המס על דירה שלישית עבר בוועדת הכספים
בתום דיון לילי סוער, אותו נטשו נציגי האופוזיציה, אושר הנוסח המתוקן של מס על דירה שלישית לקריאה שנייה ושלישית. תקרת המס תהיה 18 אלף שקל בשנה. מי שמחזיק בלפחות שתיים וחצי דירות ישלם את המס המיוחד
המס על דירה שלישית עבר משוכה חשובה: ועדת הכספים אישרה הלילה (יום ו') לקריאה שנייה ושלישית, את הצעת חוק מיסוי הדירות על פי הנוסח המתוקן של משרד האוצר. עקב כך, נותר להצעת החוק לעבור הצבעה במליאה בלבד (במסגרת אישור סעיפי חוק ההסדרים) כדי להיכנס לספר החוקים. מטרת המס היא לעודד אנשים להחזיק פחות דירות בבעלותם.
"השכירות תתייקר בגלל מס דירה שלישית"
על פי הצעת החוק, בעל דירה שיחזיק לפחות שתי דירות וחצי (חצי בבעלות משותפת), ישלם את המס המיוחד. הדיון נערך במשך כל שעות הלילה, ונציגי האופוזיציה בוועדה החרימו אותו בשל השעות המאוחרות.
בשעות הערב הגיעו אגף התקציבים במשרד האוצר ויו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) לסיכום בנוגע למודל החדש למיסוי דירה שלישית ומעלה. המס של 1% מהדירה השלישית יהיה עד תקרה של 18 אלף שקל בשנה (ולא 24 אלף כפי שרצו באוצר תחילה). במקום לקבוע כי המס יחול על מי שמחזיק 3 דירות, נקבע כי המס יחול על מי שמחזיק בבעלות של 249%, כך יבטיחו כי גם מי שמחזיק מעל שתיים וחצי דירות (כולל בעלות משותפת על דירה), יישלם.
אם שווי שתי הדירות להשקעה שמחזיק אדם יהיה מתחת גובה של 1.15 מיליון שקל - בעל הדירות לא ימוסה כלל. אם שווי הדירות יחד בין 1.15 מיליון שקל ל-1.4 מיליון שקל יהיה מס הדרגתי, ומעבר ל-1.4 - יוטל מס על הדירה השלישית בשיעור של 1% משווי הנכס לשנה, כאמור עד לתקרה של 18 אלף שקל.
מענקים למי שימכור את דירתו השלישית תוך שנה
הנוסח שאושר בוועדה קובע כי האוצר יעניק מענקים של עד 75 אלף שקל למי שימכור את דירתו השלישית עד אוקטובר 2017 כפיצוי על מס השבח שישלם על המכירה אולם המענק יינתן רק למי שמחזיק היום מעל 2 דירות בהתאם לקריטריונים שייקבעו על ידי שר האוצר באישור וועדת הכספים.
צ'ופר נוסף שיוענק למי שימכור את דירתו עד אוקטובר 2017 הוא האפשרות להפקיד את הכסף שירוויח ממכירת הדירה (עד תקרה של 2.5 מיליון שקל) בקופת גמל שתהא פטורה ממס על רווחי הון, גם על משיכה הונית, מה שמהווה הטבה משמעותית ביחס לאפיקי חיסכון קיימים. התנאים למשיכת הכסף הם כי הכסף יופקד אחרי 5 שנים וגיל המשקיע יהיה מעל 60. כיום הגיל הממוצע של המשקיעים עומד להערכת האוצר על 57.
דירות מפוצלות ייחשבו לדירה אחת על פי דרישת חברי הכנסת, משום שלא ניתן למכור רק את אחת מהן - ותכלית החוק היא לדחוף משקיעים למכור את דירתם. הנוסחה לפיה תקבע רשות המסים את שווי הדירה מתבססת על חישוב המשקלל את שטח הדירה, המדד החברתי כלכלי של האזור ומדד הפריפריאליות, כך שכל דירה תקבל ערך בעיקר על בסיס גודלה ומיקומה, ולא על פי שווייה האמיתי בשוק. נוסחת חישוב שטח הדירות לצרכי המס, לא תהיה לפי המידות המוכרות בעיריות לצרכי ארנונה, אלא לפי המדידות הרשומות בטאבו.
הנוסח שונה לחלוטין מזה שעבר בקריאה ראשונה. האופוזיציה נטשה
היו"ר ח"כ משה גפני, שאיים בתחילת הדרך לטרפד את החוק, לא דחה את פתיחת הדיון למרות הביקורת, גם מצד היועצת המשפטית שלו עו"ד שרית אפיק, שמדובר ב"הליך בעייתי ולא תקין". היא ציינה כי יש בעיה לקיים דיון על חוק כזה כשאין אף נציג מהלשכות המקצועיות לשכת רואי החשבון, לשכת עורכי הדין, התאחדות הקבלנים ועוד. "לא נוכל לקבל תשובות מהשטח בצורה כזו". עוד אמרה כי "הנוסח שהגיע לוועדה ברגע האחרון לפני הדיון שבסופו אמורה הוועדה כבר לאשר אותו, שונה לחלוטין מהנוסח שאושר בקריאה הראשונה, לאחר ששונה על-ידי הממשלה עצמה כמה פעמים".
האופוזיציה החרימה את הדיון "כדי לא להיות שותפים לפשע הזה", כדברי ח"כ מיקי לוי (יש עתיד), ונטשה את חדר הוועדה אחרי פתיחה סוערת של מחאות על עריכת הדיון בשעה מאוחרת, אחרי יום עמוס ולפני לילה לבן ללא מנוחה. הוועדה קיבלה את הנוסח המתוקן והמורכב של הצעת החוק בשעת ערב מאוחרת, כשחברי הכנסת התבקשו לאשרו תוך פחות מיום, בטרם הספיקו ללמוד אותו כראוי לחשיבותו הציבורית. הנוסח המעודכן היה מבוסס על מקבץ הסכמות שנעשו מאחורי הקלעים בין פקידי האוצר ליו"ר הוועדה וראשי הקואליציה.
למחאתם של חברי האופוזיציה, הצטרפו מהקואליציה הח"כים בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) ושרן השכל (ליכוד). סמוטריץ' אמר שהחוק לא יעבור בבג"ץ. ח"כ השכל העלתה 1,242 הסתייגויות לקומץ סעיפים עד שגפני עקף אותה. אבל המכשול נותר והיא נדרשה להסירו, "לפני שאת הופכת לאויב של ראש הממשלה".
גפני ביקש להכניס שינויים אבל הוויכוח בקואליציה היה רועש מספיק כדי להאט את הקצב ולכן הדיון נמשך כל הלילה. על היעדר הח"כים מהאופוזיציה, אמר כי "אם היו נשארים כאן, היה לנו תשעה באב". הוא עקף את המכשולים והסעיפים התקבלו לרוב בשלמותם.