המאמנים הפורטוגלים משתלטים על אירופה
כמעט בכל אימון באירופה תשמעו פורטוגזית, ולא במקרה. הם נחשבים לאנשי מקצוע מעולים וחרוצים, ומבוקשים בכל העולם. כמו בני ארצו, גם ליטו וידיגאל יכול להגיע רחוק. נדב יעקבי על הטרנד שמשגע את היבשת
ז'וזה מוריניו נחת ב-2004 בסטמפורד ברידג', פרץ את הסכר ושינה לעד את ההתייחסות כלפי המאמנים הפורטוגלים. אז כן, פורטוגל תמיד הייתה יצרנית ויצואנית של כדורגלנים מוכשרים, אבל המאמנים שלה לא נחשבו לסחורה חמה במיוחד. עד שהגיע מוריניו ורשם הצלחה מסחררת בצ'לסי.
כיום יש למעלה מ-250 מאמנים מתוצרת פורטוגל שעובדים בכל רחבי העולם, וגם לישראל הם הגיעו. ראשון ברשימה היה פאולו סוזה שעשה עונה נפלאה במכבי ת"א, ועכשיו מגיע ליטו וידיגאל. אגב, זה שהוא נולד באנגולה ואפילו אימן את הנבחרת המקומית לא משנה את העובדה שהוא שייך לאסכולה הפורטוגלית.
זה אולי מפתיע, אבל בשנים האחרונות פורטוגל היא המדינה שיש לה הכי הרבה מאמנים בליגת האלופות, זה לא מקרי וגם לא מדובר בטרנד אופנתי. למאמנים הפורטוגלים, בעיקר בני הדור הצעיר יחסית, יצא שם של טקטיקנים מיומנים, וכאלה שיודעים להתאים את עצמם לדרישות המשתנות בכל מדינה אליה הם מגיעים.
ז'וזה פריירה, נשיא איגוד המאמנים בפורטוגל, אומר שזה לא מקרי: "המאמנים הפורטוגלים הם כמו העם הפורטוגלי. אנחנו מדינה שממנה יצאו הרבה מאוד מהגרים, והם יודעים להתאקלם בכל מקום אליו הם מגיעים. הם עושים את ההתאמות בקלות רבה יותר מאחרים".
אבל יש סיבות רבות אחרות למספר הגדול של מאמנים מפורטוגל שעובדים בחו"ל. ראשית, למעט שלוש הגדולות, בנפיקה, פורטו וספורטינג ליסבון, השכר בקבוצות האחרות הוא זעום. לכן אפשר למצוא מאמנים מפורטוגל בכל העולם. לא רק באנגליה, איטליה וצרפת, אלא גם באיראן, איחוד האמירויות ומצרים. כך למשל, על פי הפירסומים, השכר שישולם לליטו וידיגאל במכבי ת"א גדול פי חמישה ממה שהרוויח בארוקה, כ-90 אלף אירו לעונה.
מדינה של כדורגל
אבל זה הרבה יותר מכסף. פורטוגל היא מדינה שבאמת משוגעת על כדורגל וההתייחסות שם לענף הספורט המוביל היא סופר רצינית. בשני העשורים האחרונים ניתן ללמוד באוניברסיטאות המובילות במדינה את מדע הכדורגל ולזכות בתואר אקדמי, וזה מעבר לקורסים המקצועיים הרבים שמארגנת ההתאחדות הפורטוגלית.
בעקבות הצלחת המאמנים הפורטוגלים בכל רחבי העולם החליטו באוניברסיטת ליסבון לפתוח קורס מתקדם לאימון כדורגל בשפה האנגלית. מוריניו היה מי שסייע לבנות את מערך ההרצאות. במהלך ההכרזה על הקורס החדש בקיץ האחרון אמר מוריניו: "חשוב מאוד להעביר את הידע, אבל גם לעזור לסטודנטים לנתח, לחשוב ולא להסכים. אם היה לי זמן, הייתי מגיע גם אני להרצאות, כי גם לי יש תמיד מה ללמוד".
בפורטוגל, כמו בספרד, יש השקעה אדירה בשחקני הנוער, מה שבא לידי ביטוי בהצלחות הנבחרות הצעירות לאורך השנים. ישנן גם את האקדמיות המפורסמות, בעיקר זו של ספורטינג ליסבון, שממנה יצאו בין היתר כריסטיאנו רונאלדו, לואיס פיגו וריקארדו קווארזמה. השחקנים הללו לא היו מתפתחים כפי שהתפתחו ללא תשתית גדולה ואיכותית של מאמנים.
בסין גילו את מכרה הזהב
בסין כבר הבינו את האיכויות של המאמנים הפורטוגלים ויותר מ-30 מאמנים מפורטוגל פועלים במדינת הענק האסיאתית. הם הגיעו לשם בתיווכה של האקדמיה שהקים לואיס פיגו ופועלים בשמונה
מוריניו זכה פעמיים בליגת האלופות, ב-2004 עם פורטו וב-2010 עם אינטר, ובמהלך העשור האחרון זכה באליפויות וגביעים עם צ'לסי, אינטר וריאל מדריד. כעת הוא עובד במנצ'סטר יונייטד הגדולה ומבחינת רבים הוא עדיין נחשב למאמן הטוב בעולם.
מוריניו היה זה שפתח את השער עבור אנדרה וילאש בואש (שהיה עוזרו בתחילת הקריירה), שאימן את פורטו, צ'לסי וטוטנהאם וזכה עם זניט סנט פטרסבורג באליפות ברוסיה. כיום וילאש בואש מאמן את שנחאי SIPG בליגה הסינית. חוץ מווילאש בואש, מאמן בליגה הסינית הראשונה גם חיימה פאצ'קו (טיאנג'ין טדה), אבל עם כל הכבוד לסין, המאמנים הפורטוגלים הבכירים נמצאים באירופה.
הפורטוגלים כובשים את אירופה
לאונרדו ז'ארדים עושה עבודה מדהימה במונאקו, הקבוצה עם ההתקפה הפורייה ביותר בליגות הגדולות של אירופה. מונאקו כבשה 75 שערים ב-25 משחקי ליגה בצרפת העונה, ויהיה מעניין לראות את המאבק שלה מול מנצ'סטר סיטי של פפ גווארדיולה בשמינית גמר ליגת האלופות. מרקו סילבה, רק בן 39, הוליך בעונה שעברה את אולימפיאקוס לזכייה באליפות ביוון. הוא עזב את הקבוצה בשל סכסוך עם הנשיא ובחודש שעבר מונה למנג'ר החדש של האל סיטי, במטרה להציל אותה מירידה לליגת המשנה באנגליה.
סילבה שיפר באופן דרמטי את מצבה של האל. הקבוצה ניצחה את ליברפול הגדולה וגם את מנצ'סטר יונייטד של מוריניו בחצי גמר גביע הליגה – אם כי הניצחון 1:2 בגומלין לא הספיק בגלל ההפסד 2:0 במשחק הראשון, עוד בטרם חתם בהאל.
את פאולו סוזה אנחנו מכירים מצוין מהעונה שלו במכבי ת"א, שהסתיימה עם זכייה מרשימה באליפות. אבל ישראל הייתה רק תחנה בדרך למקומות נחשבים יותר: תחילה פ.צ. באזל, שעימה זכה באליפות שוייץ, ובשנתיים האחרונות בפיורנטינה, אחת מקבוצות הפאר של איטליה. היום כבר מדברים על סוזה כמועמד לאמן בעונה הבאה את האלופה יובנטוס - שבה הוא שיחק - אם מסימיליאנו אלגרי אכן יעבור לאמן בפרמייר ליג.
ויש עוד: נונו אספיריטו סאנטו אולי לא הצליח בוולנסיה, אבל שוער העבר עושה העונה עבודה טובה בפורטו, אותה העלה לשמינית גמר ליגת האלופות. סרג'יו קונסייסאו מאמן את נאנט בליגה הצרפתית, ופאולו פונסקה את קבוצת הפאר האוקראינית שחטאר דונייצק. בליגה הראשונה ביוון נמצאים פאולו בנטו (מאמן נבחרת פורטוגל לשעבר) באולימפיאקוס וכוכב העבר ריקרדו סה פינטו באטרומיטוס.
ויטור פריירה זכה בשתי אליפויות עם פורטו ואליפות אחת ביוון עם אולימפיאקוס, והיה מועמד לאברטון לפני שעבר לפנרבחצ'ה. כיום הוא מאמן את מינכן 1860 בליגה השנייה
בגרמניה, ומקווה לימים טובים יותר.
ויש כמובן את יתר מאמני קבוצות הצמרת בפורטוגל: רוי ויטוריה בבנפיקה וז'ורז'ה ז'זוס בספורטינג ליסבון, שמהווים יעד תמידי לקבוצות בכל רחבי אירופה. ז'זוס אולי כבר מבוגר מדי ויישאר בפורטוגל, אולם אין כמעט ספק שרוי ויטוריה, שהוליך את בנפיקה לאליפות בעונה שעברה, יגיע לקבוצה בכירה בשנים הקרובות.
אסור לשכוח כמובן את פרננדו סנטוס, מי שהוליך בקיץ את נבחרת פורטוגל לזכייה באליפות אירופה, הישג השיא של הנבחרת בכל תולדותיה. סנטוס רשם עוד לפני כן הישגים מרשימים עם נבחרת יוון, איתה העפיל לרבע גמר היורו ולשמינית גמר המונדיאל.
ליטו וידיגאל הוא כרגע שם אלמוני למדי ברמה הבינלאומית וברור שחובת ההוכחה היא עליו. אבל דבר אחד בטוח: הוא מגיע ממדינת כדורגל אדירה ובעלת מסורת של הצלחות בכל העולם.