עו"ד שמרון, מקורבו של נתניהו, חשוד בפרשת הצוללות
פרקליטו ואיש סודו של רה"מ הוא מהחשודים שעוכבו לחקירה בתיק 3000, לצד מפקד חיל הים לשעבר צ'ייני ונציג המספנה הגרמנית גנור. שמרון, שנשלח למעצר בית, טען בעבר: "לא שוחחתי בעניין עם רה"מ". נתניהו גיבה אותו אשתקד: "אדם ישר כסרגל". עורך דינו של שמרון: "הוא פעל בהתאם לחוק"
פרקליטו הפרטי של ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא אחד החשודים שנחקרו באזהרה בפרשת הצוללות. עו"ד דוד שמרון, קרוב משפחתו ואיש סודו של נתניהו, עוכב ביום שני לחקירה על ידי המשטרה בתיק 3000, המכונה גם "פרשת כלי השיט" או "פרשת הצוללות". הבוקר (יום ד'), 48 שעות לאחר תחילת חקירתו, הותר לפרסם את מעורבותו של עו"ד שמרון בפרשה. עוד לפני כן פורסם כי בין הנחקרים סגן ראש המל"ל לשעבר, אבריאל בר יוסף, איש העסקים מיקי גנור, שהיה נציגהּ של יצרנית כלי השיט טיסנקרופ בישראל, וכן מפקד חיל הים לשעבר, אלוף במיל' אליעזר (צ'ייני) מרום, שנשלח אמש למעצר בית.
שמרון, בן 65, הוא קרוב משפחתו של נתניהו ומשמש פרקליטו מאז 1988. בין היתר הוא ייצג בנושאים שונים את רעיית ראש הממשלה שרה נתניהו. ביום שני נשלח שמרון למעצר בית למשך שלושה ימים.
עו"ד עמית חדד, שמייצג את שמרון, מסר הבוקר: "למרות סיטואציה לא פשוטה, מבחינה אישית ומקצועית, במידה רבה עו"ד שמרון חש הקלה על כך שסוף-סוף ניתנת לו ההזדמנות להציג את עמדתו המלאה ואת נקודת המבט שלו בפני רשויות החוק. עו"ד שמרון פעל בהתאם לחוק. הוא שיתף פעולה באופן מלא עם חוקריו, ובטוח כי רשויות החוק יגיעו לאותה המסקנה. עו"ד שמרון יעמוד לרשות החוקרים בכל עת שבה יבקשו זאת".
פרשת הצוללות התפוצצה בנובמבר אשתקד, אז פורסם כי שמרון ייצג את גנור, נציג המספנה הגרמנית בישראל. בהמשך דווח על מעורבותו של שמרון בנושאים הקשורים לרכישת שלוש צוללות חדשות ולרכש ספינות נוספות ואספקת שירותי תחזוקה.
במרס האחרון הגיע שמרון למשרדי היחידה הארצית לחקירות הונאה בלוד ומסר עדות בפרשות 1000 ו-2000 של ראש הממשלה. עדותו הוגדרה כ"עדות פתוחה" ולא חקירה באזהרה - אך בתיק 3000 הוא כאמור נחקר באזהרה.
פגישות ומיילים
בתגובתו המקורית לפרשה טען שמרון כי מעולם לא שוחח בעניין הצוללות "עם ראש הממשלה או עם כל גורם שלטוני אחר". עם זאת, מאז נחשף כי שמרון אכן עבד מול גורם ממשלתי, כפי שעלה מאימייל ששלח היועץ המשפטי של מערכת הביטחון, אחז בן ארי, ובו טען כי שמרון שאל על ביטול המכרז הבינלאומי לרכישת ספינות.
בפברואר האחרון הודיעה פרקליטות המדינה על מעבר מבדיקה לחקירה בתיק הצוללות. באותו חודש אישרה ממשלת גרמניה כי שמרון נכח בפגישה שקיים גנור בתל אביב, ובה השתתף גם שגריר גרמניה בארץ קלמנס פון גטצה. הפגישה הזאת התקיימה חודשיים אחרי שנתניהו נסע לברלין, יחד עם ראש המועצה לביטחון לאומי דאז וראש המוסד המכהן, יוסי כהן, לפגישה עם הקנצלרית אנגלה מרקל, ובה העלה את האפשרות לרכישת שלוש צוללות מגרמניה.
בעבר חשף העיתון הגרמני "הנדלסבלאט" כי שמרון היה מעורב בעבודתו של גנור עם טיסנקרופ ואף נכח בפגישה עם הקונצרן הגרמני בעיר אסן. באותו תחקיר נטען כי גנור צפוי לגרוף לכיסו סכום שנע בין 10 ל-30 מיליון אירו בעסקת הצוללות, שנאמדת, לפי העיתון, ב-1.5 מיליארד אירו.
עוד לפי העיתון, בטיסנקרופ טענו כי אף שגנור הוא הנציג הבלעדי שלהם בישראל, הוא הפר את תנאי ההסכם שלהם איתו כשעירב את שמרון במהלכים. "השותפים שלנו מחויבים בחוזיהם להתייעץ עימנו לפני שהם מעסיקים עוד אנשים בחוזי משנה", מסרה טייסנקרופ, "לא ידוע לנו שגנור עשה זאת".
לפני כן אושר במכתב שהפיץ יו"ר ארגון עובדי צה"ל משה פרידמן ונחשף ב"ידיעות אחרונות", כי עו"ד שמרון וגנור נפגשו עימו ועם יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן כדי להוביל את המהלך. במכתב פירט פרידמן את מסכת הלחצים שהשניים הפעילו לכאורה כדי שההסתדרות וארגון העובדים לא יערימו קשיים על המהלך.
יעלון: "חסמתי בגופי את העסקה"
על פי גרסתו של שר הביטחון דאז משה (בוגי) יעלון לפרשה, רק בפברואר 2016 - חודש וחצי לאחר פגישת שמרון עם גנור והשגריר - גילה יעלון באמצעות הדלפה ממקור ממשלתי בכיר כי נתניהו עמד לחתום על הסכם לרכישת הצוללות בגרמניה ללא ידיעתו. בעבר דווח כי המגעים המתקדמים התנהלו אף ללא ידיעת הרמטכ"ל גדי איזנקוט.
יעלון, שהיה בין אלו שהוזמנו למסור עדות בתיק 3000, התייחס לפרשה בסרטון שפרסם בפייסבוק: "חסמתי בגופי את עסקת הצוללות עוד בהיותי שר ביטחון, והעסקה חודשה רק לאחר שעזבתי את המשרד. מדובר בעסקה של מיליארדים שלא אני ביקשתי כשר ביטחון ולא הרמטכ"ל ולא מפקד חיל הים. אינני מתבטא פומבית לגבי פרטי הפרטים שאני יודע כדי לא לחבל בחקירה, ואני מאמין גם שיוגשו כתבי אישום". אתמול אמר יעלון ל-CNN כי הוא "משוכנע לחלוטין" שכתב אישום יוגש נגד נתניהו.
בסוף החודש שעבר אישרה המועצה לביטחון לאומי של גרמניה את העסקה ולפיה יימכרו לישראל שלוש צוללות בעלות יכולת גרעינית. העיתון "דר שפיגל" ציין כי גרמניה הכניסה סעיף לחוזה המעניק לה את הזכות לבטל אותו אם יוכחו טענות שחיתות.
גיבוי מנתניהו
בנובמבר אשתקד פרסמה לשכת ראש הממשלה הודעת גיבוי לעו"ד שמרון. "ראש הממשלה בנימין נתניהו מכיר מזה שנים רבות את עו"ד דוד שמרון כאדם ישר כסרגל, שמקפיד הקפדת יתר על כיבוד החוק והנהלים, וכעו"ד מן השורה הראשונה", נכתב בהודעה הרשמית.
גנור, בן 65, התגייס לחיל הים בסוף שנות השישים והתקדם בתפקידים פיקודיים עד שהתמנה למפקד סטי"ל. לאחר שהשתחרר משירות קבע בדרגת רב-סרן החל לעבוד כמהנדס אלקטרוניקה ואחר כך עבר לעסקי הנדל"ן. מ-2009 הוא מייצג את תאגיד טיסנקרופ. ב-2003 בחן גנור את רכישת קבוצת הכדורגל הפועל חיפה, ביחד עם כמה אנשי עסקים נוספים - אך הדבר לא יצא לפועל. לאחרונה התגורר גנור בבית שכור בקיסריה, לא הרחק מהווילה של ראש הממשלה נתניהו.
מפקד חיל הים לשעבר מרום נחקר בפרשה ביום שלישי. בהודעת המשטרה בנוגע לחקירת האלוף במיל' צוין כי "בהמשך לפעולות החקירה שבוצעו בכל הקשור לביצוע רכש ביטחוני במסגרת פרשה 3000, עוכב חשוד נוסף לחקירה באזהרה בלהב 433". עו"ד ציון אמיר, שמייצג את מרום עם עו"ד נתי שמחוני, אמר בכניסה למשרדי להב 433 בלוד: "מקווה שהחקירה תסתיים מהר ושהוא יחזור לביתו".
במשטרה חוקרים עדויות שלפיהן חברת הספנות הגרמנית טיסנקרופ העבירה כספים ששימשו בין היתר כספי שוחד למפקד חיל הים לשעבר מרום. במשטרה הצליחו להגיע למסמך של רואה חשבון שמסכם את פעילות טיסנקרופ עם גורמי הביטחון בישראל בנוגע לרכישות צוללות וספינות. באחת השורות שצדה את עיני החוקרים נכתב Useful Expenses ("הוצאות שימושיות"), והחוקרים חושדים כי סעיף זה היה למעשה הסוואה לתשלום השוחד לצ'ייני, שהועבר דרך נציג החברה הגרמנית החשוד אף הוא, מיקי גנור.
חוקרי המשטרה טסו לגרמניה לביצוע חיקור דין וגביית עדויות כדי להבין אילו כספים בדיוק שולמו במסגרת העסקה למתווך גנור ואילו כספים השקיעה החברה בקידום זכייתה במכרז בישראל, מכרז שבסופו של דבר לא התקיים. במשטרה גם בודקים דיווח על נסיעת צ'ייני וגנור ב-2015 לגרמניה לשיחות עם טיסנקרופ כדי לבחון את החלפת שמה של החברה הבת מ"אבו דאבי מאר" ל-German Naval Yards, רגע לפני שנחתמה העסקה.
מעצרו של איש העסקים גנור הוארך ביום שני עד יום חמישי. הוא חשוד בעבירות של מרמה, הלבנת הון וקשירת קשר לביצוע פשע. גם מעצרו של בר יוסף, המשנה לשעבר לראש המל"ל, הוארך ביום שני עד יום חמישי. בר יוסף חשוד בעבירות של קבלת שוחד, קשירת קשר לביצוע פשע, מרמה והפרת אמונים והלבנת הון.
נציג המשטרה אמר בדיון שהתקיים ביום שני בבית משפט השלום בראשון לציון כי "מדובר בחקירה מסועפת ומורכבת, עד כה בוצעו פעולות חקירה מגוונות. היום משהבשילה העת הפכה החקירה לגלויה. ממצאי החקירה עד כה מעלים חשד ממשי לביצוע עבירות של טוהר המידות, הפרת אמונים, מתן לקיחת שוחד, הלבנת הון ועבירות מס, ומצביעים על התנהלות מדאיגה ביותר בקשר לעסקאות רכש ביטחוני שבוצעו על ידי מדינת ישראל בשנים האחרונות בהיקפים של מיליארדי שקלים".
ביום שני אמרו במשטרה: "במסגרת חקירה משותפת של משטרת ישראל, רשות המסים, הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור ובליווי פרקליטות מיסוי וכלכלה, עוכבו הבוקר שישה חשודים לחקירה באזהרה בחשד לביצוע עבירות שוחד וקבלת דבר במרמה, עבירות מס על פי פקודת מס הכנסה וחוק מע"מ וכן הלבנת הון, בכל הקשור לביצוע רכש ביטחוני במסגרת פרשה 3000.
"בזמן התרחשות האירועים היו חלק מהחשודים המעורבים עובדי ציבור ואילו אחרים פעלו במגזר הפרטי. החקירה מתנהלת בלהב 433-יאל"כ (היחידה הארצית למאבק בפשיעה כלכלית) ומתבצעת בשיתוף פעולה מלא עם פקיד שומה חקירות תל אביב ברשות המסים, הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, וכן בליווי ופיקוח של פרקליט המדינה".