בלתי צפויה כמוהו. מדיניות החוץ של טראמפ
"אנחנו לוזרים", אמר לאחרונה הנשיא הנבחר על ההכנות למבצע נגד דאעש - והדגיש כי בהובלתו ארה"ב תהיה בלתי צפויה: "אני פשוט אפציץ את האימא שלהם". לשפר את היחסים עם רוסיה, להפסיק לשלם לבעלות הברית ולחזור להשתמש בעינויים: האג'נדה של טראמפ
לבנות חומה, להיות נחמד לרוסיה, לקרוע לגזרים הסכמי סחר ולאלץ את בעלות בריתה של ארצות הברית לשלם יותר על הביטחון שלהן עצמן. ומה אחר כך? בכתבה נרחבת שפרסמה היום (ה') סוכנות הידיעות הצרפתית מתוארת מדיניות החוץ הצפויה של נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ והמסקנה היא שאותה מדיניות חוץ צפויה להיות בלתי צפויה, ממש כמוהו.
מעבר לכמה אמירות בדבר הצורך ביותר בדלנות והגנה על תוצרת אמריקנית, הנשיא הנבחר של ארצות הברית לא ממש שרטט במהלך קמפיין הבחירות שלו תוכנית שמפרטת בהרחבה את מדיניות החוץ שלו. אולם כעת, עשרה שבועות לפני שיושבע למנהיג מעצמת העל היחידה בעולם, חבריה ואויביה של וושינגטון מחפשים רמזים לגבי האג'נדה העולמית של הנשיא הנבחר הרפובליקני.
ואם מדיניות החוץ של טראמפ מעורפלת, זה כנראה בכוונה. במהלך קמפיין הבחירות שלו הוא דיבר שוב ושוב בנאומיו על המעלה של "אלמנט ההפתעה". בחודש ינואר נשאל טראמפ אם כנשיא ארה"ב הוא יפציץ את אתרי הגרעין של איראן במקום להסתמך על הסכם הגרעין שנחתם עם טהרן כדי לחסל אותם. "אני רוצה להיות בלתי צפוי", מחה טראמפ והתעקש שהמצביעים האמריקנים יתמכו - כפי שאכן עשו - בסגנון "לירות מהמותן" שלו.
בשלבים האחרונים של קמפיין הבחירות שלו לנשיאות, לעג טראמפ שוב ושוב למבצע הצבאי העיראקי בגיבוי אמריקני לשחרר את העיר מוסול מידי דאעש. מדוע, הוא תהה, הודיעו הגנרלים של הנשיא ברק אובמה ארבעה חודשים מראש על המבצע ונתנו לדאעש זמן להתכונן אליו? "איזו חבורה של לוזרים אנחנו", הוא אמר בשבת האחרונה בשעה שהכוחות העיראקיים והכורדיים, שנתמכים על ידי יועצים וכוח אווירי אמריקנים, סגרו על מוסול. "אנחנו צריכים חשיבה אחרת במדינה הזאת, חברים. הם היו צריכים לשמור על הפה שלהם סגור".
הגנרלים האמריקנים יכולים לטעון שבניית קואליציה צבאית במקביל להכנת קווי אספקה ואזורי קליטה למהגרים לא יכולים להתבצע בחשכה. אלא שטראמפ עיקש בעמדתו, תוך נימוק ניסיונו בניהול משא ומתן בעסקות נדל"ן, ואמר שלהיות בלתי צפוי יכול להיות יתרון.
"אין לו רקורד של מדיניות חוץ שאפשר לבדוק אותו", כתב ראש סוכנויות הביון האמריקניות CIA ו-NSA לשעבר מייקל היידן לעיתון רשת, "אז מה שנשאר זה להסתמך על רטוריקת הקמפיין שלו. ומבחינה היסטורית, רטוריקה של קמפיין מתרככת על ידי המציאות של התפקיד". הרטוריקה של טראמפ היא ללא ספק אגרסיבית. בזמן זה אשתקד, המרשם שלו לחיסול דאעש היה פשוט: "אני אפציץ את האימא שלהם. אני פשוט אפציץ את הפראיירים האלה".
עם זאת, טראמפ איננו ניאו-שמרן עם תוכניות גדולות לעצב את העולם בצלמה של אמריקה על ידי הרפתקנות צבאית ודיפלומטיה כוחנית. אף שיש הוכחות שהוא תמך בפלישה של ג'ורג' בוש הבן לעיראק ב-2003, טראמפ טוען שהמלחמה בעיראק הייתה טעות.
הוא קרא ל"עשיית דילים" עם יריבותיה של רוסיה נגד איומים כמו קיצוניות איסלאמית. "זה לא יהיה נחמד אם בעצם נשתף פעולה עם רוסיה וסין וכל המדינות הללו?", טראמפ תהה בינואר. "זה לא יהיה נחמד?". ידידות כמו יפן, דרום קוריאה, סעודיה וחברות אירופיות בנאט"ו יצטרכו לעומת זאת "לשלם את דרכן" - כי לטראמפ, והוא אמר זאת פעם אחר פעם, אין סבלנות לטרמפיסטים.
הנשיא טראמפ סקפטי בהרבה מקודמיו ביחס לסחר חופשי, והוא סבור כי יצואניות ענק כמו סין גונבות כסף וג'ובים מאמריקנים. הוא איים לקרוע את העסקאות הנוכחיות כמו אזור הסחר החופשי הצפון אמריקני, ולאלץ את מכסיקו לשלם על החומה שהוא מתכוון לבנות. הוא צפוי להיות נושא ונותן קשוח בשיחות על הסכמי הסחר הטראנס-אטלנטיים והטראנס-פסיפיים.
טראמפ עורר סערה גם לאחר שאמר כי יאשר מחדש לסוכנים האמריקנים להשתמש בעינויים כטכניקת חקירה. בשנה שעברה חתמו ארצות הברית ו-180 מדינות על הסכם היסטורי במטרה לגרום להאטה בהתחממות כדור הארץ - אך טראמפ טען בעבר כי התחממות כדור הארץ היא "בדיה".
איראן חששה כי הוא ינסה לממש את איומו לקרוע את הסכם הגרעין שטהרן חתמה עם המעצמות, ובראשון ארצות הברית. והפליטים הסוריים חוששים כי ארצות הברית כבר לא תהיה ארץ מקלט עבורם, לאחר שטראמפ הגדיר אותם סיכון גדול מדי - הגעתם תאפשר בואם של "סוסים טרויאניים" שיובילו לטרור איסלאמי בארצות הברית.
בסיכומו של דבר, כל מדיניות החוץ שהוביל אובמה נמצאת בסכנה. אפילו בקובה, שחתמה על נרמול יחסים עם ממשל אובמה אחרי יותר מחצי מאה של מתיחות, חוששים - והם פתחו בתרגיל צבאי מיד אחרי בחירת טראמפ. אבל השאלה הגדולה היא האם כשייכנס לבית הלבן - יחל טראמפ לממש את הצהרותיו. מי יודע, מסכמים בסוכנות הידיעות הצרפתית - הוא בלתי צפוי.
ההערכה: יגיע לישראל בשנתו הראשונה כנשיא
בתוך כך, כתבנו איתמר אייכנר מוסר כי בכירים בישראל העריכו שטראמפ לא יורה על העברת שגרירות ארה"ב לירושלים ולכל היותר יקים ועדה לבחינת הסוגיה. לצד זאת, העריכו אותם בכירים כי טראמפ יגיע לביקור בישראל בשנה הראשונה שלו כנשיא כדי להפגין ידידות.
ההערכות בישראל הן שעל אף ניצחונו של טראמפ, הפלסטינים ינסו לאתגר כבר את אובמה ויביאו החלטה אנטי ישראלית למועצת הבטחון. כעת נשאלת השאלה אם אובמה יבחר בעימות חזיתי עם ישראל או שיתחמק וידחה את ההכרעה לממשל החדש.
בישראל מעריכים שהסיכויים שאובמה יבחר בעימות עם ישראל קטנו בשל ניצחונו של טראמפ, אבל בירושלים לוקחים בחשבון אפשרות שגם אם אובמה לא ייזום מהלך אנטי ישראלי - הוא ינקוט בגישה פאסיבית ולא יטיל וטו על החלטה בעניין ההתנחלויות או בעניין פרמטרים להסדר קבע. גם אם הנשיא הנבחר יגיד שאי הטלת וטו אינה מקובלת עליו, אין לו יכולת לטרפד את המהלך והכדור נמצא במגרשו של אובמה עד ה-20 בינואר.
גורמים מדיניים בכירים בירושלים אמרו כי אחרי נצחונו הדרמטי של טראמפ האיום של החלטה אנטי ישראלית במועצת הבטחון פחת משמעותית, ואם בכל זאת אובמה יוביל מהלך אנטי ישראלי באו"ם לאחר שהעם האמריקני אמר את דברו - הוא יטיל על עצמו אות קין כאויב ישראל והעם היהודי.
בין השמות שמוזכרים כמועמדים לתפקידים בכירים בממשל של אובמה מצא גם מייק האקבי, שבתו עבדה בקמפיין של טראמפ. האקבי, שהתמודד בתחילת המירוץ כמועמד המפלגה הרפובליקנית לנשיאות, מקורב מאוד לחוגי הימין והמתנחלים בישראל. בביקורו האחרון בארץ באוגוסט הגיע לסיור בשילה ואמר שכל ההתנחלויות הן חלק בלתי נפרד מישראל וגם השמיע התנגדות נחרצת להקמת מדינה פלסטינית.