בשורה לפרילנסרים: שחקן תיאטרון שפוטר הוכר כשכיר
בתחום הבמה מוגדרים השחקנים על פי רוב כפרילנסרים. אבל ביהמ"ש קיבל את התביעה שהגיש יגאל פילר נגד "התיאטרון הקלאסי" והוא יקבל פיצויים
בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב קיבל לאחרונה חלק מתביעתו של יגאל פילר, שחקן לשעבר ב"תיאטרון הקלאסי", שבמסגרתה טען שפוטר בניגוד לחוק. השופט דורי ספיבק קבע כי הגדרת השחקן כ"פרילנסר" לא תאמה את מצב העסקתו האמיתי, ולכן הוא זכאי לפיצויי פיטורים וזכויות נוספות בסך כ-76 אלף שקל.
בתגובה טען בעלי התיאטרון שלא התקיימו יחסי עבודה עם פילר מאחר שכנהוג בענף התיאטרון, הוא שכר את שירותיו כ"פרילנסר". עוד נטען כי התובע לא פוטר אלא החליט בעצמו לסיים את עבודתו בתיאטרון אף ששובץ בלוח ההופעות. לדבריו, פילר לא זכאי לתשלום עבור הזכויות הסוציאליות מאחר שלשיטתו, זכויותיו כעובד עצמאי לא דומות לאלה של עובד שכיר.
בשנים 2015-2000 שיחק פילר ב"תיאטרון הקלאסי" – מוסד פרטי המעלה הצגות ילדים בהיכלי תרבות שונים – אולם לא הוחתם על חוזה עבודה מאחר שבענף התיאטרון נהוג לראות בשחקנים "פרילנסרים". הוא טען שפוטר בניגוד לחוק עקב מחלוקות שהתגלעו בינו לבין בעל התיאטרון דוד סידי בנוגע לשכר העבודה, מבלי שנערך לו שימוע ומבלי שקיבל פיצויי פיטורים ותשלומים עבור זכויות סוציאליות כגון דמי הבראה, ימי חופשה והפרשות לפנסיה.
תביעה
עובד בעל מוגבלות נשדד בדרך לבנק - ופוטר
עו"ד עמית לויתן
מחסנאי בחנות משקאות בת"א הותקף בדרכו לסניף עם הפדיון היומי. המעסיק טען שהעובד גנב את הסכום. המחלוקת ביניהם הסתיימה בבית המשפט
השופט דורי ספיבק בחן תחילה את האופן שבו הועסק התובע ובניגוד לעמדת התיאטרון, הגיע למסקנה כי פילר לא סיפק את שירותיו כ"פרילנסר" אלא היה עובד שכיר מן המניין.
השופט הסביר כי פילר עומד במבחני הפסיקה להכרה בקיומם של יחסי עובדה: הוא התקשר ישירות עם הנתבע, היה חלק מהמערך הארגוני של התיאטרון, עבודתו הוקצתה לו על ידי הנתבע, הוא היה כפוף להוראותיו ואף נדרש להתאים את עצמו לצרכי התיאטרון.
נקבע כי בניגוד לעובד עצמאי, פילר לא סיפק בעצמו את הציוד הדרוש לעבודה (תלבושות ותפאורה), ואף שהנפיק קבלות עבור ההצגות בהן השתתף, לא מדובר בהתנהלות חשבונאית של עסק עצמאי, אלא להיפך – הוא היה תלוי כלכלית במעסיקו.
לאחר ששמע את עדויות הצדדים שוכנע השופט ספיבק שפילר פוטר והצביע על כך שאמנם הוא שובץ בלוח ההופעות, אך תפקידו הועבר לשחקנית אחרת כך שהשתתפותו בוטלה.
השופט דחה את הטענה בדבר אי קיום השימוע טרם הפיטורים לאחר שמצא כי התקיימו כמה שיחות בין פילר לבין סידי שבמסגרתן יכול היה להעלות את טענותיו.
בסופו של דבר חויב בעלי התיאטרון לשלם לפילר 76,578 שקל עבור פיצויי פיטורים, דמי חופשה, דמי הבראה והפרשות לפנסיה, וכן הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך 10,000 שקל.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ התובע: עו"ד דוד הרשקוביץ
- ב"כ הנתבע: עו"ד שירי בקשט
- עו"ד דורית מרקוביץ-ריבן עוסקת בדיני עבודה
- הכותבת לא ייצגה בתיק
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד דורית מרקוביץ-ריבן
צילום: יהונתן כהן
מומלצים