שתף קטע נבחר

הגולשים ששילמו עשרות אלפים על גידוף בפייסבוק

חוק איסור לשון הרע נחקק לפני עידן האינטרנט ובתי משפט מרחיבים את ההשפעה שלו תוך כדי תנועה. אלה הגולשים ששילמו מכיסם על פוסטים נמהרים

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

ב-4 בפברואר 2004 הוקם אתר פייסבוק ומאז צבר מעל מיליארד משתמשים שהפכו אותו המתרחש בו למיקרוקוסמוס של החברה העולמית, על הטוב והרע שבה. סביבת המחייה הווירטואלית - על הניתוק והריחוק שבה - מביאה לעיתים קרובות לבריונות ואלימות מילולית מבלי שהמפרסם מודע לגמרי למלוא ההשלכות. כולל השלכות משפטיות.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

"בעת שאדם כותב את הודעתו בדף הפייסבוק, הרי הוא – לכאורה – עם עצמו בלבד. אלא שתחושת ה'לבד' הינה רק לכאורית, בפועל, מרגע שנכתבת ההודעה ונשלחת, הרי היא יוצאת מרשות הפרט לרשות הרבים", כתבה בהקשר זה השופטת אילת גולן-תבורי, והצביעה על הקו המנחה של המשפט בישראל.

 

חוק איסור לשון הרע מגדיר "לשון הרע" כדבר שפרסומו עלול "להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצדם; לבזות אדם בשל מעשים, התנהגות או תכונות המיוחסים לו; לפגוע באדם במשרתו, אם משרה ציבורית ואם משרה אחרת, בעסקו, במשלח ידו או במקצועו".

 

בקביעה אם פרסום מסוים מהווה לשון הרע קיים מתח מתמיד המצריך איזון בין השאיפה להגן על חופש הביטוי לבין הרצון לשמור על כבוד הנפגע ותרבות השיח. להלן כמה פסקי דין שעסקו השנה בסוגיה:

 

 

המרחב הווירטואלי, הכולל את אתרי האינטרנט והרשתות החברתיות, הפך לאמצעי תקשורת משמעותי במציאות העכשווית. חוק איסור לשון הרע נחקק לפני עידן האינטרנט והוא לא מטיל אחריות על פרסום במרחב זה. עם זאת, פסיקת בתי המשפט הרחיבה את תחולת החוק גם על פרסום ברשת.

 

בזירה האינטרנטית הפרסום מיידי וקל, ולעתים יכול להיות אנונימי לגמרי. בנסיבות אלה, השיח הציבורי הפך לפרוץ כשלעתים המפרסם אינו נותן את הדין אף שלנפגע נגרמה פגיעה קשה ביותר. הנה ציטוט מפוסט שפורסם לאחרונה בחשבון פייסבוק של משתמש, והוביל לחיוב בפיצוי של 25 אלף שקל:

 

"יא חתיכת פח אשפה, יא קנאית, עוד לא ראיתי אימא שמקנאה בבנות שלה כל החיים שלך, את סמרטוט רצפה מלוכלך, יא פצועה. דומה למייקל ג'קסון... יא ליידי בוי לכי להתאשפז בבית חולים פסיכיאטרי".

 

חשוב לדעת כי לשון הרע באינטרנט יכול לבוא לידי ביטוי לא רק במילים פוגעניות. גם פרסום תמונה מבזה יכול להיחשב לשון הרע.

 

ביוני 2015 הונחה על שולחן הכנסת הצעת חוק "פרסום לשון הרע ברשת האינטרנט" המציעה לתקן את חוק לשון הרע באופן המרחיב את תחולתו גם על פרסום באתרי אינטרנט ורשתות חברתיות. על פי ההצעה, בעליו של עמוד בפייסבוק או עורך תוכן באתר אינטרנט יוכלו להתגונן מפני תביעת לשון הרע אם יסירו את הפרסום הפוגעני מיד כשהנפגע פנה אליהם בבקשה לעשות כן.

 

בכמה פסקי דין נקבע כי גם שיתוף של פוסט שיש בו תוכן משפיל או מבזה יכול להוות בסיס לתביעת לשון הרע. במקרה כזה, הנתבע יכול להתגונן בטענה ששיתף את הפוסט בתום לב ולא פירש את הדברים כ"לשון הרע" אלא רק רצה להביע הזדהות עם הרעיון שבבסיס הפרסום.

 

בתי המשפט עמוסים בתיקים שמקורם בנפש אחת שנפגעה. לעתים קרובות יותר משרובנו נרצה להאמין, פרסום פוגעני באינטרנט פורם את אריג חייו של הנפגע.

 

חוק איסור לשון הרע מטיל אחריות פלילית על המפרסם והוא עלול להישלח לשנת מאסר. בנוסף, מוטלת עליו אחריות אזרחית ולנפגע יש אפשרות לדרוש ממנו פיצוי של 50 אלף שקל ללא הוכחת נזק ואף כפול מסכום זה אם הוכח שהפרסום נעשה בכוונה לפגוע. אז בפעם הבאה שאתם בבית, בחושך, לבד ובא לכם להחזיר למישהו, תחשבו שוב.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: נועה זני
ע"ד ענת נומקין
צילום: נועה זני
מומלצים