שתף קטע נבחר

פועל זר שנפל מ-7 מטרים יפוצה בכמיליון שקל

אזרח אוקראיני נפצע במהלך עבודות בנייה בקיבוץ מענית. ביהמ"ש קבע שחברת הבנייה והקיבוץ לא דאגו לבטיחותו: "כאילו היה כלי עבודה זול"

בית משפט השלום בתל אביב קבע לאחרונה שפועל זר מאוקראינה יפוצה בכמיליון שקל בגין פציעה שנגרמה לו כשנפל מגובה במסגרת עבודות בנייה בקיבוץ מענית שבשרון בעשור שעבר. השופט ירון בשן הביע זעזוע מהיחס המחפיר לבטיחות העובדים: "כאילו לא היו יותר מחומר גלם או כלי עבודה זול".

 

פסקי דין מעניינים נוספים בערוץ משפט ב-ynet:

 

את התביעה הגיש הפועל (41) ב-2008, ובה סיפר שב-2004 נפל מגובה של כשבעה מטרים בעת שביצע עבודות בנייה עבור חברת "כנף מתכת" בקיבוץ מענית. כתוצאה מהנפילה הוא עבר ניתוחי גב וגפיים, נותר עם נכות של 43% והוכר בביטוח לאומי כנפגע עבודה הזכאי לתגמולים.

 

הנתבעים – חברת הבנייה וקיבוץ מענית – טענו בתגובה שלא התרשלו, שכן דאגו לספק לתובע אמצעי מיגון ראויים והדרכה מתאימה.

 

אלא שחקירת האירוע גילתה תמונה שונה ומטרידה, שלפיה חברת הבנייה פעלה ללא יועץ בטיחות, העסיקה אדם לא מוסמך כמנהל עבודה ולא סיפקה לתובע אמצעי בטיחות כפי שדורש החוק כשמדובר בעבודה בגובה רב. למחדלים אלה הצטרף גם היעדר דיווח על התאונה לגורם רשמי כלשהו – מה שמנע תיעוד של זירת האירוע.

 

השופט ירון בשן התייחס להתנהלות זו בחומרה רבה. "עובדים נשלחו לעשות עבודה מסוכנת בלי הדרכה, בלי אמצעי מיגון ובלי שמי שהזמין את העבודה או ביצע אותה מוטרד מבעיית הבטיחות הגלויה על פניה", כתב בפסק הדין. "מדובר לא רק בהתנכרות לחובות שבדיני הנזיקין, אלא פשוט ביחס אינסטרומנטלי גס כלפי בני-אדם – כאילו לא היו יותר מחומר גלם, או כלי עבודה זול".

 

נקבע כי התנהלות זו מבטאת לא רק חוסר מקצועיות אלא גם "חוסר אנושיות". לפי השופט בשן, גם הקיבוץ – שהזמין את העבודה והיה אמור לוודא שהיא מתבצעת בבטחה ובהתאם לחוק, וגם חברת הבנייה שהפרה את חוקי הבטיחות בעבודה – אחראים ביחד ולחוד לפיצוי התובע – שנפצע וניזוק בעקבות רשלנותם.

 

נזקיו של התובע הוערכו ב-967,857 שקל, כאשר כ-686 אלף שקל מתוכם יועברו לביטוח לאומי כהחזר על התגמולים שכבר שולמו לעובד. הקיבוץ וחברת הבנייה חויבו גם בשכר טרחת עו"ד בשיעור 20% מסכום הפיצוי הכולל.

 

בסוף פסק הדין הביע השופט בשן מורת רוח מהמספר הגדול של עובדי בנייה שנפגעים עקב נפילה מגובה, ומתח ביקורת על אוזלת היד של הרשויות, שאינן אוכפות את חוקי העבודה בישראל, ככל הנראה משום שרבים מהקורבנות הם עובדים זרים.

 

"היבט אחר", הוסיף, "הוא כנראה שותפות אינטרסים של מבצעי העבודה, השלטון והציבור הרחב. כולם חפצים בהוזלת הבנייה וכמדומה אינם נותנים די את הדעת למחירה האנושי היקר מאוד".

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
  • עו"ד ענת גינזבורג עוסקת בתאונות עבודה
  • הכותבת לא ייצגה בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
צילום: ברק אהרון
עו"ד ענת גינזבורג
צילום: ברק אהרון
מומלצים