שתף קטע נבחר

בגלל הסתה וניכור: שופט שלח משפחה לטיפול

במסגרת סכסוך גירושים עברו 3 ילדים להתגורר עם אביהם והחרימו את אמם. השופט אסף זגורי נפגש עמם וקבע שאין מנוס מלשלוח את כולם לטיפול

בית המשפט לענייני משפחה בנצרת חייב לאחרונה בני זוג לשעבר ואת שלושת ילדיהם לפנות לטיפול של שלושה חודשים, לאחר שהגירושים הובילו לסכסוך קשה, טינה עמוקה והחרמת האם. השופט אסף זגורי קבע כי דמעותיהם של הילדים "אינן רק דמעות של כעס וכאב, אלא גם דמעות של געגוע".

 

בני הזוג נישאו ב-1992, הביאו לעולם שלושה ילדים והתגרשו לפני כארבע שנים. כעבור כמה חודשים פרץ סכסוך בין ההורים: בבקשה שהגישה האם לבית המשפט בתחילת 2015 היא סיפרה שהאב מסית את הילדים נגדה, מציג אותה כ"חמדנית" ומשתף אותם בסכסוכים הכספיים ביניהם. כך למשל, כשנקטה הליכי הוצאה לפועל לאחר שהאב לא שילם מזונות, הודיע לה אחד הילדים שהוא מסרב לחזור לגור עמה עד שתבטל את ההליך.

 

היא הוסיפה שהבת הבגירה הגיעה יום אחד לביתה עם הבן האמצעי ושניהם לקחו בכוח את הבת הצעירה, כשהאב מחכה להם ברכב. לדברי האם, בסופו של דבר עברו הילדים לגור עם האב וניתקו עמה כל קשר. מאחר שהאב מסרב לכל שיתוף פעולה והידברות, היא ביקשה מבית המשפט לדאוג שהילדים יקבלו טיפול רגשי ונפשי.

 

האב טען מנגד שהאם היא שזקוקה ל"טיפול נפשי ולהסתכלות פנימית". לדבריו, הוא עשה כל מאמץ למניעת הסלמה במשפחה אך אשתו נהגה באלימות פיזית כלפי הילדים ובאיומים חוזרים ונשנים בהתאבדות, והם "בחרו להצביע ברגליים" ועברו להתגורר עמו. לטענתו, האם השפילה את הילדים ו"נהגה בהם כשק חבטות".

 

השופט אסף זגורי נפגש עם הילדים ומצא אותם "סוערים ורוגשים". הוא ציין שהם מתקשים להתמודד עם היעדר הקשר עם האם, גם אם כלפי חוץ הם מנסים לנפק הסברים מציאותיים או רציונליים. לדבריו מדובר במקרה מובהק של סרבנות קשר מצד הילדים, שרואים לנכון "להשחיר" את דמותה של האם בכל דרך.

 

השופט זגורי פירט רשימה ארוכה ועגומה של נזקים הנגרמים לילדים בעקבות הניכור ההורי. בין היתר הוא ציין שהילדים לומדים דרכי חשיבה מעוותות של "שחור-לבן" ומגלים חוסר אמפתיה לזולת תוך הקהיית החושים. "ייתכן שאובדן ההורה כחלק מתסמונת הניכור ההורי קשה יותר ממות ההורה", כתב והוסיף שבמצב של ניכור הילד מאבד הורה ללא יכולת להתאבל עליו וללא אפשרות לעצב לעצמו כל זיכרון טוב ממנו.

 

הוא הסכים שהילדים היו במצוקה בבית האם, אך לאחר שעברו לגור עם האב חל עיוות גמור במערכת היחסים והם מחקו אותה מחייהם, כשהגורם המרכזי לכך הוא חשיפתם לקונפליקט בין ההורים.

 

"דמעותיהם אינן רק דמעות של כעס וכאב אלא גם דמעות של געגוע", כתב השופט והוסיף שמאחר שבזמן שחלף האב והילדים לא פנו לטיפול מיוזמתם, נותרה אפשרות אחת של חיובם לפנות לאפיק טיפולי התקווה שהדבר יביא לשיקום הקשר.

 

בסופו של דבר חייב השופט את הצדדים וילדיהם לקבל טיפול למשך שלושה חודשים לפחות וקבע שהאב ישלם 2,000 שקל לקופת בית המשפט על כל מפגש שאליו לא יתייצבו הוא או הילדים.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
  • עו"ד דוד רוזן עוסק בדיני משפחה
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים