שתף קטע נבחר

תביעה: "חדר הדיירים" בבניין הפך לבית כנסת

הוועד בבניין בנתניה הפעיל בית כנסת בשטח משותף לדיירים. כמה שכנים עתרו למפקחת על המקרקעין, וזאת הורתה להפסיק זמנית את התפילות

המפקחת על רישום המקרקעין בנתניה קיבלה לאחרונה עתירה שהגישו דיירים בבית ברחוב פייר קניג בנתניה, והורתה לעצור זמנית את פעילותו של בית הכנסת שהוקם על ידי הוועד בחדר הדיירים המשותף בקומת הכניסה. היא קבעה שהפעלת בית הכנסת תאושר רק לאחר קבלת הסכמתם של רוב בעלי הדירות.

 

מאז 2013 פועל בבניין בית כנסת המופעל על ידי עמותת "הקהילה האשכנזית של דרום נתניה" . מדי בוקר, צהרים וערב מגיעים דיירים מהרחוב להתפלל באולם הדיירים שבקומת הכניסה, כשבשבתות הנוכחות גבוהה יותר. בשבתות חורפיות, לאחר התפילה, עוברים המתפללים לחדר הכושר בבניין ועורכים שם קידוש המלווה בכיבוד.

 

שני דיירים מהקומה ה-17 עתרו לפני כשנתיים למפקחת על רישום המקרקעין בעיר בבקשה לאסור על נציגות הבית להפעיל את הבית כנסת ולערוך את הקידוש בחדר הכושר. לדבריהם, הוועד השתלט על אולם הדיירים והשכיר אותו לעמותה, ומאחר שמדובר ברכוש משותף נדרשת הסכמת כל בעלי הדירות לשימוש זה.

 

אנשי נציגות הבניין טענו מנגד שהתובעים הם "אנשי ריב ומדון" שניהלו מהלכים שונים נגד בעלי הדירות בבניין וכן בבתים אחרים בהם התגוררו בעבר.

 

לטענתם, האולם המשמש כיום את בית הכנסת מהווה רכוש משותף והשימוש בו נעשה על דעת רוב בעלי הדירות בבית, שנתנו את הסכמתם לכך באסיפה הכללית. לדבריהם, בית הכנסת משמש בעיקר את בעלי הדירות ולעיתים את אורחיהם ושכנים מבניינים סמוכים ומדובר בשימוש זמני עד להקמת בית כנסת בקרבת מקום. הנתבעים הדגישו שדמי השכירות משולמים ישירות לקופת נציגות הבית לטובת כלל בעלי הדירות.

 

קידוש בחדר הכושר

המפקחת אסתי שחל דחתה את טענת התובעים שלפיהן השימוש באולם לצורכי בית כנסת מחייב את הסכמת כל בעלי הדירות. היא הסבירה שהאולם לא משמש רק את העמותה, ובזמנים שאין תפילות המקום משמש לצרכים אחרים כמו הרצאות, לימוד תורה ואירועים פרטיים. היא ביקרה במקום וראתה שציוד בית הכנסת אינו מקובע וניתן להזזה בקלות.

 

בנסיבות אלה, ומאחר שהפעלת בית הכנסת אינה מונעת מהדיירים שימושים אחרים באולם, די בהסכמת רוב בעלי הדירות להשכרת המקום לעמותה על פי התקנון המצוי שבתוספת לחוק המקרקעין.

 

עם זאת, ציינה המפקחת, לא הוכח שרוב בעלי הדירות הסכימו לשימוש באולם כבית כנסת. לדבריה, הנתבעים הציגו שלושה פרוטוקולים של האסיפה הכללית, אך אלה לא מפרטים כמה דיירים היו באסיפה, מי הם וכיצד הצביע כל אחד מהם. "החלטה בדבר השכרת רכוש משותף לצורכי תפילה או לכל צורך אחר צריך שתהיה מפורטת וברורה", הבהירה המפקחת.

 

היא הוסיפה שלהבדיל מאולם הדיירים, שמיועד לשימושים רב תכליתיים, חדר הכושר מיועד אך ורק לפעילות ספורטיבית ולכן אסור לוועד להשתמש במקום לצורך עריכת קידוש. לפיכך קיבלה המפקחת שחל את התביעה וקבעה שהשימוש באולם לטובת בית כנסת יופסק עד לקבלת החלטה כדין של רוב בעלי הדירות באסיפה הכללית של הבניין ואילו השימוש בחדר הכושר לצרכי קידוש יופסק.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובעים: עו"ד אירית דרדיק
  • ב"כ הנתבעים: עו"ד רם אורן
  • עו"ד טליה ברזאני עוסקת בדיני מקרקעין
  • הכותבת לא ייצגה בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים