90 שקלים לק"ג בחנות בעפולה, (אם כי בסניף החדש בעפולה, הרשת מוכרת עגבניות ב-7.90 שקלים לק"ג).
בכלל, את המחירים הכי נמוכים לעגבניות תמצאו בימים אלה בעפולה. רשת ויקטורי מוכרת שם עגבניות ב-90 אג' לקילו. שופרסל דיל מוכרת בשני הסניפים שלה בעפולה ק"ג עגבניות בשקל. רמי לוי מוכר ב-5.90 שקלים לק"ג בעיר ויינות ביתן כאמור ב-2.90 וב-7.90 שקלים לק"ג.
שונות בין סניפים: 1.50 ש' בסניף אחד 4.90 ש' בסניף אחר
ויקטורי מציעה מחיר נמוך במיוחד בעפולה, אבל הוא אחד ויחיד. יש מבצע נוסף ברשת: 1.50 שקלים לק"ג באורנית. שאר המחירים נעים בין 2.90 ל-5.90 שקלים לק"ג כשבסניפים בודדים מוכרים גם ב-6.90 שקלים לק"ג (למשל בדיזנגוף בת"א).
באושר עד מצאנו עגבניות ב-1.90 שקלים לק"ג בלוד ובבני ברק, 2.90 שקלים בת"א ובצומת כנות - 4.90 שקלים לק"ג. גם ברשת חצי חינם מוכרים עגבניות ב-4.90 שקלים לק"ג.
גם ביוחננוף יש שונות בין הסניפים. במודיעין ונתיבות מוכרים ב-5.90 שקלים לק"ג ובחוצות המפרץ ב-2.90 שקלים לק"ג.
ברשת זול בשפע, עגבניות נמכרות ב-6.90 או ב-4.90 שקלים לק"ג ובסניף בנאות חדרה ב-1.80 שקלים לק"ג.
במחסני השוק, מוכרים עגבניות ב-5.90 שקלים לק"ג מחיר גבוה, אבל גם ב-4.90, 3.90 ואפילו ב-1.90 שקלים לק"ג (ביקנעם).
במחסני להב מוכרים אותן ב-6.90 וב-4.90 שקלים לק"ג.
ובשוק העיר יש מבצע על עגבניות: 2.90 שקלים לק"ג במקום 4.90 שקלים לק"ג.
הצרכנים עדיין לא רואים את ההתייקרות
מהסקירה השבועית של משרד החקלאות של מחירי הירקות, ניתן לראות שהמחיר לצרכן לק"ג עגבניות בסופרמרקטים שמחוץ לערים, נמוך מהמחיר הסיטונאי - מה שמעיד על כך שהרשתות "מפסידות" על עגבנייה כסף בימים אלה. זאת בניגוד למחירי גזר, מלפפון וחציל לצרכן - שם הן מרוויחות כסף.
המחיר של עגבנייה בתוך הערים גבוה מהמחיר הסיטונאי. כלומר, בתוך הערים הרשתות גוזרות קופון.
כלומר, צרכנים עדיין לא רואים התייקרות של עגבניות, כי הרשתות מעדיפות לצאת במבצעים על עגבניות, המוצר הכי נמכר בסופר. גם אם הן מייבאות מטורקיה, הן לעיתים קרובות מפסידות על המוצר הזה ומרוויחות יותר על מוצרים אחרים, אל תדאגו להן.
"שוחטים את מחירי העגבניות ושוחטים את החקלאים", טוענים חקלאים. "הצרכנים משלמים על זה בירקות אחרים. כל סל הירקות התייקר, גם בגלל מזג האוויר וגם כי יש ירקות חורף כמו גזר ותפו"א, שמגיעים מקירור".
מחיר עגבניות הדליה נמוך בשקל מעגבניות חממה
"הייבוא מטורקיה מגיע מוקדם מדי", טוען חקלאי. "לא ברור למה מעוררים פאניקה. נכון, יש מחסור בעגבניות, כיוון שחום הקיץ משפיע בעיקר בטמפ' הלילה על החנטה. כתוצאה מהיעדר חנטה, יש פחות יבול לכן יש ירידה בכמויות המשווקות".
למה לא נערכתם לזה?
"זה מוצר שחי שבוע על המדף. אנשים לא מבינים שככה זה בחקלאות, אבל כן נערכנו. יש גידול בעגבניות הדליה - צורת גידול שחזרו אליה לאחרונה. רוב העגבניות שמגודלות ארץ הן מחממות. כעת מגדלים גם בהדליה - קושרים חוטים לעמודים ובאמצעותם קושרים ענפי עגבניה לעמודים ומקבלים עגבנייה באיכות של חממה. יש שפע של עגבניות הדליה ומחירן נמוך בשקל משל עגבניות חממה. כרגע זה עוד לא הזן להביא עגבניות מטורקיה - יש מספיק עגבניות כאלה".
רמי לוי כבר מייבא מטורקיה.
"אני יודע שכרגע זה עוד לא הזמן להביא עגבניות מטורקיה, לא רק כי יש שפע עגבניות הדליה, אלא כי כשיש מחסור, אז המגדלים שמגדלים עגבניות לתעשייה מפנים 30-20 דונם למכירה בשווקים ולא לתעשייה. זה לא קורה כרגע. אם המחיר של העגבניות היה כל כך גבוה היו לוקחים מהתעשייה. אלה עגבניות איכותיות - מתוקות ומוצקות, אך הן פחות יפות. אני לא רואה שקמעונאים התנפלו על העגבניות האלה, לכן אני מסיק שהמחסור לא כל כך חמור".
הייבוא הוקדם כי רוצים למנוע מחסור עתידי וקפיצת מחירים לקראת החגים.
"בסוף הקיץ סל הירקות יותר יקר. כל מחירי הירקות עלו בחודש האחרון, כיוון שאנחנו בשיא הקיץ וחלק מהירקות מגיעים מקירור. לא חסרה כזאת כמות של ירקות שצריך מחר לפתוח את הייבוא. אנחנו לא יכולים להתחרות בטורקיה. יש שם שטחים עצומים וצריכה גבוהה לנפש פי 2 או 3 לעומת ישראל. שם מקבלים שכר עבודה של 30 שקל ליום. ובארץ עובדים זרים מקבלים 100 שקל ליום ומגורים וחשמל ומים חינם".
איך עובד הייבוא?
אייל פרץ, מקובלט סחר, חברה המתמחה בייבוא מטורקיה, של עגבניות אבל גם של חבושים, תפוחים, קישואים ועגבניות שרי, סיפר ל-ynet איך עובד הייבוא: "כשיש מחסור והאיכות לא טובה - אנחנו נכנסים לתמונה. יש קמעונאים שקונים עגבניות גם כשיש מכס, כדי לא לאבד את הקשר עם החקלאי בטורקיה. אפשר לייבא מכולה אחת לשבוע ואפשר 20".
אתם מתווכים בין הרשתות והשווקים בארץ - למגדלים בטורקיה?
"כן. גם אנחנו מייבאים, אבל בעיקר דואגים לכל הקשרים העסקיים של הייבואנים עם טורקיה: עוזרים להם שהמוצר יגיע כמו שצריך, עוזרים להם להגיע למגדלים הנכונים. זו לוגיסטיקה והאופרציה לא פשוטה. בשנה, אנחנו מביאים בין 100 ל-200 מכולות, 20 טון למכולה. כלומר, בין 2,000 ל-4,000 טון עגבניות בטורקיה".
בשנה שעברה, הייבוא לא הוריד את המחירים.
"זה תהליך. העונה בטורקיה תתחיל עוד שבועיים. הפירות כרגע מחכים לסבב הבא של הקטיף. בתחילת אוקטובר, אפשר להביא סחורה. עד שהיא מגיעה לארץ, לוקח שבוע שבועיים. אפשר גם להביא הכל ביום אחד, תלוי בדרכים. וגם אז לוקח זמן עד שהשוק מגיב לירידת המחירים. בשנה שעברה היה וירוס שפגע בעגבניות בארץ וראו את ההשפעות של הווירוס גם בנובמבר כך שהייבוא כן עזר להורדת מחירים".
המצב הפוליטי משפיע על הייבוא?
"מסחר קטן אף פעם לא הושפע מעניינים פוליטיים".