שתף קטע נבחר

 

העימות על בחירת נשיאת העליון: הצעת חוק לביטול השיטה

לפי ההצעה שעולה מחדש בכנסת - ברקע העימות בין שרת המשפטים לנשיאת העליון - תבוטל שיטת הסניוריטי שבה תומכים השופטים. היוזם, ח"כ קיש: "ראוי שנשיא העליון ייבחר בהליך דמוקרטי ומסודר"

בעיצומו של המשבר בין נשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור, לבין שרת המשפטים איילת שקד, הצעת חוק חדשה שעשויה להגביר את המתיחות בצמרת המשפטית הוגשה הבוקר (יום ה') בכנסת. מטרתה: לבטל את "שיטת הסניוריטי" לבחירת נשיא העליון.

 

יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ יואב קיש (הליכוד), מקדם יוזמה ולפיה נשיא בית המשפט העליון יבחר בהליך דמוקרטי על ידי מליאת הכנסת. השרה שקד לא הביעה עמדה בנוגע להצעה אולם שר התיירות והשר המקשר בין הכנסת לממשלה, יריב לוין, הודיע כי הוא תומך בה. ההצעה עלתה בעבר בכנסת ונבלמה, וכעת קיש מבקש להעלותה שוב, כדי להעביר "מסר חד" בכל הנוגע לשיטת הבחירה של שופטי עליון.

שקד ונאור. כיפופי ידיים מתמשכים על בחירת שופטים (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
שקד ונאור. כיפופי ידיים מתמשכים על בחירת שופטים(צילום: גיל יוחנן )
  

הנשיאה המיועדת, השופטת אסתר חיות (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
הנשיאה המיועדת, השופטת אסתר חיות(צילום: יאיר שגיא)

כל זאת, כשברקע העימות בין נאור לשקד: נשיאת העליון מבקשת לבחור בהקדם את מחליפתה, שלפי הנוהג - הקובע כי השופט הוותיק בעליון ממונה לנשיא - אמורה להיות השופטת אסתר חיות. "העיכוב פוגע במערכת המשפט", כתבה נאור לשקד השבוע, ושרת המשפטים השיבה לה: "מכתבך מיותר". שקד טוענת שאין מניעה לבחור את הנשיא עד 100 ימים לפני פרישת נאור בסוף אוקטובר, ומבקשת לערוך שימוע עקרוני-ציבורי בוועדה לבחירת שופטים על שיטת הסניוריטי.

 

לפי ההצעה של קיש, יעוגן בחקיקה הליך בחירת נשיא העליון, שכיום על פי החוק אינו מוסדר, והוועדה לבחירת שופטים מוסמכת לכך. ההצעה הובאה בין היתר כיוון שלטענת קיש הוועדה אינה מפעילה שיקול דעת בשאלת המינויים אלא פועלת על פי שיטת הסניוריטי וממנה באופן אוטומטי את הנשיא לפי ותק הכהונה. לדבריו, מדובר בהליך פגום מכיוון שהדין מחייב הפעלת שיקול דעת ובחינת התאמה לתפקיד, ולא קיים בהכרח קשר בין ותק לבין התאמה.

 

מהשוואה שערך קיש עלה כי במדינות שונות בעולם נשיא בית המשפט העליון נבחר בהליך דמוקרטי מסודר על ידי בית הנבחרים. "בימים שבהם אמון הציבור במערכת המשפט בכלל, ובפרט בבית המשפט העליון, נפגע באופן משמעותי, ראוי כי הנשיא ייבחר בהליך דמוקרטי ומסודר", אמר.

יוזם ההצעה, ח"כ יואב קיש. "הוועדה כיום היא חותמת גומי" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
יוזם ההצעה, ח"כ יואב קיש. "הוועדה כיום היא חותמת גומי"(צילום: גיל יוחנן)

"ההליך פגום כיום מכיוון שהוא הופך את הוועדה לבחירת שופטים לחותמת גומי על פי שיטת הסניוריטי. מטרידה אותי העובדה שהשיטה הזו פוסלת הפעלת שיקול דעת בעיקר כשמדובר במינוי תפקיד כל-כך חשוב. אם כנסת ישראל יכולה לבחור מבקר מדינה ונשיא מדינה - היא יכולה גם לבחור את נשיא בית המשפט העליון", מדגיש מגיש ההצעה ח"כ קיש.

 

ח"כ אמיר אוחנה (הליכוד) תומך בשינוי המוצע: "אין כל הגיון בשיטה האקראית הנהוגה כיום. ברור שכל אימת שמישהו מנסה לערוך שינוי במערכת המשפט המערכת מוצאת דרך להוקיע אותו כאיום על שלטון החוק, אך השיטה הזו, שנועדה להלך אימים על הנבחרים - לא תרתיע אותנו".

 

השר צחי הנגבי (הליכוד), לשעבר שר המשפטים והשר לביטחון פנים, הודיע כי יתנגד בממשלה לשינוי שיטת הבחירה של נשיא בית המשפט העליון. "שיטת המינוי הקיימת כשבעים שנה הוכיחה עצמה כראויה, הוגנת ומייצרת יציבות במערכת המשפט. כבר היום אנו יודעים מי יהיו הנשיאים בעשור הקרוב והדבר משרה רגיעה וודאות. הפקדת הבחירה בידי הכנסת תזעזע את עיקרון הפרדת הרשויות, תריץ שופטים למחוזות הפוליטיקה כדי לזכות בתמיכה של עסקנים ומפלגות, ותפגע אנושות באמון הציבור בבית המשפט העליון", הסביר הנגבי.

 

לפי הערכות, הצעת החוק תהפוך לעוד מנוף לחץ במאבק בין נשיאת העליון לשרת המשפטים. שקד ביקשה לאחרונה להתנות את בחירת הנשיאה הבאה כעת, בבחירת שני שופטים חדשים לבית המשפט העליון שייטו לקו השמרני, במקום השניים הפורשים בקרוב - יורם דנציגר ואורי שהם.

 

בין שקד לנאור הוסכם בעבר שבחירתה של חיות ובחירת המשנה שלה, חנן מלצר, ייכללו בסדר היום של ועדת הבחירה ב-18 ביולי. אולם כדי שהבחירה תצא לדרך במועד המתכונן, יש לפרסמה 45 יום מראש - כלומר ביום ראשון הקרוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
נשיאת העליון מרים נאור ושרת המשפטים איילת שקד
צילום: גיל יוחנן
מומלצים