שתף קטע נבחר
 

"מוקדם עדיין להספיד את מניית טבע"

"אין ספק שהחברה מתמודדת עם המון אתגרים, אבל מוקדם עדיין להספיד את המניה", כך אומרת סבינה לוי, אנליסטית בלידר שוקי הון, על רקע קריסת המניה בוול סטריט ובתל אביב. ומה צופן העתיד? "ברמת המחירים הנוכחית זה זמן מצוין להשתלטות על החברה. השאלה מי ירצה לקחת על עצמו את האתגר ולהיכנס לתעשייה שנמצאת בסימן שאלה מאוד גדול"

לאן הולכת מניית טבע לאחר הקריסה שנרשמה בסוף השבוע בוול סטריט ושממשיכה גם היום (א') בבורסה של תל אביב? סבינה לוי, מנהלת מחלקת מחקר בלידר שוקי הון, התראיינה הבוקר באולפן ynet, הסבירה את הרקע למשבר של ענקית הפארמה והתייחסה לתרחישים האפשריים השונים בנוגע לעתידה של החברה.

 

טבע צונחת גם הבוקר בבורסה בת"א

ועדת הכספים דנה בחששות מפיטורים בטבע

ניתוח: ספינת הדגל של המשק הישראלי טעתה בדרך

 

צפו בריאיון באולפן ynet:

 

צילום: אלי סגל

צילום: אלי סגל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

מניית טבע ממשיכה לצלול הבוקר ב-18% בבורסה לניירות ערך בתל אביב, לאחר שקרסה בסוף השבוע שחלף ב-33% ומחקה למשקיעים סכום עתק של 10 מיליארד דולר משווי השוק שלה. הצניחה, שהתרחשה במשך שני ימי מסחר רצופים, הגיעה אחרי פרסום דו"חות החברה לרבעון השני של השנה, שבהם דיווחה על מחיקת ענק של 6.1 מיליארד דולר.

 

"אני חושבת שמוקדם עדיין להספיד את המניה, אבל אין ספק שהחברה מתמודדת עם המון אתגרים", אמרה לוי בריאיון לאולפן ynet. "לא רק שיש בעיות בתעשייה ורואים שחיקה משמעותית של מחירי הגנריקה, אלא שלחברה בעצם אין ניהול, החברה לא מנוהלת, אנחנו מרגישים שהיא נמצאת בכאוס. האנשים שמנסים היום להוביל את טבע ולהוציא אותה מחוץ למשבר נאלצים להתמודד עם פירות של החלטות ניהוליות שגויות וקשות שקיבלו המנהלים הקודמים".

מפעל טבע בשוהם (צילום: AP) (צילום: AP)
מפעל טבע בשוהם(צילום: AP)
 

לוי תיארה את הנסיבות שהובילו למשבר החמור שפוקד את ספינת הדגל של התעשייה הישראלית והסבירה כי הגורם המרכזי הוא "הימור לא נכון של המנכ"ל הקודם ארז ויגודמן, שבעצם הימר על התעשייה הגנרית. קודמו, ג'רמי לוין, בא ואמר: 'חבר'ה, אין הרבה עתיד בגנריקה, חייבים תרופת מקור'. אבל כנראה שהאסטרטגיה שהוא הציע הייתה ארוכת טווח מדי, שאגב אולי היום, חמש שנים אחרי שהוא עזב, החברה כבר הייתה יכולה לקצור את הפירות שלה. אבל אז זה היה נראה לא מתאים והחליטו לוותר עליו והביאו את ויגודמן שאמר: 'תרופות מקור זה נחמד אבל בינתיים בואו נקנה משהו שכבר עובד ונותן הכנסות'".

 

תרופות גנריקה הן בעצם העתק של תרופות שאיבדו את הפטנט, נכון?

"נכון, זה בעצם הפעילות המסורתית של טבע. בנוסף לפעילות הגנרית יש לה את תרופת הדגל קופקסון, שהייתה אחראית במשך הרבה שנים ליותר ממחצית הרווח שלה. עם הזמן הוסיפה טבע לפורטופוליו (תיק הנכסים) שלה תרופות מקור נוספות שהן בעצם מוגנות פטנט, אבל עד היום אין תרופה בסדר גודל של הקופקסון. בתעשיית הגנריקה מה שחווים בשנים האחרונות זה קונסולידציה (מיזוגים) בקרב הלקוחות של טבע, שהופכים יותר חזקים ומושכים אחרים כלפי מטה, וזה בעצם שוק שבארה"ב לא צומח".

 

היה נדמה שאנליסטים ובתי השקעות בישראל ממליצים על חברות פארמה ישראליות כמרכיב מרכזי במניות. יכול להיות שהטעו את הציבור?

"אני לא חושבת שנכון לומר שבמכוון הטעו את הציבור, כי היו דברים בתעשייה שהשתנו וזה משהו שלא תמיד ניתן לחזות. הייתה הנהלה שבסך הכול הגיעה עם אסטרטגיה סדורה שהציבור רצה להאמין לה, וגם ציבור האנליסטים ומנהלי ההשקעות רצו להאמין למה שההנהלה מציגה. בסך הכול באותם זמנים היה לזה איזשהו היגיון מסוים".

 

אגב, לאן הלכו המיליארדים? איפה הכסף? או שחולקו דיבידנדים?

"חולקו, אבל הדיבידנדים של טבע לא היו מאוד גבוהים, הרבה יותר נמוכים מאשר הדיבידנדים שבזק הייתה מחלקת בזמנו".

 

אז איפה הכסף?

"התמנפו, קנו חברה גנרית ערב המשבר בתעשיית הגנריקה ב-40 מיליארד דולר. היום לטבע יש 35 מיליארד דולר חוב".

 

ומה צופן העתיד לגורלה של טבע? לדברי לוי, "ברמת המחירים הנוכחית זה זמן מצוין להשתלטות על החברה. השאלה מי ירצה לקחת על עצמו את האתגר ולהיכנס לתעשייה שנמצאת בסימן שאלה מאוד-מאוד גדול. או שהם יצליחו להביא מנכ"ל; הם ניסו, היה אמור להגיע המנכ"ל של אסטרהזניקה וכרגע זה לא יוצא לפועל, אבל יכול להיות שכן יצליחו להביא מנכ"ל שינסה להציל את החברה". 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
משרדי טבע בפנסילבניה, ארה"ב
צילום: AP
מומלצים