יועץ בכיר של האפיפיור נאשם בעבירות מין
האיש מספר 3 בכנסייה הקתולית ואיש הכספים של הוותיקן, הקרדינל ג'ורג' פל, נאשם באוסטרליה בשורה של עבירות מין. הוא מכחיש את האישומים ונגדו והבהיר שיתייצב למשפטו, וכעת נשואות העיניים לעבר האפיפיור פרנסיסקוס שהבטיח אפס סובלנות כלפי אנשי כנסייה שיואשמו בעבירות מין
משטרת אוסטרליה הגישה היום (יום ה') כתב אישום נגד יועץ בכיר של האפיפיור פרנסיסקוס בגין שורה ארוכה של עבירות מין שביצע במשך השנים. האפיפיור הבטיח בעבר אפס סובלנות לעבירות מין מצד אנשי הכנסייה הקתולית וכעת הוא ייבחן על תגובתו לכתב האישום ליועצו הבכיר, הקרדינל ג'ורג' פל.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
פל הוא למעשה שר האוצר של הוותיקן ומספר שלוש הכנסייה הקתולית, ונחשב לדמות הבכירה ביותר בוותיקן שמואשמת בהתעללות מינית. משטרת מדינת ויקטוריה שבאוסטרליה, שבה עבד פל ככומר בשנות השבעים, מסרה שהקרדינל "עומד בפני סעיפי אישום רבים בנוגע לעבירות מין מהעבר" מצד מתלוננים רבים. המשטרה האוסטרלית לא פירטה את סעיפי האישום נגד פל בן ה-76 ולא את גילי הקורבנות שלו לכאורה או את התקופה שבה בוצעו פשעיו לכאורה.
הכנסייה הקתולית באוסטרליה פרסמה הודעה שבה נמסר שפל מכחיש נמרצות את האישומים נגדו ושהוא מתכוון לשוב לאוסטרליה כדי "לנקות את שמו".
הקרדינל הנאשם: "עשו לי רצח אופי"
"הוא אמר שהוא מחכה למשפטו ויתגונן בנחרצות מפני האישומים נגדו", נמסר בהודעת הכנסייה הקתולית האוסטרלית.
הקרדינל פל עורר את זעמם של הקורבנות לאחר שבשנה שעברה, במהלך חקירה ממשלתית של התעללות מינית בילדים בכנסייה, הוא אמר שהוא חולה מדי בשביל לטוס לביתו שבאוסטרליה ולכן מסר עדות ברומא.
הרשויות באוסטרליה הורו ליועצו הבכיר של האפיפיור להתייצב בפני בית המשפט במלבורן ב-18 ביולי. כמה שעות לאחר ההודעה על כתב האישום נגדו התייצב הקרדינל הנאשם למסיבת עיתונאים לצד דובר הוותיקן. הדובר מסר שהאפיפיור אישר לפל לצאת לחופשה כדי שישוב לאוסטרליה להתמודד עם האישומים שהוגשו נגדו. הקרדינל הנאשם אמר במסיבת העיתונאים שהוא רוצה לשוב לארצו כדי לנקות את שמו לאחר שנתיים של חקירה שלטענתו התאפיינה ב"רצח אופי בלתי נלאה". "האישומים הללו מחזקים את הנחישות שלי וההליכים בבית המשפט מאפשרים לי כעת הזדמנות לנקות את שמי ואז לשוב לכאן לרומא כדי לעבוד", אמר פל.
ההתפתחות האחרונה בעניינו של פל מעבירה את הכדור למגרש של האפיפיור פרנסיסקוס, שהבטיח להדיח בישופים שיימצאו אשמים בהתעללות מינית או בטיוח עבירות מין. בשנה שעברה אמר פרנסיסקוס שהוא ימתין להחלטת מערכת המשפט באוסטרליה לפני שינקוט עמדה בעניינו של פל, ואמר שיועצו הפיננסי מאז 2014 לא צריך לעבור משפט של התקשורת. "זה בידיים של מערכת הצדק ואף אחד לא יכול לפסוק לפני שמערכת הצדק עושה זאת", אמר האפיפיור בזמנו. "לאחר שמערכת הצדק תאמר את דברה, אני אומר את דברי".
2002 - השנה שבה יצאו לאור פרשות ההתעללויות המיניות בכנסייה
מאמציו של האפיפיור לעקור מהשורש את תופעת ההתעללויות המיניות בכנסייה הקתולית נתקלו במכשולים רבים. מארי קולינס, חברה בכירה בוועדה האפיפיורית שחקרה את ההתעללויות המיניות, התפטרה בתחילת השנה בגלל תסכול רב שחשה לנוכח ההתנגדות הפנימית ה"מבישה" בתוך הוותיקן לבצע שינוי אמיתי.
פרשת ההתעללויות המיניות בכנסייה הקתולית התפוצצה בשנת 2002 כשנחשף שבישופים אמריקנים באזור בוסטון העבירו כמרים מתעללים לקהילות אחרות במקום להדיח אותם מתפקידם. שערוריות דומות התגלו מאז ברחבי העולם והכנסייה הקתולית שילמה עשרות מיליוני דולרים פיצויים לקורבנות.
אלפי מקרים של התעללות מינית יצאו לאור לאחר שהחוקרים במדינות השונות עודדו את הקורבנות לשבור שתיקה ולחשוף את מה שעברו בפומבי. "אני חושד שהאישומים נגד פל הולכים להדהים את הוותיקן ואת האפיפיור עצמו", אמר תומס פי דויל, כומר אמריקני שהדיווח שלו על התעללות מינית בכנסייה חשפה שורה של מקרי טיוח של התעללות מינית על ידי כמרים בבוסטון.
בתחילת שנות השמונים, למשל, סירב הוותיקן להסגיר לאיטליה את הארכיבישוף פול מרקינקוס, אמריקני שעמד בראש בנק הוותיקן, היה מבוקש לחקירה בגין מעורבותו בהתמוטטות הבנק הפרטי הגדול ביותר באיטליה, בנקו אמברוזיאנו.
הקרדינל ברנרד לואו מבוסטון הועבר לרומא לאחר שבקהילה שבה כיהן פרצה פרשת התעללות מינית. לואו גר יותר מ-15 שנה בעיר הבירה האיטלקית מבלי שנלקח לחקירה. ארגונים שמייצגים את קורבנות ההתעללויות המיניות רתחו כשלואו, כיום בן 85 ונמצא בגמלאות, מונה לתפקיד כומר ראשי בבזיליקה ברומא על ידי האפיפיור המנוח יוחנן פאולוס.
עם זאת, פרנסיסקוס פעל אחרת מקודמו ובצורה תקיפה במקרה של הארכיבישוף יוזף וסולובסקי, שהואשם בתקיפות מיניות של קטינים ובתשלום עבור יחסי מין עם קטינים כשכיהן בתפקיד שגריר הוותיקן ברפובליקה הדומיניקנית. וסולובסקי הוחזר לוותיקן ב-2013, הודח מתפקידו ונעצר על ידי המשטרה ב-2014, אולם מת זמן קצר לפני תחילת משפטו ב-2015.
ארגוני סיוע לקורבנות טוענים כי בזה אחר זה האפיפיורים השונים נכשלו בהבנת חומרת המצב בכנסייה הקתולית.