המבקר: כך התעלמו מהבנייה הלא חוקית בסילוואן
בשנת 1967 היו 13 מבנים בלתי חוקיים בשכונה הירושלמית, לאחר 43 שנה זינק המספר ל-130. מבקר המדינה מצא כי העירייה כמעט שלא עשתה דבר נגד הבנייה הלא חוקית ב"גן המלך". בכל שנה נבנים 1,000 מבנים בלתי חוקיים במזרח העיר
"גן המלך" הוא שמו העברי של מתחם ששטחו כ-45 דונם, הנמצא כחצי קילומטר מדרום לעיר העתיקה, בין תל "עיר דוד" לסילוואן. כעת עיריית ירושלים רוצה להרוס במקום 22 מבנים לטובת פארק תיירות. באותה מסגרת "יולבנו" על-ידי מתן אישור בנייה ל-66 מבנים. התוכנית עצמה עוררה מחלוקת בישראל, וזכתה לגינויים מארצות-הברית, אירופה, הפלסטינים וגם מהאו"ם.
תצלום אוויר של שכונת "גן המלך"
מבקר המדינה מצא כי רק בשנת 1995, כשהיו במתחם כ-30 מבנים בלתי חוקיים, החלה פעולות האכיפה. אך כנראה שדבר לא נעשה, כיוון שתשע שנים לאחר מכן גדל מספר המבנים הלא חוקיים ל-80. העירייה נקטה בהליכים נגד 43 מבנים, אך רק כ-10 נהרסו. במקומם, נבנו מבנים חדשים.
רק בשנת 2004 הגבירה העירייה את פעולות האכיפה במתחם, שהוא חלק מאתר עתיקות מוכרז. אבל
אבל, כך מסתבר מהדו"ח, הבנייה הבלתי חוקית בירושלים אינה נעשית רק בשכונת סילוואן. על-פי הנתונים, משנת 1967 נבנו במזרח ירושלים אלפי מבנים חדשים בלתי חוקיים, בנוסף על תוספות בנייה בלתי חוקיות רבות מאוד. לפי הערכות גורמי פיקוח בבירה, הבנייה הבלתי חוקית במזרח העיר התגברה מאז תחילת שנות ונמשכה בעשור האחרון. משנת 2000 נבנים בשכונת מזרח העיר כ-1,000 מבנים בלתי חוקיים מדי שנה.
המבקר העיר כי בנייה בלתי חוקית עלולה ליצור חיכוכים בין הרשויות לתושבים ולהביא לפגיעה בסדר הציבורי, כפי שאכן קורה במקרים רבים בהם מגיעים גורמי אכיפת החוק להרוס בתים במזרח העיר. המבקר, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, ממליץ כי טוב יעשו גורמי האכיפה עם ירחיבו את פעולותיהם לבלימת הבנייה הבלתי חוקית בעודה באבה ובה בעת ינקטו הליכים לעידוד בנייה כחוק ולפי תוכניות המתרחשות בצרכיה של כל האוכלוסייה.
עוד כתב המבקר, כי לדעתו נוכח ההיקף הרחב של הבנייה הבלתי חוקית ברחבי ירושלים ונוכח הזמן שחלף מביצוע העבירות, על העירייה יחד עם משרדי הממשלה לבחון את סוגיית הבנייה הבלתי חוקית בעיר, לגבש מדיניות סדורה לטיפול בתופעה וגם להכין תוכנית עבודה מפורטת ולפעול ליישמה.
מעיריית ירושלים נמסר, כי "דו"ח מבקר המדינה מתאר את כשלי אכיפת החוק באזור בעשרות השנים האחרונות הונח בפני ראש העיר ניר ברקת מעט לאחר כניסתו לתפקיד לפני שנה ומחצה. בעקבות דו"ח זה של המבקר, הקים ברקת כוח משימה מיוחד לבניית תוכנית מקיפה לתכנון מסודר של אזור גן המלך וסילוואן התיכונה, זאת במטרה לתת מענה לצרכים של התושבים בד בבד עם קיום החוק ושמירה על עקרונות התכנון. התוכנית נוהגת בשיטת 'בית הלל' כלפי התושבים ככל הניתן ובמסגרתה יתאפשר להכשיר מבנים רבים אשר יתאמו לתכנון המחודש. התוכנית אושרה בוועדה המקומית לתכנון ולבנייה ומחכה לאישור הוועדה המחוזית וכעת מרחיב כוח המשימה את פעילותו לשכונות נוספות במזרחה של העיר".
רמת-גן: מישהו מקשיב למתנגדים?
המבקר טיפל בנושאים נדל"ניים אחרים, שאמנם אושרו על-ידי הרשות - אך נמצאו בהם כשלים חמורים. המבקר מצא כי בעשר השנים האחרונות, בעקבות אישור תוכנית בסמכות הוועדה המקומית לבנייה ברמת-גן ומתן היתרים שלא כדין, נבנו בניינים בסטייה מהתוכנית. המבקר כתב כי מהנדס הוועדה האמור לשמש שומר הסף כשל במילוי תפקידו. הוא הוסיף כי פעילותם
של הוועדה המקומית רמת-גן ומהנדס הוועדה פגעו בעקרונות חוקיות ההליך התכנוני, של שקיפותו ושל שיתוף הציבור בהליך זה. המבקר כתב כי לשכת התכנון המחוזית לא מילאה את תפקידה, בכך שלא בדקה בדקדקנות את התוכנית בסמכות הוועדה המקומית.
לינדנשטראוס הקדיש פרק נוסף לעסקת מקרקעין במתחם הבורסה ברמת-גן, שגם בה נמצאו כשלים. העירייה היתה, כך לפי הדו"ח, הבעלים של עשרות מגרשים במתחם הבורסה - אחד מהם ברחוב החילזון - היה אמור להימכר ליזם. לחברי המועצה נמסר כי העסקה פטורה ממכרז, למרות שמשרד הפנים לא אישר את הפטור. העירייה לא ציינה במפורש בטופס שהועבר למשרד הפנים את ההסתייגויות של חברי המועצה.
חברי המועצה אמרו באותה ישיבה: "תתביישו לכם. בושה וכלימה", "ביזיון כל הישיבה הזאת. כל הישיבה הזאת ביזיון אחד גדול. היא לא תעבור. אני אומר לך שהיא לא תעבור, אדוני ראש העיר". חבר מועצה רצה את רשות הדיבור ולא קיבל: "אני רוצה לדבר בנושא הזה. הלו!" ואחר הוסיף: "אני רוצה לשאול שאלה, יש לי שאלה בנושא הזה". לפני ההצבעה עוד קרא אחד מחברי המועצה לעבר צבי בר "מושחת ראש העיר".
בסופו של דבר אושרה תוכנית ברוב של 12 תומכים. המבקר העיר שלא התקיים דיון ממשי בעסקה ולא ראוי שהיא תעלה להצבעה לפני שנערך בה דיון ענייני, בו יוכלו חברי המועצה להביע את דעתם. המבקר מצא כי היועץ המשפטי לעירייה לא מילא כראוי את תפקידו כשומר סף, בכך שלא דאג שיימסר דיווח מלא ומדויק לשר הפנים.
העירייה גם לא כללה בטופס הבקשה, אשר שהוגש על-ידי היועץ המשפטי של העירייה, עובדות מהותיות המעידות על שינויים צפויים בתוכנית, ולפיהם יוגדלו אחוזי הבנייה מ-250% ללא פחות מ-900% וייבנו שלושה בניינים, מגדל אחד ובו 27 קומות ושני מגדלים בני 30 קומות כל-אחד, או לחילופין בניין בן 9 קומות ושני מגדלים בני 47 קומות כל-אחד. המבקר כתב כי אי הדיווח של מהנדס העיר למשרד הפנים על פרטים בעסקה הביא בסופו של דבר להטעיה של רשות שלטונית במילוי תפקידה.
המבקר, שמתח ביקורת על גורמים בעירייה וגם על הלשכה המשפטית במשרד הפנים, פנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד יהודה וינשטיין ולמנכ"ל משרד הפנים על מנת שיבחנו מחדש את האישור שניתן לעסקה. עוזרת היועץ פנתה לצבי בר ועדכנה אותו בפנייה. היא הוסיפה כי ראוי לעכב את ההליכים להשלמת העסקה עד להחלטתו של מנכ"ל משרד הפנים.
מעיריית רמת-גן נמסר בתגובה: "עובדי ועדת בניין עיר ומהנדס העירייה פעלו ללא דופי, ביושר ובהגינות, כשלנגד עיניהם טובת הציבור בלבד ועמידה בהוראות הדין. יש להצר ולהתקומם על כך שאנשי המבקר התעלמו מכל תשובותינו המפורטות שהוגשו להם ובחרו להיצמד לפרשנות מיושנת ושגויה מיסודה. על כן העירייה סבורה כי דו"ח מבקר המדינה בנושא שגוי, חסר, לא הוגן וגורם לה עוול".
לגבי העסקה במתחם הבורסה, נמסר: "הליך המכירה קיבל את כל האישורים כנדרש - אישור הנהלה, אישור ועדת שיכון מקרקעין של העירייה ואישור מועצת העיר, וכן ניתן אישור עקרוני על ידי משרד הפנים מראש ואישור נוסף כקבוע בחוק, לאחר שניתן אישור המועצה. יש לציין בהקשר זה כי הנושא אף נדון במועצה בשתי ישיבות. צר לנו שבישיבה השנייה בנושא, בה אושרה ההתקשרות, חברי האופוזיציה, מתחילת הישיבה, בה עסקו בנושאים שונים, הפריעו ולא אפשרו דיון. הנושא הוצג והועלה ובסופו של דבר אושר על-ידי המועצה".
Read this article in English