שתף קטע נבחר

יוכרו כהורים שכולים אף שבנם מת לאחר השחרור

חובש קרבי לשעבר מת שנה לאחר סיום השירות מכשל בלב. חרף התעקשות משרד הביטחון, הוריו טענו שמעקב ראוי במהלך השירות היה מציל אותו

בית משפט השלום בחיפה חייב לאחרונה את משרד הביטחון להכיר כהורים שכולים באביו ואמו של צעיר שמת מכשל בלב כשנה לאחר שחרורו מהצבא. השופט אפרים צ'יזיק קיבל את טענת ההורים, שלפיה צה"ל לא הקפיד על ההנחיות הרפואיות במהלך השירות, והדבר הוביל להחמרה במחלה הגנטית שממנה סבל.

 

הבן שירת כחובש קרבי בין השנים 2002-1999. הוריו טענו שטרם הגיוס הוא אובחן עם הפרעה בקצב הלב והופנה על ידי הצבא לבדיקות שהעלו כי עליו להימצא במעקב רפואי אחת לשנה. עם זאת, ניתן לו פרופיל גבוה עם סעיף המשקף את ההפרעה. חצי שנה לפני ששוחרר הופנה המנוח על ידי רופא היחידה לבדיקה מקיפה בשל לחצים בחזה והתעלפויות, אך מסיבות שאינן ברורות הוא לא ביקש ממפקדיו לקיים את ההפניה והוא שוחרר מבלי שהבדיקה התבצעה. שנה לאחר מכן הל הצעיר לעולמו באופן פתאומי.

 

בדו"ח הנתיחה לאחר המוות עלה כי מותו נגרם בשל כישלון לב חריף שאירע בעקבות הפרעת הקצב שממנה סבל, ובנוסף צוין כי נמצאו בדמו שרידים של אלכוהול וחשיש. זמן מה לאחר מכן פנו הוריו למשרד הביטחון על מנת שיכיר בהם כהורים שכולים, מאחר שלטענתם הטיפול הרפואי הלקוי שהוענק לבנם במהלך השירות הוביל בסופו של דבר למותו.

 

פנייתם נדחתה ב-2011 והם ערערו לבית המשפט בטענה שהצבא התרשל בכך שלא עקב אחר ביצוע ההנחיות הרפואיות שניתנו לבנם במהלך השירות, והוא נדרש לעמוד במאמצים גופניים שלא תאמו את מצבו הבריאותי. לדבריהם, בנם סבל ממחלה גנטית קטלנית ומותו היה נמנע אילו רופאי היחידה ומפקדיו היו מוודאים שהוא מבצע את המעקב הרפואי שנדרש לבצע.

 

מנגד טען משרד הביטחון כי הזמן שחלף מנתק את הקשר בין מות המנוח לבין השירות הצבאי, בייחוד לנוכח הסמים והאלכוהול שצרך בסמוך למותו, שלהם השפעה הקטלנית על חולי לב. עוד נטען כי המנוח עצמו לא אובחן במחלה המשפחתית, ומאחר שזו מחלה מולדת, היא לא נגרמה או הוחמרה במהלך השירות. כמו כן נטען כי הסברה שבירור רפואי נוסף היה מונע את מותו היא מופרכת ומוגזמת.

 

התעלמו מההנחיות הרפואיות

אבל השופט אפרים צ'יזיק הסביר כי פקודות הצבא מחייבות מפקדים לוודא שחייליהם יתייצבו לבדיקות רפואיות שנקבעו להם, ומצא כי נסיבות המקרה מעידות על כך שהסגל התרשל בכך שהתעלם מההנחיות הרפואיות שניתנו למנוח לפני ובמהלך השירות, תוך חריגה מכללי הרפואה המקובלים.

 

עוד נקבע כי ישנה סבירות גבוהה לכך שהפרעת הלב שממנה סבל המנוח קשורה למחלה המשפחתית, וניתן היה לאבחן אותה אילו הצבא היה עומד על ביצוע ההנחיות הרפואיות שהיו מרחיקות את גורמי הסיכון הרלוונטיים.

 

בהקשר הזה ציין השופט צ'יזיק שאילו ידע המנוח שצריכת סמים ואלכוהול קטלנית עבורו ייתכן שהיה נמנע. הוא קבע שפרק הזמן שחלף ממועד השחרור ועד לפטירת המנוח הוא קצר ולכן לא ניתן לנתק את מה שאירע בשירות מהמוות.

 

לפיכך, הערעור התקבל ומשרד הביטחון חויב להכיר בהורי המנוח כהורים שכולים על כל המשתמע מכך. עם זאת, לא נפסקו להם הוצאות משפט לנוכח התרומה האפשרית של צריכת הסמים והאלכוהול לגרימת המוות.

 

  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המערערים: עו"ד רון וורמברנד
  • ב"כ המשיב: עו"ד מירה וולף
  • עו"ד שרון מאירי מייצג נכי צה"ל בתביעות נגד משרד הביטחון
  • המחבר לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages Imagebank
אילוסטרציה
צילום: Gettyimages Imagebank
מומלצים