המורים לשר החינוך: "תהיו אמיצים, תעשו שינוי"
הוועדה לבחינת שכר המורים התכנסה לראשונה בנוכחות שר החינוך ומנכ"לית משרדו. בנט הבטיח: "לעבור לתודעת שירות ולצמצם למינימום את הבעיה". מנהל חטיבה: "כשמורה נכנס למערכת החינוך, הדבר הראשון שהוא שומע זה 'עזוב אותך משכר בספטמבר'"
שר החינוך מבטיח, אך המורים שפגשו אותו היום (ג') הביעו ספקות בנוגע להתחייבויותיו, נוכח הטעויות העגומות בתלושי השכר שלהם, ותיארו מערכת מסורבלת מאוד שמקשה עליהם להתמודד עם בעיותיהם. המורים נפגשו עם השר נפתלי בנט בכינוס הראשון של הוועדה לתשלומי שכר, שהוא הקים, במטרה לייצר רפורמה חדשה בתשלומי השכר של עובדי ההוראה. יחד עמם נכחו בכינוס מנכ"לית משרד החינוך מיכל כהן, מזכ"ל הסתדרות המורים יוסי וסרמן, עובדי הוראה ופקידי המשרד שאחראים על עדכון השכר.
בנט אמר בפתח ישיבת הוועדה: "כמו שפתרנו בעיות אחרות, צפיפות בכיתות וסייעת שנייה, נפתור גם את הבעיה הזו במשמרת שלי. אנחנו לוקחים אחריות. אין לנו מונופול על חוכמה. בחודש הקרוב נשמע מורים ואת כל מי שיכול להירתם למערכה כדי לצמצם למינימום את היקף הבעיה".
הוא הסביר כי הוא רואה במשבר "הזדמנות לשינוי שלנו כמערכת כלפי המורים. אנחנו צריכים לעבור לתודעת שירות לקוח, כדי שנוכל לתת למורים להתמקד במה שהם צריכים לעשות וזה לחנך את ילדי ישראל. ככל שנוכל לפטור מהם צורך להתרוצץ ממקום למקום ולבדוק תלושים ועניינים - נעשה זאת. נפעל בשקיפות ובפתיחות כי אין פה שום סודות מדינה, יש פה בעיה והיא מורכבת. אם היא הייתה פשוטה - כבר היו פותרים אותה. יש צורך בהרבה פעולות שיצמצמו את העניין".
אך המורים הבהירו כי ההפגנה שהם תכננו הערב מול ביתו של בנט - תתקיים כמתוכנן. חלק מיוזמי המאבק שלא הגיעו לישיבת הוועדה טענו: "לא הגיוני שכבר שנים מתקיים מחדל השכר הגדול של ישראל בתוך משרד החינוך, עם אותם בכירים וכלום לא משתנה". הם הוסיפו ואמרו: "לא נסכים לשולחן עגול וגם לא לוועדת עבודה בעיניים - אנחנו דורשים שהמשרד יחזיר את החינוך למקומו הטבעי בתוך המשרד ויוציא מיד את תשלומי השכר לחברה חיצונית, אחראית ומנוסה".
"אני לא פדגוג אלא בירוקרט"
אפרים זכריה, מחנך כיתה י"ב בתיכון דרור בירושלים וסגן מנהל בישיבה התיכונית-חרדית חכמי לב, הסביר לבאי הוועדה כי רוב המורים של משרד החינוך בתיכון לא קיבלו משכורת בחודש ספטמבר, אך "העמותה שמפעילה את המוסד - 'האגודה לקידום החינוך' - שילמה את המשכורות לכולם". עוד אמר כי המוקדים שמשרד החינוך מעמיד לרשות המורים בכל הקשור לנושא השכר אינם יעילים. הוא הדגיש כי הם פועלים לרוב בשעות הלימודים, ובכל פעם שהוא ניסה להתקשר - לא קיבל מענה.
גיל שילה, מנהל חטיבת ביניים בבית ספר שש-שנתי, אמר כי כשמורה חדש מגיע למערכת, הוא שואל כמה הוא ירוויח ואילו הוא לא יודע מה להשיב לו. "מורה בבית ספר שש-שנתי מפוצל בין שתי רפורמות. יש בעיה לחשב כמה שעות פרטניות יש לו, כמה הוא מקבל בכל רפורמה ועוד. משרד החינוך אומר שאני צריך להיות מנהל פדגוג, אבל זה לא פדגוג אלא בירוקרט".
שילה ציין בעיה נוספת: מורה לא יכול לדווח במערכת על חצאי שעות, אף שהוא נדרש ללמד אותן. "כאשר מורה נכנס למערכת החינוך, הדבר הראשון שהוא שומע זה 'עזוב אותך משכר בספטמבר'".
עובדי ההוראה שהגיעו לוועדה ציינו כי בפורטל שבאמצעותו מקבלים מידע על תלושי השכר קיימת בעיה של אי-בהירות. אחד הפתרונות שהועלו היה לייצר סימולציה של תלוש השכר, כך שאם יש בו בעיות ותיקונים, יוכלו להעלות אותם מול משרד החינוך בטרם תיכנס המשכורת לחשבונם.
טל קניאס, אחד ממובילי מאבק המורים, אמר: "באנו עם תחושה של חוסר אמון במערכת. אנחנו רואים הזדמנות היסטורית ואני מקווה שמכאן תבוא הבשורה. אנחנו מתכוונים לקחת חלק בדבר הזה, ויחד לחולל את השינוי ההיסטורי הזה".
מנכ"לית משרד החינוך, מיכל כהן, הציעה לשנות גישה. "המסר שלנו הוא שאנחנו לא משני צדי המתרס. כולנו מורים, מנהלים, כולנו עבדנו במערכת. זמנים השתנו ואנחנו צריכים לקחת את ההזדמנות ולראות איך אנחנו משפרים את התהליכים כדי שתשלוש השכר יהיה מלא. אם יש משהו טוב שקרה בעקבות המחאה, למרות הכאב של המורים, זה שהנושא עלה למודעות". כהן הוסיפה: "יש לנו אחריות למערכת כולה ואת האחריות הזו אנו ניקח צעד קדימה".
בנט סיכם: "מה שעלה פה היום הוא רק תחילת הבירור, וחשוב לי להדגיש שזה לא זבנג וגמרנו. אם הייתי אומר רק את זה, הייתם יכולים להיות מאוד מאוכזבים. אנחנו מנסים לעבוד בצורה אמיתית".