נמשך המחסור בחמאה - למרות הייבוא
למרות היתר יבוא ללא מכס של חמאה שולחנית ולמרות פתיחת מכסת ייבוא לחמאה תעשייתית של 700 טון, שנוצלו ממנה 550 טון בלבד, נוצר מחסור לצרכנים, לאופים ולתעשייה. לפני שבוע נפתחה מכסה נוספת של 700 טון, אך המחסור כה כבד שהיא לא תצליח למלא את החסר לפני החגים. הסיבות: כשרות ועליית מחירים באירופה. משרד הכלכלה: "נזרז את הייבוא ונחלק מכסה נוספת גם ליצרני הגלידות"
דווקא לקראת החגים - מחסור בחמאה מורגש ברשתות השיווק: צרכנים וחובבי אפייה מתלוננים שלמרות פתיחת השוק לייבוא - אין חמאה על המדפים.
בשוק מדברים על מחסור של 900-700 טון חמאה למגזר התעשייתי ולצרכנים.
שמתם לב למחסור במוצר? כיתבו לנו >>
ביום שישי האחרון לא מצאנו חמאה בסניף מגה בדיזנגוף סנטר, למעט חמאה יקרה מתוצרת חוץ. ברמי לוי בבני ברק לא מצאנו חמאת תנובה וטרה, ובשופרסל בגבעתיים מצאנו יחידות בודדות של חמאת המותג הפרטי, אך לא חמאת תנובה וטרה.
מדי שנה בקיץ יש מחסור בשומן חלב ועל כן נוצר מחסור בחמאה. השנה ידוע היה כי המחסור צפוי להיות חמור יותר, שכן גדלו הביקושים למוצרי חלב עתירי שומן.
מכסת הייבוא החדשה נפתחה לפני שבוע. "המחירים באירופה עלו"
גורמים מסחריים כמו תנובה, השולטת בשוק החמאה וגם משרד החקלאות, התריעו מבעוד מועד כי צפוי מחסור כבד יותר. עקב כך נפתחו שתי מכסות ייבוא. שתיהן בכמות של 700 טון. אחת נפתחה בתחילת השנה והשנייה הוכרזה באוגוסט ונפתחה ביום חמישי האחרון.
לפי גורמים במשרדי הממשלה, מכסת הייבוא האחרונה לחמאה תעשייתית (שחלקה נארז בארץ לחמאה שולחנית - לצרכן) נפתחה ל-7 יבואנים שקיבלו רישיונות ייבוא. בין היתר: נטו, וילי פוד, סיימן ומוסרי. אלה עוד לא הספיקו לייבא במסגרתה מה שלא מסייע לפתרון משבר החמאה.
יחד עם זאת, המכסה הקודמת לייבוא חמאה, נוצלה רק ב-550 טון כלומר - עדיין לא נוצלה במלואה. חלק מהיבואנים, כמו מחלבות גד, שקיבלו אישור לייבא חמאה במסגרת מכסה זו - לא ייבאו את המכסה שקיבלו בסופו של דבר. יבואנים אחרים טוענים שקשה למצוא כשרויות גבוהות לחמאה מחו"ל.
סמנכ"ל הסחר והרכש של רמי לוי יוסי סבתו אמר ל-ynet שהרשת אמנם קיבלה נתח מהמכסה, אבל לא מייבאת כיוון ש"המחיר באירופה עלה ב-50%. מי שקנה לפני כן - הביא סחורה לארץ. אנחנו לא רוצים למכור יקר. יש לנו מחשבה למכור חמאה במעדנייה כפתרון למחסור".
יבואנים אחרים כמו תנובה ניצלו את מכסת הייבוא שלהם במלואה, אך זה עדיין לא מספיק כדי להתגבר על חוסרים. תנובה ניצלה 100 טון מהמכסה הזאת ותייבא 100 טון מהמכסה שנפתחה לאחרונה.
בתחילת השנה, חולקו גם מכסות לחמאה שולחנית, אך כאמור, למרות כל פעולות אלה - שוב נוצר מחסור בחמאה. חלק מהשחקנים בשוק טוענים שבמחסור מעורבים גם אינטרסים כלכליים. יש יבואנים שביקשו לקבל מכסה כדי לחסום מתחרים.
משרד הכלכלה: הייבואנים יחויבו להכניס לפחות 50% מהסחורה עד אוקטובר
משרד הכלכלה מסר שעל רקע המחסור המסתמן, המשרד מחלק מכסות יבוא פטורות ממכס לחמאה תעשייתית לראשונה גם לתעשיית הגלידה שתקבל פטור לייבוא לצרכי ייצור. איך זה עוזר לצרכנים? לא ברור.
במשרד מסבירים: "בעקבות מחסור בחמאה תעשייתית במחלבות, בתי מאפה וקונדיטוריות, פתח משרד הכלכלה, בתיאום עם משרד החקלאות, משרד האוצר ומועצת החלב מכסה של 700 טון. מדובר בהליך מזורז שמטרתו לספק מענה מהיר ליצרני מוצרי חלב ומזון הנדרשים לחמאה לצורך ייצור מוצריהם", מסרו במשרד.
יאיר שירן, יו"ר ועדת מכסות מסר כי "שבעה זוכים קיבלו 100 טון כל אחד. ברשימת הזוכים מצויות מחלבות גדולות - תנובה, שטראוס וגד - הצורכות חמאה בייצור מוצריהן וגם מספקות חמאה למחלבות קטנות יותר ובתי מאפה. בנוסף, זכו במכסה ארבעה יבואנים גדולים - ווילי פוד, נטו, סיימן ומוסרי, אשר להם ניסיון מוכח ביבוא חמאה ומוצרי חלב.
"מטרת הפיזור בחלוקה, היא בין השאר על מנת לוודא שהחמאה תגיע לארץ מכמה מקורות ותשווק לכלל היצרנים בענפי החלב, מוצרי מאפה וקונדיטוריות, הנדרשים לחמאה במוצרים אותם הם מייצרים ומשווקים. כחלק מתהליך הקצאת המכסות, מחויבים הזוכים להכניס לישראל לפחות 50% מן ההקצאה אותה קיבלו, עד לסוף חודש אוקטובר, זאת על מנת לוודא בעיית המחסור תקבל מענה הולם.
"לצד פתיחת המכסה, סוכם גם שתעשיית הגלידה בישראל תקבל פטור ליבוא חמאה לצרכי ייצור. מדובר בהטבה שתעשיות הממתקים, שוקולד, מזון לתינוקות ומזון לבע"ח, כבר נהנות ממנה, וכעת סוכם להחילה גם על תעשיית הגלידה. דבר זה צפוי לשחרר כבר בעתיד הקרוב מכסות נוספות לחלוקה למחלבות, בתי מאפה, קונדיטוריות וכדומה.
"בכל הקשור לחמאה שולחנית המשווקת לצרכן, במסגרת ההליך התחרותי שנפתח השנה, זכו חמישה יבואנים במכסות ליבוא חמאה באריזות קמעונאיות (אריזות של 100 גרם ועד 1 ק"ג).
"מתחילת השנה חולקו מכסות בהיקף של 1,250 טון לצורך כך, ועד כה יובאה קצת למעלה ממחצית מכמות זו. מוצרים אלו משווקים לצרכן במחיר מקסימום לו התחייבו הזוכים במכסות, שהינו נמוך מן המחיר המפוקח.
"לאור הדיווחים שהתקבלו בימים האחרונים על מחסור בחמאה שולחנית, פנה משרד הכלכלה לזוכים בהליך התחרותי וביקש אותם להאיץ את הייבוא במסגרת ההקצאות בהן זכו, בכדי לעמוד בביקושים".