שעת הסין / ההכנות לאירוח אולימפיאדת החורף
נטישת מתקנים ששימשו לאירוח משחקים אולימפיים היא אמנם דבר שכיח, אבל מה קורה כשאותה מדינה צריכה לארח שוב אירוע גדול? סין הפיקה לקחים מבייג'ינג 2008 ומתכוננת במרץ לאירוח משחקי החורף בעוד חמש שנים
לסין פוטנציאל להזניק את כלכלת ישראל
למה הסינים מעריצים את היהודים?
התוכניות שהסינים הכי אוהבים בטלוויזיה
הסינים מעתיקים עיצובים בלי בושה
הסמארטפונים הסינים משתלטים על העולם
המורים מומחים, התלמידים לא מבריזים: ללמוד מהסינים
כחלק מההכנות לאירוע הספורט הגדול בתבל, בבייג'ינג נבנו מספר לא מבוטל של מתקנים קבועים וזמניים. נוסף על שיפוץ הקיימים ובניית החדשים, הושקעו בין היתר כספים רבים לשיפור התחבורה הציבורית ולסלילת כבישים ראשיים. מחלקה שלמה אף הוקדשה להצלת תשתיות המים ואיכות הסביבה בעיר המזוהמת. אלא שלאחר 16 ימי התחרויות, הממשלה המקומית הפסיקה להשקיע בתחזוקתם ושימרה רק חלק קטן מהם.
למרות השבחים שקיבלה בייג'ינג על האירוח המוצלח למדי ב-2008, על דבר אחד לא חשבו שם: אולי יום אחד יארחו אירוע גדול נוסף. תשע שנים עברו מאז האולימפיאדה ההיא, שתיים נוספות כבר הספיקו להתקיים, ובבייג'ינג מכים על חטא לקראת אירוח אולימפיאדת החורף ב-2022.
מעבר למשחקים האולימפיים המוצלחים בבייג'ינג, מתקני הספורט ברמה הגבוהה שנבנו אז השפיעו לטובה גם על התשתיות, על מערכת החינוך והבריאות ועל איכות הסביבה בעיר המזוהמת. אולם לא כל המקומות שנבנו עבור האולימפיאדה נשארו בשימוש קבוע, כאשר חלקם עומדים ללא שימוש והשאר משמשים כאתר עלייה לרגל עבור תיירים סקרנים. רבים מהאתרים שהוקמו במיוחד עבור האירוע הנוצץ נותרו מוזנחים, והציבור המקומי עדיין משלם את המחיר על אלו שעדיין מתוחזקים. הבולטים ביותר הם אצטדיון "קן הציפור" ומרכז "קוביית המים", שהוגדרו אז על ידי ז'אק רוג, נשיא הוועד האולימפי הבינלאומי, כחסרי תקדים.
על אצטדיון "קן הציפור", למשל, שפכה ממשלת סין כ-480 מיליון דולר, שילמה בדמם של עשרה עובדים שנהרגו במהלך בנייתו, ומוציאה מדי שנה תשעה מיליון דולר עבור אחזקתו. שנה לאחר המשחקים האולימפיים, ב־2009, הפך האצטדיון הענק לאטרקציה תיירותית שמושכת עשרות אלפי תיירים בשנה.
מאז נערכו ב"קן הציפור" קונצרטים, מסיבות עיתונאים רחבות היקף, הסופר קאפ האיטלקי בכדורגל, מרוצי פורמולה E, אליפות העולם באתלטיקה (2015) ובשלב מסוים הוא אף הפך לפארק שעשועי חורף. בהשוואת עלות מול תועלת, זה מרגיש - ונראה - כמו אנדרטה ריקה. כמה אתרים נוספים בבייג'ינג, כמו מסלולי החתירה, מגרשי הבייסבול ומסלולי אופני ה-BMX, נותרו נטושים או נהרסו כליל.
אם ניכנס מעט לעובי הקורה, נגלה כי נטישת חלק מהכפר האולימפי, זה שמאכלס את הספורטאים ואנשי הצוות, החלה עוד לפני ש־16 ימי התחרויות יצאו לדרך. הכפר נבנה קרוב לאצטדיון הלאומי כדי להקל על חיי המשתתפים, המבקרים, והעיתונאים, אך למרבה הצער, בשל השמועות וההערכות על רמת זיהום גבוהה באזור, רבים מהם החליטו להישאר מחוץ לעיר ובכלל לא הגיעו אל הכפר. כמה רחובות שלמים של וילות, שנבנו במיוחד עבור האולימפיאדה, נותרו ריקים לחלוטין במהלך התחרויות, וחלקם אף עד היום.
השתלשלות האירועים של "קוביית המים" דומה לזו של "קן הציפור" והכפר האולימפי, וסיפורם הוא רק קצה הקרחון ששופך מעט אור על ההזנחה המתמשכת של אתרי המשחקים החשובים בבייג'ינג לאחר האולימפיאדה. נכון לעכשיו, נראה שהסינים הפיקו את הלקח מ־2008, כשהתוכניות הפעם הן להוציא הרבה פחות כסף ולחלק את התחרות ל-12 מוקדים שונים (שישה כבר קיימים ויעברו שיפוץ), זאת כדי למזער את העלויות הכרוכות בבניית אתרים חדשים. שישה מתקנים נוספים עתידים להיבנות מהיסוד, כששלושה מהם תוכננו ללא קשר למשחקי החורף.
בעוד 1,777 ימים בדיוק תצא לדרך אולימפיאדת החורף בבייג'ינג, שאמנם לא תהיה בסדר הגודל של המשחקים האולימפיים מ־2008, אבל עדיין יצטרכו המארגנים להכין את הפארק האולימפי (שיתפרש על פני שלושה אזורים בסמוך לבייג'ינג) לסטנדרטיים לא פחות גבוהים. על פי התמונות, וכמו שהמצב נראה כרגע, לסינים יש עוד הרבה מאוד עבודה.