ערפאת מת; ההודעה תימסר היום
סוף עידן: המנהיג הפלסטיני בן ה-75 הלך לעולמו בבירת צרפת. בכירי הרשות שבו הלילה לרמאללה, ככל הנראה לקראת מסירת ההודעה הרשמית לקראת הצהריים. הפלסטינים מבקשים לקבור את ערפאת במוקטעה. ראש בתי הדין השרעיים ברשות הפלסטינית, השייח תייסיר אל-תמימי יצא לפאריז כדי לפקח על סידורי הטסת הגופה
יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, הלך לעולמו אתמול (יום ג') בבית-החולים בפאריז - כך מסרו גורמים רשמיים פלסטיניים ל-ynet. ערפאת, בן 75, מת לאחר שהיה נתון מספר ימים במצב של מוות קליני בבית-החולים "פרסי", לשם הובהל מהמוקטעה ברמאללה בעקבות הידרדרות קשה במצבו הבריאותי.
בשל מניעים פוליטיים והלכתיים, נדחתה ההודעה על מותו של ערפאת להיום, והיא צפוייה להימסר לקראת הצהריים. ראש בתי הדין השרעיים ברשות הפלסטינית, השייח תייסיר אל-תמימי, הסמכות המוסלמית השנייה בחשיבותה ברשות הפלסטינית, יצא לפאריז כדי לפקח באופן אישי על הסידורים ההלכתיים של הטסת גופתו של ערפאת חזרה לשטחי הרשות.
- התוכנית: ערפאת ייקבר במוקטעה
- ערפאת: דיוקן של מנהיג ואיש טרור
- הבכי שהסגיר את מות הראיס
- מי ייכנס לנעליו של ערפאת?
בכירי הרשות, אבו עלא, אבו מאזן ונביל שעת', שבו הלילה לגדה, והם צפויים ככל הנראה להודיע רשמית על מותו של ערפאת בהמשך היום. כמו כן, צפויים השלושה לדון בהצעתו של נשיא מצרים, חוסני מובארק, לקיים את טקס ההלוויה בקהיר טרם הבאת הגופה לקבורה.
בנוסף למקורות שדיווחו ל-ynet על מותו של ערפאת אתמול, דיווחה סוכנות רויטרס מפי לפחות חמישה בכירים פלסטינים שערפאת מת. לדברי אחד הגורמים, "הוא מת משטף דם במוחו שאירע בלילה (שבין שני לשלישי - ynet). שומרי ראשו התחבקו, התנשקו ואמרו אחד לשני להיות חזקים".
השר הפלסטיני, נביל שעת', ניסה להכחיש את הדיווחים על מות ערפאת, ואמר במסיבת עיתונאים בפאריז ש"מוחו, לבו וריאותיו של ערפאת עדיין פועלים והוא בחיים". ואולם מוקדם יותר פרצו בבכי בשידור חי מזכיר הרשות הפלסטינית, טאיב עבד אל-רחים, והשר הפלסטיני, סאיב עריקאת. הם מסרו שנערכים לקבורת ערפאת במוקטעה.
גם בישיבת ההנהגה הפלסטינית הוחלט על כינון ועדה שתנהל את ההכנות לטקס ההלוויה ואת הטקס עצמו. כל משרד ממשלתי פלסטיני התבקש להקצות שני כלי רכב להסיע את הסגל הדיפלומטי ואת האורחים שיגיעו להלוויה. ל-ynet נודע כי לפי שעה הוחלט שאבו עלא יכהן בנוסף לתפקידו כראש הממשלה גם כיו"ר המועצה לביטחון לאומי. אבו מאזן יכהן כיו"ר הוועד הפועל של אש"ף. אם לא תהיה הפתעה של הרגע האחרון, יכהן יו"ר המועצה הלאומית הפלסטינית כיו"ר הרשות לתקופה של 60 יום.
ההנהגה הפלסטינית הגיעה לבית החולים בפאריז
קודם לכן דווח כי ראש הממשלה הפלסטיני, אבו עלא, פקד את חדרו של ערפאת בלווית יוסף עבדאללה, אחד משומרי ראשו של ערפאת. במהלך הביקור עודכן אבו עלא על ידי רופאיו של יו"ר הרשות הפלסטינית. הביקור התרחש שעות מספר לאחר הודעת בית החולים לפיה "מצבו של ערפאת החמיר במהלך הלילה, הוא שקע בתרדמת עמוקה יותר. משמעות הדבר היא צעד משמעותי - להתפתחות שעדיין לא ניתן לקבוע אותה".
בעקבות ההודעה הדרמטית של הרופאים הצרפתיים, התחזקו השמועות על כך שהכרזה על מותו של ערפאת איננה רחוקה - בין היתר משום שמדובר ביום שבו מציינים המוסלמים את "לילה אל-קאדר", שבו ירד הקוראן ושערי שמיים נפתחים בו. בעקבות כך נזעקו אתמול בצהריים ארבעת בכירי הרשות - ראש הממשלה אבו עלא, מזכיר הוועד הפועל של אש"ף, אבו מאזן, השר לענייני חוץ, נביל שעת' ויו"ר הפרלמנט ראוחי פתוח, להגיע לבית החולים לפגישה עם רופאי ערפאת ועם רעייתו סוהא.
כבר ביום חמישי שעבר נכנס "הראיס" למצב של מוות קליני. בכמה כלי-תקשורת מיהרו להכריז על מותו. גם ראש ממשלת לוקסמבורג מצא לנכון לעשות כן, ואפילו הנשיא ג'ורג' בוש, שהתבקש להגיב לידיעה במהלך מסיבת עיתונאים לרגל בחירתו מחדש, אמר: "אלוהים יברך את נשמתו". ואולם, רופאיו האישיים של ערפאת ודוברי בית-החולים טענו בתוקף: השמועות על מותו היו מוקדמות.
מאז הידרדר מצבו, נשאר ערפאת מחובר למכונות ההנשמה, והוחזק באופן מלאכותי בין חיים למוות. אף שעל פי ההלכה האיסלאמית, אדם במצב זה כבר נחשב למת, מקורביו ובעיקר רעייתו סוהא החליטו להשאירו בחיים עוד מספר ימים, בין היתר בשל סיכסוך כספי על חשבונותיו. קרב קשה פרץ בין סוהא לבין ראשי ההנהגה הפלסטינית, כשרעייתו של ערפאת סירבה בשלב מסוים לאפשר להם לפגוש בו וניצלה לשם כך את החוק הצרפתי.
הפלסטינים: ערפאת ייקבר במוקטעה
הפלסטינים מבקשים לקבור את ערפאת במוקטעה ברמאללה, אף שבישראל דיווחו באחרונה שערפאת צפוי להיקבר בעזה. ברשות חוששים שאם ישראל לא תאפשר לאלפי הפלסטינים להגיע לרמאללה להלווית ערפאת, הדבר יעורר התפרצויות זעם מסוכנות. זה עומד להיות אחד המבצעים המורכבים שנראו כאן, עם רבבות מתאבלים שיבקשו להגיע להלוויה.
נראה שגם מנהיגים ואישים בכירים בעולם הערבי יבקשו ללוות את ערפאת בדרכו האחרונה. משרד החוץ נערך לבקשות שצפויות לזרום לירושלים, ולקליטתם של עשרות אישים ודיפלומטים זרים. עדיין לא ברור כיצד תנהג ישראל לגבי בקשת בכירים באש"ף כמו פארוק קדומי שיבקש להגיע מטוניסיה.
ל-ynet נודע שלקראת אותו מבצע מורכב, נערכה השבוע במשרדי מחוז הדרום פגישה משותפת של נציגי הצבא, המשטרה ומחלקת הטקסים של משרד החוץ. במשטרה עוקבים בדריכות גם אחר החלטות ועדת ההיגוי העליונה של ערביי ישראל, שתתכנס ערב ההלוויה ותכריז כנראה על ימי אבל. המשטרה תאפשר לקיים תהלוכות ועצרות. כמה מהתרחישים האפשריים מדברים על הפרות סדר, השלכת אבנים וחסימה של צירי תנועה, שילוו אולי בשביתה כללית.
ברחבי השטחים נערכו בימים האחרונים עצרות המוניות, בהן נשאו רבבות תפילות לשלומו של מנהיג הפלסטינים וסמלם בעשרות השנים האחרונות. בעקבות הידיעה על מותו, נפל אבל כבד על היישובים הפלסטיניים ברצועה ובגדה, כמו גם במקומות רבים בעולם הערבי.
היורש: אבו מאזן ייתקל בהתנגדות
מי יירש את ערפאת, המנהיג שהיה לסמל? לאחר מותו של ערפאת צפוי אבו מאזן לנהל את ענייניה של הרשות הפלסטינית.
ל-ynet נודע על מגעים בצמרת הרשות הפלסטינית שנועדו למצוא פתרונות חוקתיים יצירתיים, שיאפשרו את ביסוס מעמדו של אבו מאזן כ"מספר אחת" ברשות ובאש"ף. המטרה היא לנסות ולהשיג הסדר לפיו אבו מאזן יעמוד בראש הרשות ללא מחלוקת כמחליפו של ערפאת.
צעד כזה לא צפוי לעבור ללא מחלוקת: עיקר ההתנגדות תבוא מצידם של ראשי אש"ף, בעיקר אלה הנמצאים בחו"ל, ובראשם פארוק קדומי, יו"ר המחלקה המדינית בארגון, שלצדו מספר תומכים בולטים בקרב מנהיגי הפתח. גם בגדודי חללי אל אקצה איימו אתמול לפגוע "בכל מי שייטול חלק במזימה לסילוקו של ערפאת ומי שמדברים על הנהגה חלופית ליו"ר הרשות".
בימים האחרונים התנהלו מגעים בין בכירי הרשות לבין הארגונים השונים, במטרה להביא לרגיעה בשטח בימים שאחרי מותו של ערפאת.