שתף קטע נבחר

נדחו האחיות שביקשו הכרה כידועות בציבור

רג'ינה (95) ואדית (90) פישביין מעולם לא נישאו או הביאו ילדים. הן ביקשו הכרה כדי לקבל זכאות לקצבת שארים, אבל בית הדין לעבודה דחה אותן

 

רג'ינ ה ואדית פישביין (צילום: מוטי קמחי ) (צילום: מוטי קמחי )
רג'ינ ה ואדית פישביין(צילום: מוטי קמחי )

בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב דחה לאחרונה את תביעתן של האחיות רג'ינה (95) ואדית (90) פישביין, שלא נפרדו 88 שנה וביקשו להכיר בהן כידועות בציבור על מנת שבבוא היום יוכלו לקבל קצבת שארים. השופטת עידית איצקוביץ קבעה שתביעתן "מאתגרת ושובת לב", אך המצב החוקי הנוכחי אינו מאפשר לקבל אותה.

 

האחיות מעולם לא התחתנו או הביאו ילדים. הן חיו יחדיו כל חייהן, ובמשך עשרות שנים הן חולקות בית משותף (כיום בדיור המוגן) וחשבון בנק משותף. לעת זקנה, הן ביקשו מביטוח לאומי שיכיר בהן כידועות בציבור כדי שאם אחת מהן תלך לעולמה, השנייה תהיה זכאית לקצבת שארים של 1,600 שקל בחודש שתאפשר לה חיים בכבוד.

 

אחרי שנדחו על ידי הביטוח הלאומי פנו האחיות לבית הדין וטענו ששני היסודות שנקבעו בפסיקה לצורך הכרה ב"ידועים בציבור" – ניהול חיי משפחה ומשק בית משותף – מתקיימים במקרה שלהן. הן הבהירו שאמנם האינטימיות ביניהן שונה מהמקובל ואינה מבוססת על יחסי אישות, אך לטענתן, במהלך השנים בית המשפט ניתק את הקשר בין חיי משפחה ליחסי אישות.

 

לדבריהן, הן חוות את מערכת היחסים ביניהן כמערכת זוגית והן תלויות אחת בשנייה מבחינה רגשית וכלכלית. במצב זה, אין הצדקה להפלות בינן לבין זוגות נשואים לעניין קצבת השאירים.

 

הביטוח הלאומי התעקש מנגד שטענת האחיות היא ניסיון מלאכותי להתאים את מערכת היחסים ביניהן להגדרת "ידועים בציבור". לדבריו, קצבת שאירים נועדה להעניק מחסה כלכלי בעקבות מותו של בן זוג ואין בסיס להרחיב את הזכאים גם לבני משפחה אחרים.

 

ידועות כאחיות

ואכן, השופטת עידית איצקוביץ הסבירה שחוק הביטוח הלאומי קובע שלקצבת שארים זכאית "מי שהייתה אשתו של המבוטח בשעת פטירתו, לרבות הידועה בציבור כאשתו". לדבריה, לשון החוק מחייבת שידיעת הציבור תתייחס למערכת יחסים הדומה לזו של בין איש ואשתו, אך במקרה זה, הציבור מכיר את התובעת כאחיות ולא כבנות זוג.

 

השופטת הוסיפה שגם מבחינה תכליתית קצבת השאירים מכוונת לתא משפחתי מסוים של זוגות נשואים או ידועים בציבור המנהלים ביניהם קשר רומנטי וקיומו של משק בית משותף, ויחסי קרבה אינם מספיקים כדי לענות על תכלית החוק.

 

השופטת דחתה את טענת האפליה. "בענייננו לא זו בלבד שהתובעות לא יכולות להינשא או להתאחד אזרחית, הן כלל לא מצהירות שהיו מעוניינות בכך", כתבה השופטת.

 

היא ציינה שאמנם במקרים מסוימים ראוי להתאים את המשפט למציאות החיים המשתנה ולתהפוכות העוברות על מודל התא המשפחתי המסורתי, אך זה אינו המקרה, ואם הגיעה העת להרחבת מעגל הזכאים לקצבת שאירים, על המחוקק לעשות זאת במפורש.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובעות: עו"ד ד"ר אביעד איגרא, עו"ד קרן צפריר
  • ב"כ הנתבע: עו"ד שרון חג'ג'
  • עו"ד רינה פוליטי עוסקת בדיני משפחה
  • הכותבת לא ייצגה בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
האחיות רג'ינה ואדית פישביין
צילום: מוטי קמחי
מומלצים