דיור ומסחר במקום היקב ההיסטורי בראשל"צ
יקב כרמל בראשון לציון, שהוקם על ידי הברון רוטשילד בסוף המאה ה-19, בדרך למתיחת פנים כוללת: יהפוך למרחב אורבני עם שלושה מגדלים ושטחים ציבוריים נרחבים, תוך שמירה על המבנים ההיסטוריים
מיקב היסטורי למתחם דיור ומסחר: 127 שנים לאחר הקמתם של יקבי כרמל, או בשמם הקודם כרמל מזרחי, בראשון לציון ובזכרון יעקב על ידי הברון בנימין אדמונד דה רוטשילד, מתחם היקב בראשון לציון בדרך לשינוי כולל.
כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:
עיריות יוכלו לאשר תוכניות לשכירות מוזלת
לראשונה: קרן ריט להשקעה במגורים
מחיר למשתכן: כמעט 60 אלף זכאים נרשמו
לאחר השיפוץ, היקב המיתולוגי של כרמל מזרחי, שהיווה דוגמה ומופת למפעל הציוני שקם בראשית ימיה של המושבה, יהפוך לשילוב של מסחר חדש ומסחר מיוחד במבנים לשימור, מבנה לדיור מוגן, 100 דירות להשכרה, בניין משרדים וכ-275 יחידות דיור, לצד שימושים ציבוריים.
צפו בתמונות לפני 127 שנים, כיום ובהדמיה העתידית
לא בכל יום דנים בוועדה המקומית בראשון לציון בעתידו של אחד מהמתחמים ההיסטוריים הבולטים של העיר ואף של המדינה. השבוע הגיעו היזמים לוועדה המקומית, ובאמצעות משרד בינלאומי שנשכר למשימה, הוצגה התוכנית בפני חברי הוועדה.
עם מכירת המתחם לפני כשנתיים לקבוצת JTLV הבהיר ראש העירייה, דב צור, כי לא יאושר תכנון למתחם ללא הגשת תוכנית שימור מקיפה. למעשה, מיד לאחר המכירה התכנסה ועדת התכנון והבנייה המקומית והחליטה על הכנסת הוראות מיוחדות בתוכנית השימור שימנעו כל ניסיון של פגיעה בערכי השימור של היקב.
ההוראות הן לפי סעיפים 77 ו-78 לחוק התכנון והבנייה, והן קובעות כי יזם לא יוכל לקבל היתר בנייה לפי תוכנית בניין עיר שבתוקף, עד להכנת תוכנית מפורטת לכל המתחם לטובת שימורו ושילובו בעיר. קבוצת JTLV עמלה על התוכנית במשך שנתיים, כאשר מינהל ההנדסה בעירייה היה מעורב לאורך כל התהליך.
מרחב אורבני פתוח וחיבור לסביבה
לדיון שהתקיים השבוע בנושא הגיע האדריכל היהודי בעל השם העולמי, איאן בידר, ממשרד האדריכלים האמריקני אי-אם-פיי אדריכלים. בידר, שנבחר להוביל את התוכנית, פתח את הדיון בהצגה של הפרויקט תוך תיאור מפורט של שימור ופיתוח המתחם כחלק בלתי נפרד מהעיר.
הוא הדגיש כי מטרת העל של התוכנית היא פתיחת המתחם הסגור בפני הציבור כולו והפיכתו למרחב אורבני פתוח ושוקק חיים לטובת הולכי הרגל, תוך חיבורו לסביבה הקרובה ולרחובות הגובלים עימו. כך למשל, השטח הפתוח במתחם עומד על כ-60% מהשטח כולו, מה שיוצר מרחב גדול מאוד לטובת הציבור.
לצד בידר עמד הצוות הישראלי ממשרד קימל-אשכולות אדריכלים, שפירט בפני הוועדה את השימושים השונים המוצעים בתוכנית ואת השטחים המבוקשים, ביניהם: שילוב של מסחר חדש ומסחר מיוחד במבנים לשימור, בניין לדיור מוגן שיכיל 250 יחידות דיור ו-100 דירות להשכרה, בניין משרדים, וכן 275 יחידות דיור נוספות לצד שימושים ציבוריים.
בסך הכל יקומו במתחם שלושה מגדלים בגובה 44 קומות, שניים מהם למגורים ואחד לדיור מוגן. מבנה נוסף בן 26 קומות מיועד למשרדים והוא יפנה לרחוב הכרמל. שני מבנים בגובה 8 קומות להשכרה יגבלו במבני המגורים הקיימים בשכונה מדרום.
חברי הוועדה ביקשו לקבל מידע רב בכל הנוגע להיבטים התחבורתיים של הפרויקט והשפעתם על מרכז העיר וכן בנושאים של שטחי הציבור והמסחר. יועץ התנועה מצוות התכנון, ירון עברון, נתן הסבר מקיף על הפתרונות התנועתיים שניתנו בפרויקט, כולל הכניסות והיציאות של החניונים התת־קרקעיים.
בסיום הדיון נערכה הצבעה בה קיבלו חברי הוועדה את ההחלטה להמליץ על הפקדת התוכנית בפני הוועדה המחוזית. גם ועדת השימור של העיר דנה במתחם ולאחר שתי ישיבות בעניין, המליצה לוועדה המקומית לתכנון ובנייה על מבנים הראויים לשימור במתחם ועל שטח של למעלה מ-17 אלף מ"ר לשימור.
לדברי ראש עיריית ראשון לציון, דב צור, "היקב הוא נכס צאן ברזל בעל חשיבות לאומית ובינלאומית. העירייה החמירה את תנאי השימור והתעקשה על קבלת תוכנית שימור מפורטת שתציג את כל הפתרונות ותאפשר פתיחת המרחב לכלל הציבור כדי להפוך אותו למרכז מורשת ותרבות שימשוך אליו מבקרים מהארץ ומהעולם".
הידיעה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"