40 אלף שקל למורה שננזפה בהליך לא תקין
עימות אלים לכאורה עם מנהלת בית ספר בדימונה הוביל מורה ותיקה להליך משמעתי שנוי במחלוקת. ביה"ד לעבודה קבע שהיא תפוצה על עוגמת הנפש
בית הדין לעבודה בבאר שבע קבע לאחרונה שמורה ותיקה מבית ספר בדימונה תפוצה על ידי המדינה ב-40 אלף שקל
על עוגמת נפש, משום שננזפה על ידי משרד החינוך במסגרת הליך לא תקין. השופט צבי פרנקל הצביע על ליקויים בהתנהלות מול המורה, ואף שקיבל את תביעתה רק באופן חלקי, הוא קבע ש"מן הראוי שמשרד החינוך יסיק מסקנות".
בנוגע לנזיפה היא טענה שנערך לה "משפט שדה", כשכל הליכי השימוע היו נגועים בחוסר תום לב, חד צדדיות וזלזול.
התובעת עובדת כ-34 שנים בבית ספר בדימונה. לפני כשלוש שנים הגישה נגדה המנהלת תלונה במשטרה על תקיפה בטענה שצעקה עליה וזרקה לעברה קלסר. בעקבות זאת המורה זומנה להליך משמעתי שהסתיים במכתב נזיפה ממשרד החינוך. בתביעה שהגישה לאחר מכן העלתה המורה שלל טענות בדבר לשון הרע, התנכלויות, חרמות והאשמות שהופנו נגדה על ידי המנהלת במטרה להוציא אותה מהמערכת.
תביעה:
מורים נקראו לפתוח בי"ס חדש - ופוטרו
עו"ד נדב אבידור
רשת "עתיד" גייסה שני מורים ששוכנעו לעזוב את משרותיהם במשרד החינוך. שנה לאחר מכן הם פוטרו, ובית הדין לעבודה קבע שיש לפצות אותם
המדינה טענה מנגד שלמורה נערך שימוע בהתאם לדין ולנהלים. בבית הדין העידה המנהלת על התקרית האלימה, וסיפרה שהמורה התפרצה למשרדה בתגובה לכך שבסך הכול ביקשה ממנה מערכת שעות ועדכונים שונים. המורה הכחישה וציינה שלראייה התלונה נגנזה במשטרה לאחר חקירה.
ראשית דחה השופט צבי פרנקל את תביעת לשון הרע נגד המנהלת ואת התביעה נגד המדינה בגין התנכלות והעסקה פוגענית. עם זאת, הוא קבע שהמורה זכאית לפיצוי בכל הקשור להתנהלות המדינה בשימוע ובתוצאותיו. בפסק הדין צוינו כמה פגמים ששכנענו את השופט שאילו המדינה הייתה פועלת כנדרש ובוחנת היטב את חומר הראיות, הרי שהיא הייתה מסתפקת בהתראה בלבד ולא בנזיפה.
קביעה זו התבססה בין השאר על עדותה של סגנית מנהלת המחוז, שערכה לתובעת את השימוע, והודתה כי הייתה חדשה בתפקיד והיום הייתה נוהגת אחרת. ממנה הובן שמנהלת המחוז ששלחה לתובעת מכתב הנזיפה לא נחשפה לפרוטוקול השימוע המקורי שנערך על ידי סגניתה כאמור. על כך העיר השופט כי המדינה "לא בחנה את החומר המונח בפניה כנדרש ולא ביקשה לשמוע עדים לאירוע בגינו הוזמנה התובעת לשימוע".
עוד נקבע כי גם המפקח התנהל באופן בעייתי, כאשר לפני השימוע שוחח עם סגנית מנהלת המחוז בעניינה של המורה מבלי שהדבר הובא לידיעתה. "לא כך צריך להתנהל הליך משמעתי בכלל ולעובד הוראה בפרט, כאשר מפקח, שעליו אחריות מבחינת פדגוגית, מקיים שיחות מאחורי הגב של המורה", כתב השופט.
בסיכומו של דבר נקבע כי המדינה תשלם לתובעת פיצויים בסך 40 אלף שקל בגין עוגמת נפש והתנהלות בחוסר תום לב, בתוספת הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך 5,000 שקל.
בפסיקת הפיצוי לקח השופט פרנקל בחשבון את העובדה שבהליך המשפטי השכילה המדינה לבטל את הנזיפה. "מן הראוי שמשרד החינוך יסיק מסקנות מהתנהלות הגורמים מטעמו, ובכלל זה מהתנהלותה של סגנית מנהלת המחוז שהודתה בפנינו שהיום הייתה נוהגת אחרת", כתב.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ התובעת: עו"ד אוהד אור
- ב"כ הנתבעת 1: עו"ד שלומי ירדן מפרקליטות מחוז דרום
- ב"כ הנתבעת 2: עו"ד נעמה משה
- עו"ד יונית ויינהבר עוסקת בדיני עבודה
- הכותבת לא ייצגה בתיק
מומלצים