שתף קטע נבחר

תמו 3 שנות מאבק: האם לא תקבל את בנה בחזרה

צעירה שנטשה תינוק לחמה להחזיר אותו אליה מהמשפחה המאמצת. בתום דיון בשלוש ערכאות שיפוטיות קבע העליון: "אין לך מסוגלות הורית"

בית המשפט העליון סיים לאחרונה פרשה עגומה שהתמשכה על פני שלוש שנים, וקבע שצעירה מהדרום לא תקבל בחזרה את בנה שנמסר למשפחת אומנה ובהמשך לאימוץ, משום שאין לה מסוגלות הורית והיא לא מנהלת חיים נורמטיביים. השופט ניל הנדל קבע שלא נראה שמצבה של האם ישתפר בעתיד הנראה לעין.

 

האם ילדה את הבן ב-2014, בהיותה בת 24 (מדובר בבנה השני, לאחר שבנה הראשון, שנולד ב-2012, הוצא מרשותה). מאחר שהייתה מוכרת לשירותי הרווחה נמסר לה צו חירום שלפיו התינוק יישאר בבית החולים תחת השגחה. בתגובה היא איימה לפגוע בעובדת הסוציאלית ולהתאבד, ועל רקע זה הוחלט על שילובם במרכז טיפולי. אבל כמה חודשים לאחר מכן עזבה האם את המרכז ללא בנה.

 

התינוק הועבר למשפחת אומנה שהביעה הסכמה לאמצו ולבית המשפט לענייני משפחה בבאר שבע הוגשה בקשה להכריז עליו כבר אימוץ. אלא שבספטמבר 2015, במהלך מפגש בין האם לבין התינוק, היא חטפה אותו מהמשפחה האומנת בסיוע חברות. הילד אותר והוחזר רק בשעת לילה, ומאז הופסקו המפגשים בין האם ובנה.

 

בדצמבר 2016 אישר בית המשפט למשפחה את האימוץ וקבע שמדובר יהיה באימוץ סגור - כלומר, האם לא תוכל ליצור קשר עם הילד. בית המשפט ציין שניכר שיש פער משמעותי בין רצונותיה לבין התנהלותה בפועל, ואין לה יכולות לגדל את הילד גם בהינתן סיוע ותמיכה מרשויות הרווחה.

 

האם ערערה למחוזי בבאר שבע בטענה שבית המשפט תייג אותה כחסרת מסוגלות הורית מבלי לבחון חלופה של טיפול אישי. בנוסף היא ביקשה לבחון את האפשרות שהילד יאומץ על ידי אמה, סבתו.

 

בתחילת פברואר דחה אותה גם המחוזי, והיא הגישה רשות ערעור לעליון. אלא שהשופט ניל הנדל קבע שהניסיון לאפשר לאם למצות את האפשרות להיות הורה מיטיב לא הניב פירות. "עם כל הרצון הטוב של המבקשת, כוחותיה לא קמו לה לרכוש כלים ומיומנות לגידול הקטין, גם לא במסגרת התומכת בה שהתה עם הילד, שם נטשה אותו", כתב.

 

נקבעה שבמצבה כיום אין לאם מסוגלות הורית וגם נראה שלא תהיה לה בעתיד הקרוב לעין, אפילו אם תקבל סיוע הולם. השופט הדגיש שהיא לא לוקחת אחריות על מעשיה והתנהלותה, לא מתפקדת כאישה עצמאית ואחראית ולא מנהלת אורח חיים נורמטיבי.

 

הצעת האם שהילד יאומץ על ידי הסבתא נדחתה אף היא. השופט הנדל ציין בהקשר זה שגם לסבתא סיפור חיים קשה והיא לא מסוגלת לספק לקטין סביבה יציבה ותומכת.

 

הוא הוסיף שהפעוט נמצא מגיל שבעה חודשים במשפחה המרעיפה עליו חום ואהבה, ואינו מכיר כלל את משפחתו הביולוגית. השופט סיים בציון שהתוצאה קשה, אך אין מנוס מהמסקנה שלפיה האם אינה מסוגלת לגדל את בנה.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המבקשת: עו"ד ליאת מנשקו
  • ב"כ היועמ"ש - רווחה: עו"ד יעל בלונדהיים
  • עו"ד ישעיהו קינן עוסק בדיני משפחה
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים