שתף קטע נבחר
 

תושבי כפר שלם יפוצו? החוק בשולחן הדיונים

הסוף לסאגת כפר שלם? ועדת הכלכלה החלה לדון היום בהצעת חוק לפינוי ופיצוי התושבים האחרונים במתחם כפר שלם בדרום תל אביב. ההצעה משלבת 6 הצעות פרטיות ונהנית מגיבוי מלא בכנסת. גורם העיכוב לפינוי מלא של המתחם הוא המחלוקת על גובה הפיצויים של כל התושבים מראשית המדינה

סחבת של עשרות שנים לפינוי אחרוני התושבים במתחם כפר שלם בדרום תל-אביב עומדת להסתיים בקרוב בהסדר חוקי שקידומו החל היום (ה') בוועדת הכלכלה. הוועדה אישרה לקריאה ראשונה את הסעיפים של הסדר הפינוי המעוגנים בהצעת חוק מעשית, אשר נהנית הפעם מגיבוי פוליטי נדיר של הכנסת מקיר לקיר.

 

כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן

 

הצעת החוק משלבת 6 הצעות פרטיות מהקואליציה והאופוזיציה, כולל יו"ר הקואליציה ח"כ דוד ביטן (ליכוד), לפיצוי התושבים תמורת הפינוי מהבתים, אותם בתים שהם החלו לגור בהם מראשית המדינה ובעידוד הממשלה. הפינוי נדרש כדי להקים שכונת מגורים חדשה של רבי קומות במקום הבתים צמודי הקרקע של כפר סלמה הערבי שנכבש במלחמת השחרור.

 

גורם העיכוב לפינוי מלא של המתחם הוא המחלוקת על גובה הפיצויים של כל תושבים ב-50 השנים האחרונות. מאות פונו בהסכמה או באילוץ, והתושבים הנותרים טוענים כי המפונים לא קיבלו את מלוא המגיע להם מוויתור על זכויותיהם בקרקע של אחד מאתרי הנדל"ן המבוקשים והיקרים בארץ. התושבים דורשים פיצוי בשווי השוק של הקרקע מכוח החזקה על בתיהם והשורשים שהכו במקום.

 

כל הצעות החוק הפרטיות שעברו קריאה טרומית לפני כחצי שנה כוללות תנאים חדשים לפיצוי שארית ותיקי השכונה על בסיס הסכם מלפני 20 שנה. בהכנת החוק לקריאה ראשונה, אושרו כל הסעיפים של הסדר הפינוי במטרה להעלות את החוק לאישור המליאה. כל זאת במידה והתושבים לא יטרפדו אותו כמו שמנעו הגשת הצעות קודמות לפתרון בעייתם.

 

כבל: "מותחים את החבל חזק מדי"

התושבים אמנם חזרו והערימו גם היום הסתייגויות שמעכבות את הגשת החוק המשולב לאישור הראשון של מליאת הכנסת. אבל יו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) הזהיר אותם שהם "מותחים את החבל" חזק מדי, שמא האיש החזק בליכוד ובקואליציה, ח"כ ביטן יוביל להסרת התמיכה הפוליטית בעניינם.

 

ח"כ כבל נתן להם מספר ימים להגיע להסכמות לגבי הסוגיות הפתוחות האחרונות שנותרו במחלוקת. הוא מסרב להגיש הצעת חוק שאיננה סגורה לאישור המליאה. זאת בהנחה שהוועדה תיישב את אותם אי הסכמות במהלך הכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית, למרות שאין לכך התנגדות מצד היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד אייל ינון.

 

עקרון היסוד בחוק המוצע, כי אין לפנות תושבים מהנכסים שלהם במתחם ללא הבטחה מראש ובהסכמה של זכאותם לפיצויים נאותים. הוא נשען על מסמך קריטריונים של משרד השיכון מ-1996. בהסבר החוק נאמר כי בזכותו התבצעו בשנות ה-90 מספר פינויים מוצלחים. המסמך מאפשר לתושבים לבחור בין שני מסלולי פיצוי.

 

בראשון, "מסלול בנה ביתך", בסיס הפיצוי הוא הסכום הנדרש לבניית בית ולרכישת זכויות בקרקע. בשני, "מסלול השוק החופשי", בסיס הפיצוי הוא הסכום הנדרש לרכישת דירה בשוק החופשי. ערכי הנכסים הנקובים בחוק החדש יהיו צמודים למדד המחירים לצרכן לעומת הערכים שעלו במסמך הקריטריונים מלפני 20 שנה.

 

מפונה יהיה זכאי לשני סוגי פיצויים בכל מסלול. פיצוי עבור מגורים במסלול "בנה ביתך" לא יפחת מהסכום המרבי הדרוש לקרקע ולהקמת הבית שנקבע בוועדה. למפונה במסלול "השוק החופשי" הפיצוי לא יפחת מהמחיר הממוצע של דירת 4 חדרים חדשה שתקום במתחם ששטחה לא יעלה על 100 מ"ר, ויכלול בנוסף שכר דירה על מגורי ביניים כמו למסלול הראשון.

 

החוק החדש מוסיף סוג שלישי - פיצוי נוסף לתושבים ותיקים בשיעור 2% מפיצויי המגורים עבור כל שנה של מגורים במתחם. הם יחושבו על פי מספר חופף של שנות המגורים שלהם, של הוריהם ושל הורי הוריהם. החוק כולו אוסר לפנות תושבים בהוצאת צווי פינוי נגדם, כלומר פינוי בכוח. לעניין זה מעמדם של בני המשפחה יהיו כמו של ראש המשפחה.

 

סעיפים אלה אושרו כאמור לקריאה ראשונה. הסתייגויות התושבים התמקדו בשינוי הקריטריונים של הזכאות, כך שיגדילו את סכומי הפיצויים ובכוונה להוסיף עוד רכיב. משעות התוספת היא כוונת הממשלה לפתח את המתחם כמשק סגור, כך שהפרויקט לא יעלה פרוטה למדינה והיזמים לחידוש המקום יממנו גם את הפיצויים למפונים. המחלוקת היא על יישום הכוונה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים