ועדת השחרורים: משה קצב ישוחרר מהכלא
חמש שנים לאחר שנכנס לכלא בגין אונס ועבירות מין נוספות קיבלה ועדת השחרורים את בקשת הנשיא לשעבר לקיצור עונשו, אך השחרור עוכב בשבוע. קצב פרץ בבכי כששמע על ההחלטה הקובעת בין השאר ש"עבר כברת דרך משמעותית והוא מצר על הצער שגרם לנשים". נקבעה לו תוכנית שיקום.
הנשיא לשעבר משה קצב שהורשע באונס ובעבירות מין ישוחרר מהכלא - כך קבעה בצהריים (יום א') ועדת השחרורים של הנהלת בתי המשפט שליד שירות בתי הסוהר. קצב נידון לשבע שנות מאסר לאחר שהורשע בביצוע עבירות מין ובהן גם אונס ועד כה ריצה חמש מהן. לבקשת הפרקליטות שחרורו מעוכב בשבוע, כדי לאפשר לערער על החלטתה של ועדת השחרורים. קצב פרץ בבכי למשמע ההחלטה. אחיו ליאור כתב בהודעה לתושבי קריית מלאכי: "אנחנו עדיין נרגשים מההחלטה. הודו לה' כי טוב - כי לעולם חסדו. תודה לכם על הברכות ועל התמיכה. מעריך מאוד".
לקריאת ההחלטה המלאה לחצו כאן
אודליה כרמון: "אין גבול לביזיון"
אם הפרקליטות לא תעתור נגד שחרורו המוקדם של קצב, הנשיא לשעבר יזדכה בשבוע הקרוב על הציוד שקיבל, יקבל את הכסף שמופקד לו בקנטינה וישוחח עם מפקד הכלא ועם קצין האסירים שיבהירו לו את תנאי השחרור. לאחר מכן יארוז את חפציו וייצא משערי הכלא. אם יוגש ערעור על ההחלטה, השחרור יתעכב עד לדיון ועד להחלטת בית המשפט - מהלך שעשוי לקחת יותר משבוע.
ועדת השחרורים הודיעה: "לאחר שחברי הוועדה בחנו את כלל הטענות שנטענו בפניהם, את כל המסמכים שהוגשו בפניהם ושבו ועברו על הפרוטוקולים וההחלטות שניתנו בעניינו של האסיר, אנו מגיעים למסקנה כי בשלה השעה להורות על שחרורו של האסיר וכי תוכנית רשות שיקום האסיר יש בכוחה לאיין את מסוכנותו ויש לראות בה משום המשך להליך הטיפולי הנוסף שעבר האסיר בכלא, וזאת לאחר שהתרשמו מכנות דבריו של האסיר בפניהם, ולאחר שעמד בציפיות שתלו בו חברי הוועדה בהחלטה השנייה.
"חברי הוועדה מודים לשב"ס שיישם את מסקנות ההחלטה השנייה בדרך הטיפול שהעניק לאסיר על ידי העו"ס מטעמו".
רשות שיקום האסיר קבעה בתוכנית שיועדה לקצב כמה תנאים:
השתלבות על בסיס יומי בלימודים בבית מדרש בקריית מלאכי.
השתלבות בקבוצה טיפולית תורנית בתדירות של אחת לשבוע.
טיפול פסיכו-סוציאלי פרטני בתדירות של אחת לשבוע.
חל איסור להתראיין באמצעי תקשורת, בין בעצמו ובין באמצעות מי מטעמו.
לא יעסוק בכל תפקיד שבו יימצא ביחסי מרות וכפיפות עם נשים.
"קצב מבין את תחושת הפגיעה של הנשים ומצר על הצער שגרם להן"
ועדת השחרורים התייחסה גם לנפגעות העבירה, ואנשיה פסקו כי הנושא "קיבל ביטוי ונלקח בחשבון, הן במהלך המשפט, הן בגזר הדין והן בהחלטות ועדת השחרורים בדיוניה הקודמים. בית המשפט אמר את דברו והאסיר קיבל ומרצה את עונשו. אין בעובדה שישוחרר או לא ישוחרר כדי להגיד דבר על שאט הנפש שהוועדה חשה מעצם המעשים ועל החומרה הרבה בה היא רואה אותם.
"יחד עם זאת, התרשמו חברי הוועדה שהאסיר עבר כברת דרך משמעותית מאז הוועדה הראשונה, הרים את הכפפה, נטל את היד שהושטה לו על ידי גורמי הטיפול בכלא והשכיל לעשות בה שימוש. האסיר מבין היום את משמעות מעשיו ואת חלקו בהם, מבין את תחושת הפגיעה של הנשים ומצר על הצער שגרם להן".
הוועדה התרשמה שהאסיר אכן עבר שינוי וכי הטיפול אותו החל בכלא אכן הביא לשינוי בעמדותיו של האסיר וביחסו לעבירות נשוא מאסרו.
בדו"ח העו"ס נאמר: "בהתאם להמלצת ועדת השחרורים נעשתה בחינה מחודשת באשר לאופי הקשר עם העו"ס המטפל. שם הוחלט מראש על מערך של עשרה מפגשים טיפוליים. נערך עמו חוזה טיפולי מחודש המתייחס להעמקה ומיקוד בדפוסי התנהגותו והרחבת הקשר הטיפולי למשמעותי ומעמיק יותר מעבר לתמיכה, ליווי והתמודדות עם קשיי המאסר. הקו המנחה התבסס על נושאים שנמצאו מתאימים לעברייני מין המכחישים את ביצוע העבירה, ובנוסף ניתנה לו אפשרות להעלות אספקטים משמעותיים ביחס למהלך חייו והתנהלותו.
"לאורך המפגשים עלה הרושם שהוא מדבר בפתיחות ובכנות וניכר היה כי הוא מנסה להפיק תועלת מן השיחות ומייחס להן חשיבות רבה. האסיר ניסה לבחון מחדש את עמדותיו".
בסיכום דבריו כתב העו"ס כי "ביחס לקשר הטיפולי עולה מצד האסיר גישה רכה ומקבלת יותר, ומאפשר יותר מבעבר לבחון את דפוסיו כאשר הוא לא שם עצמו במקום קורבני ומצליח לבחון את התנהלותו מול האחרים. הרושם הוא כי האסיר השכיל לנצל לחיוב את המסגרת הטיפולית".
לטענה כי על האסיר להביע חרטה כתנאי לשחרורו, ביקשה הוועדה לציין כי בחוק שחרור על תנאי ממאסר לא נקבעה החרטה כאחד התנאים שבהם הוועדה צריכה להתחשב כתנאי לשחרורו של אסיר שחרור מוקדם, ולכך ישנם תימוכין בפסקי דינו של בית המשפט העליון.
עורכת הדין שני אילוז שמייצגת את קצב: "אני לא יכולה להיכנס לפרטים חסויים אבל כמו ששמעתם קצב הביע חרטה כנה ואמיתית ודיבר באופן מאוד כנה ואת זה חברי הוועדה מאוד העריכו. חל שינוי מאוד משמעותי בגישה שלו לדברים,ובעיקר בהבנה שלו את חומרתם".
מה הייתה התגובה הראשונה שלו?
"למשמע ההחלטה קצב פרץ בבכי, זה נראה כאילו ירד איזשהו מטען שהוא נושא לאורך השנים. לאחר משמע ההחלטה קצב פנה לוועדה והודה על התהליך שהוא עבר יחד עם הוועדה במהלך הדיונים".
הוא הודה בביצוע העבירות?
"עניין ההודאה לא עולה על הפרק, זה לא אחד התנאים שקבועים בחוק ולכן הוועדה לא הטיחה בפניו את העניין, אבל הוא הביע חרטה כנה ואמיתית".
איך אפשר להביע חרטה על דבר שהוא לא הודה בו?
"בטיפול במכחישי עבירה לא מתעסקים עם הודאה, אלא עם הסימפטומים, עם עיוותי חשיבה. טיפול במכחישי עבירה לא בא להביא אדם להודות בעבירה, אלא לבחון את דפוסי התנהגותו".
מה הוא אמר לך בחדרי חדרים? מה הוא ביקש?
"הוא לא דיבר יותר מדי, היה חשוב לו שאעדכן את המשפחה בדבר ההחלטה. המשפחה הגיבה בשמחה, אבל שמחה מהולה באופטימיות זהירה".
מה המסר של ההחלטה הזו למתלוננות עצמן שעד היום התנגדו לשחרור?
"ועדת השחרורים התייחסה בצורה נרחבת למתלוננות ולסבל שהן עברו. אנחנו חלילה לא מזלזלים לרגע, לא קצב וגם לא עורכי הדין והצוות בכלל, בסבל ובמה שעברו המתלוננות. לאחר פרק זמן מסוים ועם כל הכאב שבדבר צריך לחשוב על איך אנחנו מחזירים אדם מתוקן לחברה וזה המסר שיוצא מוועדת השחרורים, עם המון אמפתיה לכאב של המתלוננות ומאידך גם לאסירים".
בני המשפחה: מתפללים
לקראת הדיון נאספו קרובי משפחתו של קצב בביתו בקריית מלאכי. ליאור קצב, אחיו של הנשיא לשעבר, אמר לפני ההחלטה: "כולנו מתפללים, מקווים ומצפים בעזרת השם לבשורות טובות".
הוועדה דנה בבקשתו לשחרור מוקדם בשבוע שעבר. בדיון טענו פרקליטיו כי הגיע הזמן לשחררו וכי הוא עבר טיפול למכחישי עבירה שמוכיח את עצמו. במהלך הדיון פנתה חברת הוועדה לקצב ושאלה איך הוא מרגיש. הוא השיב באריכות ובהתרגשות, ומתשובתו עלה שינוי בעמדתו. הוא הביע אמפתיה למתלוננות, אמר שהוא לא מזלזל בהן, ושהוא "עובר תהליך עם עצמו". עו"ד שני אילוז, שמייצגת את קצב, אמרה אחרי הדיון כי קצב שבע אכזבות ולכן הוא אינו אופטימי לגבי ההחלטה.
על פי ההערכות שפורסמו טרם ההחלטה, הפרקליטות ריככה את עמדתה אך דרשה שקצב לא ישוחרר לעת עתה. אף שהביעה התנגדות עד כה לשחרורו, הציעה הפרקליטות לבחון שוב את בקשתו בעוד חצי שנה אם יתמיד בטיפול למכחישי עבירה שהוא עובר בכלא.
עד כה התנגדו בפרקליטות בוועדות השחרורים לשחרור, בעיקר נוכח העובדה שקצב לא מקבל אחריות על מעשיו הפליליים ומסרב להביע חרטה, וממילא אינו עובר שיקום כמקובל. לפיכך גם פרקליט המדינה שי ניצן הורה להתנגד לשחרור המוקדם. אך כעת הודיעו שאם האסיר יתמיד בהליך טיפולי במהלך שישה חודשים נוספים, ואם תהיה התקדמות נוספת בהליך הטיפולי, תהיה הפרקליטות מוכנה לשקול בחיוב הסכמה לשחרור מוקדם.
קצב משתתף בסדנה של השב"ס למען אסירים המורשעים בעבירות מין שמסרבים להכיר במצבם. אך הוא עדיין לא הודה בעבירות שבהן הורשע ואף לא הביע חרטה בפני הנשים.
בדיון בכלא מעשיהו שקלו את חוות הדעת של הרשות לשיקום האסיר, שכבר בדיון הקודם המליצה על שחרורו המוקדם בכפוף לתוכנית שיקום שיעבור מחוץ לכותלי הכלא, וכן את חוות דעתם של גורמי הטיפול בשב"ס שקבעה כי התנהגותו בכלא הייתה טובה. בנוסף ציינו כי אין לו עבירות משמעת ומידעים מודיעיניים שליליים. חוות דעת של הטיפול שעבר למכחישי עבירה קבעה כי חל שינוי חיובי בגישתו.