שתף קטע נבחר

 
צילום: EPA

מי יחליף את צ'אבס: נהג האוטובוס או בן היהודים

נשיא ונצואלה הלך לעולמו, אבל מורשתו חיה: סגנו ניקולס מדורו, שעליו הכריז צ'אבס כ"יורשו" לפני מותו, הוא הפייבוריט לנצח בבחירות. בדצמבר נשבע: "לא ניתן לבורגנות לשדוד את המדינה, לא נבגוד בצ'אבס". מועמד האופוזיציה: אנריקה קפרילס הצעיר, שכמעט עשה מהפך באוקטובר ונחשב נוח בהרבה למערב

ניקולס מדורו, מי שכיהן עד אמש כסגנו של נשיא ונצואלה הוגו צ'אבס והלילה (יום ד') מונה לנשיא הזמני לאחר שהודיע על מותו של צ'אבס בגיל 58 מסרטן, יצטרך כעת להתמודד עם מדינה הסובלת מפילוג עמוק ולנסות לחזק את האחדות בשורות מפלגת השלטון. מדורו לא ניחן באישיות הנמרצת שהפכה את צ'אבס לשליט הבלתי מעורער של ונצואלה, אולם הוא צפוי ליהנות מתמיכה נרחבת בקרב האזרחים בזכות העובדה שצ'אבס הכריז עליו כעל יורשו בטרם הלך לעולמו.

 

עידן חדש בוונצואלה, הוגו צ'אבס מת - כותרות אחרונות:

 

סוף עידן: "קומנדאנט צ'אבס הלך לעולמו"    (צילום: רויטרס)

סוף עידן: "קומנדאנט צ'אבס הלך לעולמו"    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ישראלית בוונצואלה מספרת על התחושות    (צילום: יהונתן צור הילה ספאק )

ישראלית בוונצואלה מספרת על התחושות    (צילום: יהונתן צור הילה ספאק )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מדורו, גבר משופם בן 50 ונהג אוטובוס לשעבר, זכה באמונו של צ'אבס כשכיהן כדוברו של הנשיא הצבעוני והשנוי במחלוקת והציג את

עמדותיו. עדיין לא ברור כיצד ינהיג מדורו את ונצואלה בהיעדרו של צ'אבס, אף שהוא ידוע כאדם מיומן בכל הקשור לניהול משא ומתן וכמנהיג הדוגל באותן עמדות כמו צ'אבס.

 

אחת המשימות הגדולות ביותר של מדורו תהיה להצליח לשמר את מפלגת השלטון המורכבת ממגוון רחב של קבוצות - משמאלנים קיצונים, דרך אישים מתונים יותר ועד קציני צבא לשעבר. פרשנים העלו לאחרונה השערות שלפיהן חילוקי דעות עשויים להתגלע בין הפלג שמנהיג מדורו לבין הפלג שמנהיג דיוסדדו קבלו, נשיא האספה הלאומית רב ההשפעה הנחשב לבעל כוח בתוך הצבא. עם זאת, עד כה שני המנהיגים הכחישו כי יש ביניהם מחלוקות משמעותיות והבטיחו להישאר מאוחדים.

 

ונצואלה אבלה על לכתו של צ'אבס    (צילום: רויטרס)

ונצואלה אבלה על לכתו של צ'אבס    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אחרי הניתוח שעבר צ'אבס ב-11 בדצמבר בעקבות הגילוי שהסרטן חזר לגופו, החל מדורו להופיע בציבור באופן תדיר יותר כדי למלא את החלל, ומסר עדכונים עתיים על מצבו של צ'אבס. הוא קרא לאחדות בקרב בני בריתו ותקף שוב ושוב את האופוזיציה. מדורו הראה גם כיצד הוא יכול להמשיך את המפעל של צ'אבס, השואב את השראתו מהסוציאליזם.

 

הבטיח: "לא נבגוד בצ'אבס!"

בהופעתו בהפגנה אחת בדצמבר, הבטיח מדורו לשמר את המדיניות שהנהיג צ'אבס ושהכעיסה את התאחדות אנשי העסקים המובילה בוונצואלה, "פדקמרס", שהנשיא המנוח צ'אבס היה יריבה. "איננו מתכוונים לתת דולרים לפדקמרס. מה שאנחנו הולכים לתת להם זה כאבים, כאבי ראש ומהפכה בוליביארית", צעק מדורו בקול צרוד. "אני נשבע לכם... לעולם לא נבגוד בעם של ונצואלה!"

 

מצבו הבריאותי המידרדר של צ'אבס הוביל אותו ב-8 בדצמבר להכריז על מדורו כעל יורשו. הוא אמר אז כי אם מחלתו תמנע ממנו את האפשרות להישבע מחדש ב-10 בינואר לתפקיד הנשיא, שאליו נבחר שוב באוקטובר שעבר, תומכי הממשלה צריכים להתאחד סביב מדורו ולבחור בו לנשיא.

 

ניקולס מדורו (משמאל) עם נשיא האספה הלאומית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ניקולס מדורו (משמאל) עם נשיא האספה הלאומית(צילום: רויטרס)
 

מדורו צפוי להמשיך לקדם תוכניות כמו מרפאות שבהן ניתן טיפול חינם בעזרת רופאים רבים מקובה וסבסוד מזון הנמכר בחנויות, צעדים

שחיזקו מאוד את מעמדו של צ'אבס המנוח בקרב עניי המדינה. מדורו הבטיח למנוע את החזרת המדיניות הישנה, שלדבריו הועילה לעשירים. "עמנו לעולם לא יראה שוב את הבורגנות שודדת שוב את המדינה הזו", אמר מדורו, "עדיף למות מאשר לבגוד במדינה ובצ'אבס!"

 

פרשנים פוליטיים אומרים כי הנאמנות של מדורו לצ'אבס הפכה אותו לבחירה הגיונית. "מדורו משלב שני מאפיינים שהשפיעו על צ'אבס בהחלטתו לבחור בו ליורשו: ראשית, הוא נאמן להנהגת המפלגה, ושנית - הוא תומך בצעדים עממיים כמו תוכניות סוציאליות לעניים", אמר סטיב אלנר, מומחה למדעי המדינה מאוניברסיטת אוריינטה בוונצואלה.

 

מהמחתרת של הוגו לשר החוץ

בצעירותו שימש מדורו כנהג אוטובוס בקראקס, ובהמשך הוא הפך למנהיג איגוד עובדים. לא ברור מתי פגש לראשונה בצ'אבס, אולם מעריכים כי צ'אבס הכיר אותו לראשונה בשנות ה-80, כשצ'אבס עצמו היה קצין בצבא והחל לגבש התארגנות סודית שבסופו של דבר ביצעה ניסיון הפיכה כושל ב-1992. צ'אבס נכלא ושוחרר ב-1994 אחרי שזכה לחנינה.

 

מדורו המשיך בדרכו הפוליטית המתהווה והפך לחבר מוביל בתנועה הפוליטית של צ'אבס, והתקרב עוד ועוד לצ'אבס. אחרי שזה נבחר ב-1998 לנשיא, מדורו נבחר להצטרף לוועדה מיוחדת שתנסח חוקה חדשה. לאחר מכן הוא נבחר לאספה הלאומית ובהמשך הפך לנשיאה.

 

צ'אבס עם שליט קובה לשעבר פידל קסטרו. הברית תתפורר? (צילום: AP) (צילום: AP)
צ'אבס עם שליט קובה לשעבר פידל קסטרו. הברית תתפורר?(צילום: AP)

 

מדורו מונה לשר החוץ של ונצואלה ב-2006, ופיקח על מאמצים בינלאומיים כמו למשל לחיזוק גושי המדינות האזוריים ALBA ו-Unasur וחיזוק הקשרים עם מדינות כמו רוסיה, איראן וסין. הוא טיפל גם בכל הקשור להתקרבות מחדש לקולומביה, בת בריתה של ארצות הברית, ונחשב לבעל

קשרים הדוקים עם ממשלת קובה.

 

לפני שיצא לניתוח האחרון שלו בדצמבר, שממנו לא החלים, הסביר צ'אבס מדוע בחר במדורו ליורשו: "הוא אחד המנהיגים הצעירים עם היכולת הגדולה ביותר להמשיך - אם אני לא אוכל - בידו החזקה, במבטו ובלב-אדם שיש לו, עם הכישרון שלו לאנשים, עם החוכמה שלו, עם ההכרה הבינלאומית שבה זכה, עם ההנהגה שלו".

 

שלטונות ונצואלה הודיעו אמש אחרי מותו של צ'אבס כי בחירות יוכרזו בתוך 30 יום, אולם עדיין לא ברור אם פירוש הדבר שהבחירות יתקיימו בתוך 30 יום או שבפרק הזמן הזה רק יוכרז המועד שבו הן ייערכו. על כל פנים, מטעם האופוזיציה בבחירות מול מדורו צפוי להתייצב אנריקה קפרילס, שבבחירות האחרונות באוקטובר הצליח לאחד סביבו רבים מאזרחי ונצואלה, אבל הפסיד בסופו של דבר לצ'אבס בפער קטן יחסית. צ'אבס זכה ב-54% מהקולות.

 

סקר: מדורו מוביל על קפרילס

אם קפרילס יצליח להפתיע ולנצח בבחירות, הוא צפוי להנהיג שינויים עמוקים ולזכות לתמיכתם של ארגונים עסקיים ומשקיעים זרים, אף שבכל מקרה הוא צפוי להנהיג כל שינוי שכזה באופן הדרגתי כדי למנוע אי-יציבות פוליטית והידרדרות לאלימות. לוונצואלה יש אחד ממאגרי הנפט הגדולים בעולם, ומשקיעים זרים יהיו רגישים באופן מיוחד לסימני טלטלה כלשהם.

 

מנהיג האופוזיציה קפרילס. כמעט עשה מהפך (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מנהיג האופוזיציה קפרילס. כמעט עשה מהפך(צילום: רויטרס)

הסקר האחרון לא מחמיא לו. קפרילס בבחירות הקודמות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הסקר האחרון לא מחמיא לו. קפרילס בבחירות הקודמות(צילום: רויטרס)

 

ניצחון אפשרי של האופוזיציה בוונצואלה יחליש גם את הברית בין כמה מממשלות אמריקה הלטינית שנהו אחרי צ'אבס, ובראשן זו של המשטר הקומוניסטי בקובה שהצליח להתאושש מהמשבר הכלכלי הקשה של שנות ה-90 בעיקר הודות לסיוע של ונצואלה.

 

בניגוד לצ'אבס, שהוא בן למשפחה עובדת ממוצא ספרדי עם כמה שורשים ילידיים, יריבו קפרילס הוא צאצא למהגרים מהולנד מצד אביו, ומפולין

ומרוסיה מצד אמו. סבו וסבתו מצד האם היו יהודים שברחו לקראקס מהשואה במהלך מלחמת העולם השנייה. אביו קתולי בעל שורשים של יהודים ספרדים.

 

קפרילס, שמוכר גם כפוליטיקאי עם פני הילד, התגאה עד לבחירות באוקטובר אשתקד בכך שמעולם לא הפסיד הליך בחירות. בזמן כהונתו כמושל מדינת המחוז מירנדה הוא זכה לפופולריות אדירה בעקבות התמקדותו בבעיות יום-יומיות כמו שיעור הפשע הגבוה, הבעיות באספקת החשמל והשחיתות הגואה. העובדה שהצליח לאחד תחת הנהגתו את האופוזיציה הביאה אותו בבחירות האחרונות אל ספו של מהפך היסטורי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניקולס מדורו. חבר במחתרת הסודית של צ'אבס
צילום: רויטרס
קפרילס. מושל מחוז עם פופולריות גדולה
צילום: AP
מומלצים