אימון לכל כיס: מהפכת מחירי מועדוני הכושר ששינתה את הענף
מועדונים ב-199-99 שקל לחודש אינם מחזה נדיר, אבל ניתן לראות התייקרות ברשתות הזולות לצד פריחת מועדוני פרימיום שגובים יותר מ-350 שקל. מועדוני האמצע נשחקו, אלא אם שיפרו מתקנים או העלו מחירים, וגם קבוצות הריצה מתייקרות. כך גרמה התחרות להוזלה, אבל גם לעליית מחירים בענף
בדיוק לפני שנתיים הודיעה רשת מועדוני הכושר פרופיט על כוונתה לפתוח 35 סניפים עד סוף 2018. היו לה אז 4 סניפים פעילים, הראשון בהם נפתח ב-2013. כיום מצבת הסניפים של הרשת, שפועלת במודל של זכיינות, עומדת על 15, שניים נוספים נמצאים במכירה מוקדמת של מנויים ועוד 5 ייפתחו בחצי השנה הקרובה. הרשת עומדת בתוכניות, כך לפי הבעלים שלה, יובל ליבלינג.
פרופיט לא היתה הראשונה שמכרה כושר בזול אבל היא היתה הראשונה שנקטה בכך כאסטרטגיה שיווקית (מהפכת קופיקס היתה אז בשיאה) והיא היתה הראשונה ששיווקה את המחיר הנמוך כרשת רבת סניפים.
לצד פריחה של מועדונים זולים, רוב השוק לא זול
מה קרה לשוק מועדוני הכושר מאז? במקביל לפרופיט צצו מועדוני כושר זולים נוספים, רשתות יקרות נאלצו לפתוח תת רשתות שמציעות מחיר נמוך וכל הרשתות הללו מציעות מסלולים ב-99 שקל לחודש. אבל המסלולים הזולים ביותר בדרך כלל מוגבלים. במקביל: גם רשתות הפרימיום, שגובות 650-350 שקל בחודש, נמצאות בצמיחה, כך לטענת בעלי ומנהלי הרשתות.
כמו כן, המחירים ברשתות ה"אמצע" לא ממש ירדו. בחלקן הם אפילו עלו, טוענים למשל מתאמנים במודיעין וגם מודים ברשת גרייט שייפ. מבדיקת מחירי מנויים באתרי יד שנייה עולה, כי המחירים נשארו דומים למחירי 2015 במועדונים הוותיקים, אך נוספו מחירים נמוכים יותר של 199-99 שקל.
כלומר, התחרות מצד פרופיט לא גרמה לענף להתכנס באזור הנמוך של גרף המחירים, אלא להתפרש על טווח רחב יותר, זה הכל. לצרכנים יש יותר בחירה? תלוי איפה אתם גרים. במקביל, נמשכת הצמיחה של פעילויות שהן מחוץ למועדוני הכושר: הליכה, ריצה, אימוני רצועות בחוץ וחללי אימון קטנים, שמציעים פעילויות באווירה אינטימית יותר. אלה מוצעים במחירים שהם לעתים קרובות גבוהים ממחירי מכוני הכושר המסורתיים.
איך נראים המחירים כיום בשוק מועדוני הכושר? מחירי הרשתות הזולות
בפרופיט מחיר המנוי לחדר הכושר בלבד נשאר יציב מאז הפתיחה: 139 שקל לחודש למשך שנה. למנוי כולל חוגים תשלמו 179 שקל לחודש במשך שנה. עם זאת, לנוכח התרבות המועדונים שמציעים מנוי ב-99 שקל בלבד, הרשת החלה להציע גם היא מנוי ב-99 שקל לחודש לשעות הבוקר.
עוד בסל התשלומים: 100 שקל דמי רישום ו-40 שקל תוספת לחודש או תוספת של 300 שקל לשנה אם רוצים מנוי שכולל כניסה למועדוני כושר נוספים ברשת. דמי יציאה: אין, אבל צריך להודיע חודש מראש. המועדונים פתוחים בשישי שבת.
לזה יש להוסיף: 150 שקל דמי רישום וביטוח, 50 שקל דמי פיקדון לצ'יפ ו-30 שקל לבניית תוכנית. רוצים להתאמן ביותר מחדר כושר אחד של הרשת? ("מנוי מולטי") שלמו 50 שקל תוספת (בתנאי שהמועדון הנוסף הוא ספייס פיקס ולא ספייס רגיל).
בסניף ספייס פיקס ביגאל אלון, המחיר כבר עלה בדצמבר 2016 ל-125 שקל לחודש, אבל יש מסלול ב-99 שקל לחודש למתאמנים מהבוקר עד 16:00. פה נאמר לנו שיגבו מאיתנו דמי ביטול של 150 שקל בחודש בכל המסלולים.
באייקון פיטנס, הרשת החדשה של הולמס פלייס (חדרה, חולון, כרמיאל), דורשים מהמנויים התחייבות ארוכת טווח. מנוי עם התחייבות ל-36 חודשים נמכר ב-179 שקל לחודש, הביטול הוא ללא דמי ביטול, אך בהודעה בכתב, חודש מראש. עלות מנוי חודשי ללא התחייבות עומדת על 299 שקל לחודש, ללא דמי ביטול.
מנוי ל-36 חודשים הכולל דמי ביטול עולה 149 שקל לחודש. דמי ביטול: 150 שקל, שייגבו בעת ביטול בשנה הראשונה בלבד. גם כאן יש להודיע על ביטול חודש מראש.
גם אייקון מציעה מנוי ב-99 שקל לחודש, שמוגבל לכניסה בשעות הבוקר. התשלום ייגבה מדי חודש במשך 36 חודשים. גם פה יש דמי ביטול של 150 שקל שייגבו בעת ביטול (בכתב, חודש מראש) בשנה הראשונה בלבד.
ברשת מציעים גם מחירי טרום פתיחה נמוכים (מבצע לרגל הפתיחה בחולון למשל): 159 שקל, 129 שקל ו-99 שקל בהתאמה (36 חודשים ללא דמי ביטול, 36 חודשים כולל דמי ביטול, ומנוי לבוקר). דמי הרישום משתנים. בחולון למשל, המחיר עומד על 99 שקל.
עוד דוגמאות למועדונים מוזלים ב-99 שקל:
לזוז בראשל"צ ואשדוד: מנוי: 99 שקל לחודש למשך שנה. בחודש הראשון הרשמה וביטוח: 150 שקל. צ'יפ: 50 שקל פיקדון כולל הכל. לא פתוח בשבת. אין ספינינג.
VIBE חולון: 99 שקל למתחם כושר וחוגים, בניית תוכנית אימונים עם מדריך. 99 שקל דמי הרשמה חד פעמיים (המחיר יעלה בהמשך). 50 שקל פיקדון לצ'יפ.
בשורה התחתונה, VIBE בחולון מציע את המחיר הכי נמוך כרגע: 99 שקל לחודש + 99 שקל דמי הרשמה, לחוגים (כוללת תוכנית אישית) וחדר כושר. שאר המועדונים הזולים מציעים מחירים גבוהים יותר לחודש, או דמי רישום גבוהים יותר, או מחיר דומה לשעות הבוקר-אחר הצהריים המוקדמים בלבד.
מחירי מועדוני הביניים
בספייס הרצליה גובים 209-299 שקל. המנוי כולל גם חדר כושר וחוגים. דמי רישום: 150 שקל. עלות שכירת לוקר: 30 שקל לחודש. פיקדון על כרטיס כניסה: 50 שקל לחודש. שדרוג למנוי מולטי (המאפשר כניסה ליותר ממועדון אחד): 50 שקל.
בגרייט שייפ המחירים דומים: 240-200 שקל, לחודש, תלוי מתי הצטרפתם. לא כולל פילאטיס מכשירים – המחיר נע בין 85 ל-50 שקל לשיעור, תלוי איזה שיעור ובאיזה מועדון. בגו אקטיב ששייך להולמס פלייס, המחירים נעים בממוצע בין 265-220 שקל לחודש ויכולים גם להגיע ל-300 שקל לחודש. גם בהולמס פלייס (במועדונים שאינם פרימיום) – המחיר החודשי נע סביב 300 שקל לחודש. קנסות היציאה – בהתאם לחוק. במועדונים ברמה דומה כמו בגוף ראשון ופיור בתל אביב, למשל, המחירים דומים - 270-200 שקל בממוצע.
מבצעים ברשתות הביניים
ברשתות הביניים, נוהגים להציע מדי פעם מבצעים ברוח התקופה. למשל: בלאנס קלאב בקריות מציע חודש ב-99 שקל. גרייט שייפ: 78 שקל לחודש ראשון.
בהולמס פלייס ראשל"צ מציעים "מהפכת מחירים" (כנראה בעקבות כניסת לזוז וספייס פיקס לעיר): 99 שקל בחודש למסלול בוקר עד 14:00 לחדר כושר בלבד, 149 שקל בחודש לחדר כושר בלבד בכל שעות הפתיחה, ו-199 שקל לחדר כושר + חוגים.
מחירי מועדוני הפרימיום
בהולמס פלייס בעזריאלי המחירים עומדים בממוצע על 390 שקל לחודש וכך גם בסניף גבעתיים. כל זה לא כולל דמי רישום (שיכולים להגיע ל-300 שקל ומעלה), פיקדון וביטול.
ברשת זאוס, טווח המחירים בסניפי הפרימיום, עומד על 500-390 שקל (כשהמחיר הגבוה הוא עם התחייבות ל-3 חודשים בלבד) ו-650 שקל למנוי חודשי ללא התחייבות. המחירים משתנים מסניף לסניף, בהתאם לאופי הסניף והמתקנים הקיימים בו ובחדרה למשל, אפשר גם לרכוש מנוי ב-169 שקל. המחירים כוללים הכל, כולל תוכנית אימונים, בריכה וספא, אך לא כולל מאמן אישי, צ'יפ (30 שקל פיקדון), דמי רישום (380 שקל בר"ג למשל) ודמי ביטול.
מחירי פילאטיס מכשירים, קבוצות הדרכה, חדרי אימון
שיעור פרטי של פילאטיס מכשירים עולה כ-250 שקל לשיעור בממוצע והמחיר יורד ככל שמזמינים מראש יותר שיעורים. מצאנו גם מחירים של 60-50 שקל לשיעור בהתחייבות לתקופות ארוכות. איגרוף ואמנויות לחימה: 250-130 שקל לערך.
קבוצה שרוצה לשכור מדריך כושר (לא ריצה) בהתארגנות עצמית, תשלם החל מ-40 שקל לשעה, תלוי בתדירות הפעמים בשבוע ומספר האנשים בקבוצה. מאמן אישי שמגיע הביתה: כ-200 שקל לאימון ומעלה.
על קבוצת ריצה, אחד הטרנדים הבולטים של השנים האחרונות, תשלמו החל מ-100 שקל לחודש בפריפריה. לפי גיא זלוף מאמן קבוצות ריצה בתל אביב, טווח המחירים במרכז הארץ נע בין 350-180 שקל לחודש בממוצע. "אצלנו זה מתחיל ב-180 שקל לחודש, לוותיקים. המצטרפים החדשים משלמים 220 שקל. המחיר עלה.
"יש גם קבוצות ריצה שמשלמים עליהן כיום 1,000-800 שקל. מחיר כזה כולל מאמן אישי שעושה עבודה אישית מולך מעבר לאימון בקבוצה, כמו ניטור נתונים. מסביב יש גם תעשייה שלמה שהתפתחה: שוק של טיפולים, עיסויים ואיבחונים. כיוון שיש יותר רצים - יש יותר ויותר שירותים כאלה וגם בתעשייה הזאת חוגגים על המתאמנים".
איפה שנפתח מועדון זול - הולמס פלייס במצוקה
לפי מייסד פרופיט יובל ליבלינג, "המגמה המובהקת ביותר בשוק, היא שנוצרו עוד ועוד מועדוני לואו קוסט, כמו ספייס פיקס, לזוז וכמו אייקון של הולמס פלייס", כך אמר ל-ynet. "בפירוש היתה גם ירידת מחירים במועדונים הוותיקים, אבל זה נכון שהיא מותנית במיקום של הלואו קוסט. הנה שתי דוגמאות.
"בבת ים, גו אקטיב (רשת שנקנתה ב-2016 על-ידי הולמס פלייס מ.ק), מוכרת מנוי ב-199 שקל. כשאני פתחתי את גו אקטיב בבת ים, לפני 10 שנים, מכרנו מנוי ב-360-320 שקל. עכשיו המחיר שם הוא 199 שקל".
לא פתחתם את המועדון בבת ים השנה.
"פתחנו לפני 4 שנים. המחיר 199 הוא אכן לא מלפני 4 שנים, אך הוא קשור לתהליך ארוך יותר".
דוגמא נוספת הוא נותן מאשדוד: "להולמס פלייס יש שם סניף פרימיום (לרשת סניפי פרימיום, אנרג'י ופמילי. מ.ק). כבר 4 חודשים שהוא מציע 2 מסלולים: 199 שקל להכל כולל בריכה, סטודיו, חדר כושר והכל ו-99 שקל רק לחדר כושר. הגענו לאשדוד לפני שנתיים וזה לא הוריד את המחירים, אבל לפני ארבעה חודשים נכנס עוד מתחרה שנקרא לזוז. כל התהליך הזה גרר את הולמס פלייס לרמה של 99 שקל לחדר כושר.
"אנחנו פותחים בקרוב סניף בקרית אונו (הפתיחה נדחתה מנובמבר 2016 מ.ק) ואני מניח שזה ישפיע, אך כרגע עוד לא רואים ירידת מחירים. בקאנטרי של גו אקטיב שנמצא במרחק ק"מ מאיתנו עוד לא רואים ירידת מחירים, כי לא פתחנו.
"לעומת זאת, בחיפה, כבר בפריסייל הולמס פלייס אנרגי נתנו הטבה לחברי המועדון הוותיקים, כדי שלא יעברו אלינו. באשדוד, הולמס פלייס היו כל כך במצוקה שהם יצאו ב'מהפכת מחירים', שכללה מנוי גם ב-99 שקל בחודש".
קבוצות ריצה מתחרות בכם?
"שוק חדרי הכושר הוא שוק של 700 אלף אנשים, יש רבים שרצים, אבל זה לא באמת פוגע במכוני הכושר. יש גם מועדוני קרוספיט שגדלו בצורה רבה, אבל מועדוני הכושר תמיד יהיו חזקים. כתשובה לזה, הכנסנו מתחמים של קרוספיט לסניפים".
ספייס פיקס: לא פותחים מועדוני אמצע
בתל אביב פרופיט לא הצליחה להוריד את מחירי המתחרים. מחירי מכוני הכושר הוותיקים: בגוף ראשון, גרייט שייפ, פיור והולמס פלייס בעזריאלי לא ירדו. יחד עם זאת, כן נפתחה רשת המתחרה בפרופיט: ספייס פיקס שמציעה מנוי ב-99 שקל לחודש ולאחרונה העלתה מחירים ל-125 שקל בחודש.
ספייס פיקס שייכת לרשת ספייס שפותחת לאחרונה גם מועדונים בפורמט "ספייס סטודיו": מועדוני כושר קטנים, עם אימוני קרוספיט ונגיעה אישית של המאמן. איציק עוז, מנכל רשת ספייס, אמר ל-ynet: "יש לנו מועדוני אמצע – ספייס, אבל אנחנו מאמינים שהמודל הזה יישחק, לכן אנחנו פותחים כמעט רק מועדונים זולים או סטודיו".
כי לא מרוויחים ב-99?
"מרוויחים טוב מאוד. אנחנו פשוט רוצים לעודד כמה שיותר אנשים להצטרף בהתחלה. בחלק מהסניפים המחיר עלה כדי לבלום את ההצטרפות הגדולה ואנחנו לא רוצים לפגוע בשירות. בסניף אשקלון יש מעל 40 שיעורי סטודיו בשבוע ובכל זאת אנחנו גובים בזול. דווקא מועדוני לואו קוסט הם יותר רווחיים ממועדוני האמצע. יש פחות כוח אדם, אין הקפאות. זה פשוט לתפעול. לפני שנתיים היה קיפאון בתחום מועדוני הכושר בגלל שכירויות גבוהות. השכירויות ירדו וכעת יש פריחה. עוד לא הגענו לשיא".
גרייט שייפ: העלינו מחירים ובכל זאת אנחנו בפריחה
ירון סלע הבעלים של גרייט שייפ טוען ההיפך: "זה ממש לא נכון שהאמצע נשחק. המחירים שלנו עומדים על 290-220 שקל לחודש ולמרות מה שאומרים, 2016 היתה אחת השנים הטובות ביותר שהיו לנו אי פעם. אנחנו העלינו מחירים ב-3%-6% כי מיקמנו את עצמנו יותר ברור. פעם היה לנו מנויים יותר זולים, כמו מנוי רק לשעות הלילה ב-199 שקל. החלטנו לא לדבר יותר במחירים האלה. גם הולמס פלייס וגו אקטיב העלו מחירים".
הם טוענים שלא העלו.
"הם העלו ואנחנו העלינו ואני שלם עם זה. שכר העבודה עלה, אין עובדי קבלן, שכר הדירה שלי צמוד מדד והארנונה תתייקר ב-2017. אני משלם 30 אלף שקל בחודש על ניקיון. אם תישחק ברווחיות - לא תהיה. אז העלינו מחירים אבל זו הסיבה שגם הלואו קוסטים החלו להתייקר".
"בארה"ב יש לואו קוסט ב-9.99 דולר"
לטענת סלע, בישראל יש "מועדוני כאילו לואו קוסט, אבל זה לא לואו קוסט אמיתי. בארה"ב, השוק בשל מאוד, לכן הוא מתפרש על כמה סגמנטים. הפרימיום שם הוא פרימיום מאוד ומצד שני יש לואו קוסט ב-10-9.99 דולר בחודש (כמו פלאנט פיטנס מ.ק).
"בארה"ב מועדוני הלואו קוסט מיועדים למי שיודע להתאמן לבד. בארה"ב יש מועדון כזה מתחת לוול סטריט. בישראל לא תראי מועדון זול ברוטשילד בתל אביב, כי המודל של הלואו קוסט בארץ הוא לא נכון. הם נזרקו בארץ לאזורי תעשייה ואמרו: 'אנחנו מביאים בשורה של זול', אבל זה לא נכון.
"בארה"ב המועדונים האלה לא משווקים כזולים והם יותר זולים מהלואו קוסט בישראל: כ-40 שקל לחודש. בניו יורק יש אנשים שמחזיקים 3-2 כרטיסים של מועדונים שונים ורשתות אחרות כי זה נוח. כולה 10 דולר. זה פתוח 24 שעות ביממה וללקוחות אין צורך במדריך. בישראל, המועדון המוזל עולה 100, או 120 או 150 שקל. כמה עולה האמצע? 200-220 שקל? זה לא הבדל משמעותי. כרגע, נשארנו השחקן היחידי במיד מרקט".
הרבה יותר אנשים עושים כושר, אבל גם הרבה יותר רצים בחוץ ולא אוהבים את חווית המכון.
"גם אלה שרצים בחוץ, בסוף מחפשים מתקנים להתקלח בהם וללכת לשירותים. אז יהיה מודל של שכירות משנה במועדוני הכושר. אתה רץ בחוץ ומקבל שירותים במועדון. ככל שהשוק יילך ויגדל יהיה יותר מקום לשחקני נישה".
הולמס פלייס: המודל של פרופיט לא ישרוד
בצד השני של הספקטרום ניצבים - נוצצים ומצוידים בבריכות ובספא - מועדוני הפרימיום. גורם ברשת הולמס פלייס אמר ל-ynet ש"בכל העולם יש פריחה של מועדוני פרימיום כמו אקווינוקס בניו יורק שמוכרת מנוי ב-180 דולר לחודש – 650 שקל. כמו שיש את קופיקס ומצד שני מסעדות יוקרה".
למה אתם לוקחים 390 שקל לחודש?
"המועדון של הולמס פלייס בעזריאלי למשל, משתרע על פני 4,000 מ"ר עם ספא, עם בריכה, עם ציוד שעולה 8 מיליון שקל. בסך הכל בתנאים האלה זה מחיר נמוך: 15 שקל לאימון אם אתה מתאמן 5-4 פעמים בשבוע. אצלנו יש 120 ומעלה שעות סטודיו - אצלם פחות מחצי, כשחלקם זה בכלל אימון וירטואלי, ואין להם ספינינג ולא יוגה. אנחנו צופים שמודל כמו זה של פרופיט לא ישרוד בעוד 3 שנים, כי לקוחות משתעממים מזה מהר ונשים פחות מתחברות לקונספט".
לשאלה מדוע אם כך פתחו את אייקון פיטנס, הרשת המוזלת של הולמס פלייס, אמרו לנו ברשת שזה לא דומה. "אייקון זה המועדון הכי יפה שראית. נראה מיליון דולר. נפתח עוד 10 כמוהו (מועדון נוסף צפוי להיפתח בקרוב בחולון והולמס פלייס בכרמיאל יוסב לאייקון). יש לו כניסה אוטומטית, מקלחות כמו הילטון, רצפת עץ, ואת המכשירים הכי חדשים והכי יפים שיש. יש לנו שם שני אנשים בקבלה, 22 שעות חוגים לא כולל אימון וירטואלי, ויש גם שיעורי ספינינג".
אז מה בירידה? האמצע?
"כן. אם היה מועדון שלקח 310 שקל, והוא לא מספיק פרימיום, הוא בירידה. היה לנו מועדון של גו אקטיב בווייצמן שלא היה מספיק יפה, ומנוי בו נמכר ב-300 שקל. השקענו בו 3.5 מיליון שקל והפכנו אותו למועדון פרימיום יפהפה עם ציוד הכי יפה שיש, ומקלחות חדשות. מה שתמיד טוב ללואו קוסט גורם לכולם לחדד את האסטרטגיות ולהיות יותר תחרותי".
מנכ"ל קבוצת הולמס פלייס, גיא בלנקשטיין: תפיסת העולם של קבוצת הולמס פלייס היא להעניק את המוצר המקצועי ביותר בתמורה לעלות המנוי. תפיסה זאת היא שהובילה אותנו להשיק את רשת הלואוקוסט "icon" בסטנדרטים המקצועיים, המזוהים עם הולמס פלייס והיא זאת שעמדה בבסיס ההחלטה להשקיע השנה סכומי כסף משמעותיים בשדרוג המועדונים הקיימים לרווחת המנויים.
ג'וי בשרונים: פרימיום זה שירות
גם מועדון הכושר ג'וי בקניון שרונים נחשב לפרימיום. אור קופרלי, הבעלים, שגובה מלקוח 345 שקל לחודש (לא כולל אימון אישי ב-175-150 שקל לחודש), מסביר מה זה פרימיום: "פרימיום זה בעיני המתבונן אבל בעיני זה קודם כל השירות, מספר העובדים. אצלי במשמרות הגדולות יש 6-5 בנות. יש לי מעל 150 עובדים, יש לי 30 מאמני כושר ו-40 מדריכים סטודיו. אין מספרים כאלה במועדוני כושר.
"גם מספר שיעורי הסטודיו מעידים על הרמה. יש לנו ארבעה אולמות סטודיו שמספקים מעל 600 שיעורים בחודש - הלוח הכי עמוס שכלול במנוי. רמת המדריכים שמאמנים אצלי בסטודיו גבוהה: שני המדריכים היחידים בארץ שיכולים להכשיר מדריכי ספינינג – עובדים אצלי. קרן אמיד שהביאה את הקיקבוקס לארץ, מלמדת אצלי קיקבוקס. אנשים ברמה גבוהה. מובילי דעה. הם גם עולים בהתאם. על כל שיעור כזה מדריך לוקח 300-200 שקל. אני מציע את המכשירים כי טובים בעולם של טכנו ג'ים, מקיר לקיר. כל מסילת ריצה כזאת עולה 60 אלף שקל".
למה אנשים מוכנים לשלם כל כך הרבה?
"זה נחשב למועדון הכושר עם מספר המנויים הכי גדול לארץ: 5,200 איש. בלי פרסום ומבצע. זה בזכות השירות, בזכות מחירים נמוכים לאימון אישי, מחירים נמוכים בבית הקפה שגם הוא בבעלותינו, ובזכות שירותים כמו בדיקות גנטיות ופיזיותרפיה בתוך המועדון, לצד ספא. כשהיה עומס על המשקולות החופשיות - הגדלתי תוך חודשיים את המועדון ב-300 מ"ר. אני אומר: קודם תן את השירות והכסף יבוא אחר-כך".