גורמים בקדימה: צריך לשקול ישיבה באופוזיציה
בתחילתו של המו"מ להרכבת קואליציה, כבר יש בקדימה מי שמסמן כיוון שהולך "נגד הזרם" ומציע לשבת באופוזיציה: "לבני צריכה לשקול את האפשרות הזו ברצינות, ולא בהכרח להיגרר לממשלה של נתניהו". בליכוד מתקשים להאמין להבטחות במהלך המו"מ ובעבודה נערכים לישיבה באופוזיציה
"לבני צריכה לשקול לשבת באופוזיציה, לתקוף את המדיניות של הליכוד, ותוך שנה וחצי קדימה עשויה לנהל את המדינה". כך אמרו אמש (יום ד') ל-ynet גורמים במפלגת קדימה המקורבים ליו"ר לבני, בהתייחסם לאפשרויות העומדות בפניה במו"מ הקואליציוני שהולך ומתרקם.
יממה לאחר היוודע התוצאות הלא סופיות של בחירות 2009 ופתיחת המשא ומתן הקואליציוני הלא רשמי, סימני השאלה סביב הרכב הממשלה הבאה מתרבים. ההערכה במערכת הפוליטית
היא כי אם לא יתרחש אירוע דרמטי כלשהו, רוב הסיכויים שהנשיא שמעון פרס יטיל על יושב ראש הליכוד, בנימין נתניהו, את מלאכת הרכבת הממשלה.
נתניהו נפגש במהלך יום האתמול עם ראשי ש"ס וישראל ביתנו, והבטיח לחברי סיעתו לפעול במהירות על מנת לצרפן לממשלה. יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, סירב כיאה לתקופת סחר-מכר פוליטי להודיע על מי תמליץ סיעתו בפני פרס, אולם במערכת הפוליטית מעריכים כי בין ליברמן לבין נתניהו קיים סיכום שימנע הפתעות בבית הנשיא בשבוע הבא. ישראל ביתנו מתכוונת לדרוש במשא ומתן את הכרעת הטרור והפלת שלטון חמאס וכמו כן תנסה לקדם את חוק האזרחות, נושאי דת ומדינה ושינוי שיטת הממשל.
בקדימה נערכים לקרב, בניסיון למוסס את הגוש התומך בנתניהו. לנוכח האפשרות הסבירה כי פרס יטיל על נתניהו את מלאכת הרכבת הממשלה, ההערכה במערכת הפוליטית היא כי בסופו של דבר, נתניהו יעשה מאמץ עילאי כדי לצרף את קדימה לממשלתו, גם תמורת תיקים רבים ובכירים מאוד. לא ברור עדיין על פי איזה מפתח יחולקו התיקים בממשלה, אולם קדימה עשויה לזכות בשמונה תיקים בממשלה, בשלושה ראשי ועדות, ואולי אפילו בשני תפקידי סגני שרים, אם יהיו כאלה בממשלה הבאה.
"שלל" פוליטי רב זה, עשוי להפעיל לחץ רב על לבני להצטרף לממשלה בראשות נתניהו, גם אם נטיית ליבה תהיה לעמוד בראש האופוזיציה. גורמים בקדימה אמרו כי לבני צריכה לשקול ברצינות הליכה לאופוזיציה, ולאפשר לנתניהו להרכיב ממשלה עם מפלגות הימין.
"לבני צריכה לשקול את האפשרות הזו ברצינות, ולא בהכרח להיגרר לממשלה של נתניהו,
שבה יושבים גם ש"ס וגם ליברמן, ואולי גם יהדות התורה". מקורביה של לבני אומרים כי בשלב זה המאמץ הוא להרכיב ממשלה, אולם בעבר אמרה לבני כי "אני לא מתכוונת להיות המלבינה של נתניהו. שישכח מזה".
בימים שנותרו עד לתחילת ההתייעצויות של הנשיא פרס עם ראשי סיעות הכנסת, ינסו בקדימה להפעיל מכבש לחצים על על ראשי המפלגות השונות, ובראשן ישראל ביתנו וש"ס. בישיבה שערכו ראשי קדימה עם יו"ר המפלגה לבני, חולקו תפקידים לכמה מן הבכירים. "לבני פועלת נכון", אמר גורם בקדימה. "היא נלחמת עד הרגע האחרון, מוכיחה שהיא לא מתכוונת לוותר לרגע על הסיכוי להרכיב את הממשלה. היא פועלת נכון מבחינה פוליטית".
בליכוד כבר לא מאמינים להבטחות
למרות ואולי בגלל מאמציו של נתניהו, המתח בליכוד גבוה וכך גם רף החרדות. אף אחד לא מאמין להבטחות. בכירים בתנועה אף הביעו חשש כי למרות הסיכומים ביניהם, ליברמן עשוי להפתיע את נתניהו, כדי "להציל את עורו". גורמים בליכוד סיפרו כי מאז סוף השבוע מתרוצץ בתנועה סיפור קונספירציה לפיו ליברמן, הנתון תחת חקירות מורכבות, שוקל להמליץ על ציפי לבני בפני הנשיא, מתוך הערכה כי תמיכתו בהקמת ממשלת מרכז-שמאל תרחיק ממנו את החקירות.
"ליברמן מכיר היסטוריה", אמר בכיר בליכוד ל-ynet. "הוא ראה את מה שקרה לאריק שרון כאשר משך שמאלה, והוא יודע ששרון ניצל מהחקירות ומכתבי אישום בגלל החלטתו לפנות את רצועת עזה. הוא עוד עשוי לחשוב שזה יעזור לו אם ימליץ על לבני. אף אחד לא יודע לקרוא את ליברמן, ואף אחד לא יכול לדעת מה יעבור לו בראש באיזה רגע. האיש בלתי צפוי לחלוטין".
גם בעבודה הרוחות עדיין לא נרגעו, ושם ממתינים בחרדת קודש לספירת הקולות. בעבודה חוששים כי במסגרת הסכם העודפים עם מרצ, העבודה עשויה לאבד עוד מנדט. בכירים במפלגה אמרו כי "התחושה היא כמו של אדם שחטף התקף לב. אנחנו עדיין לא באמת מבינים ומעכלים את מה שקרה לנו בבחירות האלה".
פניו של ברק באמת לאופוזיציה?
יושב ראש העבודה, השר אהוד ברק, שוחח אתמול עם בכירי המפלגה, ואמר להם כי העבודה בדרך לאופוזיציה. השרים בנימין בן אליעזר ויצחק הרצוג הודיעו כי הם תומכים במהלך, וציינו כי העבודה חייבת לשקם עצמה על ספסלי האופוזיציה. אלא שהודעתו של ברק לא הורידה מסדר היום את הקונספירציות ואת החששות כי ברק עצמו ינטוש את המפלגה ויחבור לנתניהו תמורת תיק הביטחון. מקורבי ברק דחו את האפשרות הזו, אולם בעבודה אומרים כי "ברק כבר עשה מהלך כזה ב-2001, אחרי שהפסיד לשרון. הוא ניהל איתו משא ומתן על תפקיד שר הביטחון. אי אפשר לפסול שום אפשרות כשמדובר באהוד ברק. הוא אומר אופוזיציה, אבל ייתכן שבחשאי הוא מנהל מגעים עם נתניהו".
שני בכירים בעבודה ששוחחו עם יו"ר המפלגה, אמרו כי "ברק נשאר במפלגה והולך לאופוזיציה",
"הוא מבין את מצבו. הוא די הופתע מהתוצאות, אך הבין איפה הוא נמצא מהר מאוד. הוא יצטרך לעבוד קשה, והוא כבר חושב על ההתארגנות, ועל העבודה השוטפת".
בעבודה מעריכים כי ברק יכנס בימים הקרובים את מוסדות המפלגה ויחל בהיערכות לפעילות מתוך האופוזיציה. "קשה לברק להיפרד מתיק הביטחון", אומר אחד השרים בעבודה. "לדעתי, אפילו הציבור עוד לא קולט שהוא הולך לעזוב את משרד הביטחון". השר שלום שמחון, מקורבו של ברק, אמר ל-ynet: "ברק נשאר והולך לאופוזיציה. כל מי שחושב שהוא לא יכול להיות באופוזיציה - טועה. אני משוכנע שהוא נשאר".