בצל הבחירות בארה"ב: שיחות אקלים במרוקו
נציגים מ-200 מדינות התכנסו השבוע במרוקו על מנת לדון כיצד ניתן להוציא את הסכמי פריז אל הפועל. ברקע לשיחות, אמר המועמד הרפובליקני לנשיאות, דונלד טראמפ, כי הוא מטיל ספק בכך שהשינוי באקלים כדור הארץ נגרם על ידי גזי חממה המיוצרים על ידי בני האדם, ובעקבות כך ארה"ב תיסוג מהסכם שנחתם בפריז
קרוב ל-200 מדינות החלו לעבוד אתמול (יום ב') על הפיכת ההבטחות למאבק בשינוי האקלים לכדי פעולות של ממש. בכנס של האו"ם שנערך במרוקו למשך השבועיים הקרובים, נציגים רבים ענדו סיכות עם תמונה של כדור הארץ מחייך, על מנת לחגוג את הכניסה לתוקף של הסכם פריז ב-4 בנובמבר, השואף להפחית את פליטת גזי החממה במהלך המאה הנוכחית.
כתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה
במהלך הכנס הנציגים ינסו למצוא דרכים להגביר את הגורמים המרסנים את גזי החממה, לעזור למדינות אפריקאיות להתמודד עם ההתחממות הגלובלית ולהגדיל את המימון לתחום האקלים למדינות מתפתחות ליעד של 100 מיליארד דולר עד 2020. כל המדינות הבטיחו לרסן את פליטת הגזים הנגרמת מדלק מאובנים, ובמרקש צפויים הנציגים להתחיל לכתוב "ספר חוקים", תהליך שצפוי לקחת שנתיים, להנחת היסודות לבקרה ודיווח על פליטות גזי החממה של כל מדינה.
שר החוץ של מרוקו, סלאחאדין מזואר, אמר כי בשנה האחרונה הייתה "התקדמות חסרת תקדים" בתחום שינוי האקלים. "כעת עלינו למנף את הדינמיקה הזו". הטמפרטורות הגלובליות הממוצעות עומדות לקבוע שיאים חדשים ב-2016, ולעקוף את השיאים שנקבעו ב-2015.
עד כה, הנאומים הרבים לא עסקו בבחירות בארצות הברית, אך כן ישנה עננה שמעיבה על האווירה בעקבות איומיו של המועמד הרפונליקני, דונלד טראמפ, על כך שארצות הברית תיסוג מהסכם בנושא שינוי האקלים. לדעתו, ישנו ספק בכך שהשינוי נגרם על ידי גזי חממה המיוצרים על ידי בני האדם, בעיקר משריפת פחם ונפט, והוא רוצה לסגת מההסכם. לעומת זאת, יריבתו למרוץ, הילארי קלינטון, תומכת נלהבת של הסכם המדובר.
לדברי טראמפ, התוכניות של נשיא ארצות הברית ברק אובמה להפחית את גזי החממה עד 2025 יחסלו מקומות עבודה ויהפכו את המדינה לתלויה בייבוא נפט מהמזרח התיכון.
נציגת צרפת לענייני סביבה, לורן טוביאנה, התייחסה לדברים ואמרה כי "לדעתנו אנחנו לא צריכים להדגיש יותר מדי את חשיבותו של דונלד טראמפ". טביאנה הוסיפה כי היא תהיה בהלם במידה והוא ייבחר. שרת איכות הסביבה הצרפתיה, סגולן רויאל, אמרה כי היא לא רוצה להתערב בבחירות בארצות הברית כאשר נשאלה על טראמפ, אך היא צוטטה קודם לכן בתקווה כי "המדינה הגדולה הזו תבחר אישה לנשיאות".
בנוסף היא גם ציינה שהסכם פריז קובע כי המדינות החתומות יוכלו לסגת מן ההסכם רק לאחר ארבע שנים. האיחוד האירופי אמר כי הוא יקדם את ההסכם. "החקיקה תקפה ללא קשר", אמרה גבריאלה פישרובה, ראש המשלחת של האיחוד האירופי לכנס.
חם, פרוע עם דריסת רגל אנושית בולטת
בדו"ח שפורסם היום (ג') בשיחות האקלים הבינלאומית במרוקו, ארגון המטאורולוגיה העולמי מעדכן שהשנים 2015-2011 היו חמש השנים החמות ביותר בהיסטוריה המתועדת. הנתון לא מפתיע במיוחד. הדו"חות השנתיים של הארגון הראו נתוני שיא מבחינת ממוצע הטמפרטורות ממוצעות בשנתיים האחרונות, אך הסוכנות אמרה כי הדו"ח החמש-שנתי מספק נקודת מבט טובה יותר על מגמת ההתחממות והאירעוים הקיצוניים כמו הבצורות המתמשכות וגלי החום החוזרים.
בפרסום הדו"ח התייחס מזכ"ל הארגון פטרי טאלאס באומרו, "עברנו את תקופת החמש-שנים החמה ביותר מאז התחלנו לתעד את המצב. ו-2015 זכתה בתור השנה היחידה החמה ביותר. ואפילו השיא הזה יכול להישבר בקלות ב-2016".
על אף שמסובך לצייר קו מקשר בין אירועי מזג אוויר יחידים לבין השינוי האקלימי, הדו"ח גילה כי אירועים קיצוניים רבים במהלך התקופה אירעו ככל הנראה כתוצאה של שינוי אקלימי מעשה ידי אדם, שהעלה פי 10 את הסיכויים לאירוע קיצוני.
עוד נתונים העולים מהדו"ח, ישנו צמצום השטח המכוסה קרח באוקיינוס הארקטי - 28% מהממוצע בשנים 1981-2010, והגיע לנתון שפל ב-2012. בניגוד לכך, האוקיינוס האנטרקטי רשם רמות גבוהות מהממוצע של קרח, במיוחד בנתוני השיא של החורף. תהליך הנמסות הקרח בגרינלנד - התורם לעליית פני הים - המשיך בקצב גבוה מהממוצע, ועקף את הממוצע של 1981-2010 בכל חמש השנים האחרונות.
מדעני אקלים שלא היו מעורבים בדו"ח אמרו כי הוא הדגיש את הצורך בהגברת מאמצי הממשלות להילחם בשינוי האקלים מעבר להתחייבויות שלהן בהסכם פריז שנכנס לתוקפו השבוע. "העדויות מדאיגות מאוד", אומר מנהל מכון Stanford Woods לסביבה, כריס פילד, ומוסיף כי "הדו"ח החדש מארגון ה-WMO הוא קריאת השכמה לאימוץ היעדים ופעולות מעבר למה שהוסכם בהסכם פריז".
הסכם פריז קורא לעלייה של פחות מ-2 מעלות צלזיוס בטמפרטורות העולמיות בהשוואה לתקופה שלפני המהפכה התעשייתית. הטמפרטורה הממוצעת ב-2015, שהושפעה בחלקה מאירוע אל ניניו עוצמתי, היתה כבר בחצי הדרך לשם. "עצירת ההתחממות הגלובלית ברמה ניתנת להתמודדות, כפי שהחליטו מדינות העולם בהסכם פריז, היא כעת במרוץ נגד הזמן", אומר סטפן רמסטורף ממכון Potsdam בגרמניה.