מסעדת "החוף השקט של כושי" ניצלה מהריסה
המדינה טענה שהמסעדה בחוף מכמורת פוגעת במערכת האקולוגית ודרשה לסגור אותה. אולם ביהמ"ש דחה אותה והסתפק בהטלת מגבלות על פעילותה
בית משפט השלום בחיפה מנע לאחרונה
את הריסתה של מסעדת "החוף השקט של כושי" בחוף מכמורת, ודחה את טענת המדינה שלפיה המקום פוגע במערכת האקולוגית והטבעית בחוף. השופטת נסרין עדוי-ח'דד הטילה על הבעלים כמה הגבלות, אולם איפשרה את המשך פעילות המקום.
לפני כשנה וחצי החליטה המדינה לפעול במישור אחר, כאשר המשרד להגנת הסביבה הוציא מכוח החוק לשמירת הסביבה החופית צו להסרת "פגיעה", שבו הורה על השבת מצב החוף לקדמותו – הסרת מבנה המסעדה ופינוי כל הציוד שלה. פרקליטות מחוז חיפה טענה שהמסעדה פוגעת בנוף ובזכות הציבור למעבר חופשי לאורך החוף, בהיותה ממוקמת כ-30 מטר מקו המים.
מ-1982 מחזיק מאיר קחלון את המסעדה ומפעיל אותה עם אשתו. החל מ-2004 התנהלו נגדו הליכים משפטיים בגין שימוש חורג ללא היתר ובנייה בלתי חוקית. שני בתי משפט – שלום ומחוזי – דחו את גישת המדינה, וקבעו כי לא הוכיחה שהמסעדה מהווה מטרד או שיש אינטרס ציבורי בהריסתה.
תביעה
חרף התנגדות קפה גרציאני: תמ"א תצא לדרך
עו"ד רון ניב
מפעיל בית קפה בת"א ביקש לדחות את תחילת העבודות בבניין שבו הוא שוכר את קומת הקרקע. אבל ביהמ"ש מצא שבקשתו לא הוגשה בתום לב
עוד נטען שהמסעדה פוגעת במערכת האקולוגית והטבעית בחוף, הן באופן כללי והן ספציפית לגבי נקבות צבי הים, שהאור והרעש מונע מהן לעלות את החוף לצורך הטלת ביצים. לדברי המדינה, עצם קיומה של מסעדה על החוף מהווה פגיעה בסביבה החופית, כלשון החוק.
קחלון, שיוצג על ידי עו"ד שמואל רש, הגיש לבית משפט השלום בחיפה בקשה לבטל את הצו בשלל נימוקים, בין היתר שמדובר במבנה קטן וזניח שלא מפריע למעבר החופשי. לדבריו, המדינה לא הוכיחה פגיעה הגורמת "שינוי ניכר" במהלך ההתפתחות הטבעית או שימור הסביבה החופית, מה גם שנוכחותו תורמת לשמירה על הסביבה, בכך שהוא דואג לניקיון החוף ופינוי פסולת.
לא מפריע לצבים
השופטת נסרין עדוי-ח'דד ציינה שגם אם המסעדה נמסרה לקחלון על ידי עיריית חדרה, ואפילו אם בתי המשפט החליטו שאין להרוס אותה, דברים אלה לא מהווים אישור לפעול ללא היתר בנייה ורישיון עסק. אולם עם זאת היא דחתה את עמדת המדינה והבהירה כי עצם מיקומה של המסעדה במרחק של 30 מטר מקו החוף לא מביא לפגיעה המצדיקה לבדה את הוצאת הצו.
השופטת הציגה כמה ציטוטים מן ההחלטות בהליכים קודמים המשבחים את התנהלות המבקש ואשתו. כמו כן, לאחר שניתחה חוות דעת מומחים, השתכנעה השופטת עדוי ח'דד כי לנוכח המרחק והעובדה שהמסעדה לא פועלת בשעות החשכה, היא לא אמורה להפריע לצבי הים.
"נחה דעתי כי נוכחותם של המבקש ואשתו במסגרת פעילות המסעדה לא רק שאינה פוגעת אלא שהיא משרתת את האינטרס הציבורי, ויש בה כדי להועיל בהרבה למצבה של הסביבה החופית", ציינה בפסק הדין. על מנת למצוא את האיזון הנכון, היא החליטה להותיר את הצו אך לשנות אותו, כך שהמבקש ואשתו ימשיכו להפעיל את המסעדה במגבלות מסוימות.
היא הציבה שורה של תנאים והוראות בנוגע לפעילות המסעדה – למשל שעות הפתיחה (הותרה פעילות ביום בלבד), מרחק מינמלי של כיסאות מקו המים, הימנעות מהשמעת מוזיקה רועשת, מניעת כלי רכב בשטח החוף, שמירה על ניקיון ועוד.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ המבקש: עו"ד שמואל רש
- ב"כ המשיבה: פרקליטות מחוז חיפה
מומלצים