שתף קטע נבחר

 

רוצה לטבול בלי בלנית? חתמי על "כתב ויתור"

"המועצה הדתית מנהלת מעקב אחרי מועדי הטבילה של נשים": בג"ץ פסק כי זכותן של נשים לטבול ללא בלנית, אך טובלות שהגיעו למקוואות בירושלים, נדרשו לחתום על "כתב ויתור על טענות" באם "תיפגענה בשעת הטבילה", ולהשאיר את פרטיהן האישיים המועברים למועצה הדתית. "זה שוב אותו הסגנון שמבקש לשלוט על נשים ולהשפיל אותן". המועצה הדתית בתגובה: "היעדרותה של הבלנית - מדרון חלקלק, תרתי משמע"

פסיקת בג"ץ הייתה ברורה: בהתאם לסיכום שהוגש לבית המשפט, נקבע שעל המועצות הדתיות לשמור על פרטיות הטובלות במקוואות, ולא ניתן עוד להתנות את השימוש במקווה בצפייה של הבלניות בנשים העירומות, כדי לפקח על כשרות הטבילה. גם חוזר מנכ"ל חד-משמעי יצא בעניין, אבל במועצות הדתיות, בחסות המשרד לשירותי דת, מסרבים לקבל את הדין.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

מעדויות שהגיעו לידינו מתברר כי בשבועות האחרונים המציאו במועצה הדתית בירושלים פטנט חדש כדי להציק לטובלות שמבקשות לעשות זאת בפרטיות: כל אחת מהן צריכה לחתום על מסמך משפטי, מעין "טופס ויתור זכויות" - ועל הדרך למלא גם פרטים אישיים שיועברו לידי אנשי המועצה הדתית. שתדע כל טובלת שמעזה לוותר על נוכחות הבלנית, שפרטיה נשמרים במערכת.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

במועצה הדתית בירושלים מגלגלים בתגובה את עיניהם לשמיים, וטוענים: הבלניות בעצם נוכחות בטבילה, בין השאר, כדי להציל חיים, למקרה שחלילה מישהי תחליק ותטבע במקווה. אבל מבדיקה פשוטה שערכנו, הבלניות לא נדרשות כלל לעבור קורס עזרה ראשונה, כך שקשה להבין איזה סיוע תוכל אותה בלנית להגיש לטובלת שחלילה תיפגע. בנוסף, גברים שמגיעים לטבול אינם נדרשים לחתום על טופס דומה.

 

"מחליקים גם באמבטיה"

ראשיתו של הסיפור שנחשף כאן לפני כשנתיים , בעתירה של עמותת "עתים" וקבוצת נשים לבג"ץ נגד המשרד לשירותי דת, הרבנות הראשית לישראל והמועצה הדתית בירושלים. הדרישה: לאפשר להן לטבול במקוואות טהרה על פי אמונתן, מבלי שייכפו עליהן מנהגי המקום.

 

 

בעתירה, שהוגשה על ידי עמותת "עתים", נטען כי הבלניות האחראיות על המקוואות מטעם הרשויות מחליטות עבור הנשים כיצד יטבלו, כמה פעמים ובנוכחות מי, וכן את אופי ההכנות לטבילה – מבלי להתחשב ברצונותיהן.

 

המחאה שזכתה לכותרת "תנו לטבול בשקט", קיבלה את תמיכת המדינה כאשר היועץ המשפטי לממשלה התייצב לצידן של הטובלות ולא קיבל את העמדה המחמירה של הרבנות הראשית, המחייבת טבילה בנוכחות בלנית. לפני כשבעה חודשים נחתם העניין בהסכמה, בית המשפט העניק לה תוקף של פסק דין, ומנכ"ל המשרד לשירותי דת, עודד פלוס, פירסם חוזר המחייב את המועצות הדתיות לשמור על פרטיות הטובלות.

 

אבל למרות הפסיקה מתברר שבמועצה הדתית בירושלים ממשיכים להתחכם. נטע, צעירה ירושלמית, מספרת כי כבר לאחר ההסכם שאושר בבג"ץ הופעל עליה לחץ לטבול על פי נוהלי הרבנות, אך משסירבה, הונח לה.

 

"סוף־סוף יכולתי לקבל את השירות שהמדינה נותנת, של מקווה חמים, לחוות חוויה רוחנית ולחזור הביתה רגועה ולא עצבנית", סיפרה. אבל בפעם האחרונה שהגיעה נטע לטבול, היא גילתה את הטריק החדש.

 

"אין גבול ליצירתיות של הרבנים", היא כועסת. "מיהם שיחזיקו מסמכים שלי פעם בחודש, שמתעדים מתי ואיך אני טובלת במקווה? בטיפולי פוריות לא נוהגים כך. אנשים מחליקים גם באמבטיה, אז אולי שיכניסו בלנית גם לשם? המסמך הזה לא קביל משפטית. זה שוב אותו הסגנון שמבקש לשלוט על נשים ולהשפיל אותן".

 

המועצה הדתית: "הטופס מושמד כשאין בו צורך"

ח"כ רחל עזריה ("כולנו") שקיבלה אף היא תלונות בנושא, מזועזעת מהחדירה לפרטיותן של הטובלות. "הפסיקה של בג"ץ והנחיית הרבנות היו ברורות: נשים יכולות לטבול לבד. בתקופה האחרונה הגיעו אלינו תלונות של נשים על לחץ שמופעל עליהן, וכעת המסמך הזה. חלק ממצוות הטבילה הוא שמירה על פרטיות הזוג, ופתאום המועצה הדתית מנהלת רישום ומעקב אחרי מועדי הטבילה של נשים. זה לא מקובל, ואדרוש תשובות בכנסת מהמועצה הדתית בירושלים".

 

מהמועצה הדתית בירושלים נמסר בתגובה: "כחלק מתפקידה מיומנת הבלנית להגיש עזרה מיידית (הערה: לא "עזרה ראשונה" אלא "עזרה מיידית" – י"ש) במקרה של פגיעה אפשרית. מכאן, שבחירה בהיעדרותה עשויה להוות סיכון ומדרון חלקלק (תרתי משמע) שבעקבותיה אף השלכות משפטיות, אותן מבקשת המועצה דתית בירושלים לייתר. טופס זה הינו פנימי ומושמד מיד כשמתברר שאין בו עוד צורך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
המועצה הדתית מזהירה: סכנה
shutterstock
מומלצים