סדקים בכל הבית: חברת בנייה תשלם 700 אלף שקל
זוג אדריכלים בנה בית פרטי בעפולה ולשם התכנון שכר חברה הנדסת מבנים. אבל כמה חודשים אחרי שנכנסו לגור בו התגלתה שורת כשלים חמורים
בית משפט השלום בעפולה קבע לארונה שחברה להנדסת מבנים תפצה בכ-700 אלף שקל
בני זוג שבנו בעזרתה בית פרטי בעיר, וזמן קצר לאחר מכן התגלו בו שורה כשלים, כולל סדקים בקירות, שיפועים בתקרה ועוד. השופטת תמר נסים שי דחתה את טענת החברה, שלפיה בעלי הבית אשמים כי העסיקו בעלי לא מקצוע לא מיומנים.
לטענתם, חודשים ספורים לאחר שנכנסו לבית החלו להופיע בו סדקים נרחבים שחורצים את הקירות והתקרות, גורמים לנשירת טיח, שברים בחיפויי קרמיקה, שיפועים והתנדנדות הריצוף.
בני זוג אדריכלים בנו בית על מגרש בבעלותם ושכרו את חברת "רפי ואנונו" לצורך ביצוע עבודות התכנון והפיקוח. העבודות הסתיימו ב-2008, וכארבע שנים לאחר מכן הגישו בני הזוג תביעה לפיצוי בגין נזקים שנגרמו עקב כשלים בתכנון הקונסטרוקציה.
תביעה
4 שנים של רטיבות: הקבלן יפצה את הרוכשים
עו"ד תומר ברבי
בני זוג רכשו בית בקיבוץ אור הנר אבל במשך זמן סבלו מבעיות חשמל ורטיבות. הם דרשו פיצוי של 180 אלף שקל, אבל נאלצו להסתפק בהרבה פחות
הנתבע טען מנגד שהאחריות למחדלים מוטלת על בני הזוג, ששימשו אדריכלים בפרויקט. לדבריו, הם העסיקו בעלי מקצוע לא מיומנים, חסכו בעלויות הבנייה ודחו את המלצותיו ליצוק קירות בטון. במקביל הוא הגיש הודעת צד שלישי נגד הקבלן הראשי וקבלן המשנה.
מרבית פסק דינה של השופטת תמר נסים שי הוקדשה לחוות דעת מהנדס-מומחה מטעם בית המשפט על מנת לקבוע מה גרם לסדקים ולהעריך את עלות התיקונים וירידת ערך הנכס. הוא קבע שהמחדלים נבעו מכשל בתכנון הקונסטרוקטיבי שבאחריות הנתבע, ושגרם לחדירת רטיבות ליסודות הבניין.
השופטת השתכנעה מחוות דעתו ולא מצאה סיבה לסטות ממסקנותיו. היא דחתה את טענת הנתבע והחברה שלו שלפיה המומחה היה שבוי בקונספציה מסוימת ו"עיוור" לגבי כל אפשרות אחרת לכשל, והעירה כי "הנתבעים עצמם אינם מציינים מהו הכשל בגינו נוצרה הסדיקה בבית ואינם מציעים הסבר חלופי כלשהו למסקנתו".
עם זאת, השופטת החליטה לייחס לבני הזוג תובעים 25% מן האשמה במצבו של המבנה, משום שחשבה שביחס לסוגיית רטיבות הקרקע, תמונת האשמה מורכבת יותר. "אין מקום להתעלם מהעובדה כי מדובר בנזק מצטבר של רטיבות מגורמים שונים אשר הייתה לו השפעה על המבנה", כתבה בפסק הדין.
היא החליטה שגם התובע – בהיותו האחראי על התכנון האדריכלי – צריך לשאת באחריות מסוימת לכשלים שנוצרו.
השופטת נסים שי העמידה את עלות התיקונים וירידת הערך על 913 אלף שקל. בניכוי האשם התורם, היא חייבה את חברת ההנדסה ובעליה לשלם לתובעים 704,430 שקל, בתוספת הוצאות המשפט ושכר טרחת עו"ד בסך 50 אלף שקל.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
- עו"ד הלל ארצי עוסק בדיני מקרקעין
- הכותב לא ייצג בתיק
מומלצים