שתף קטע נבחר
 

לוקחים את הריאות ללב

מיליוני ילדים ברחבי העולם מתמודדים עם אסתמה: שני סטארטאפים ישראלים חדשניים מבטיחים לשנות בעתיד הקרוב את הטיפול במחלה ולהפוך אותו למהיר, קל יותר ופחות מתסכל. הפתרונות: מאפליקציה שמאפשרת למנוע מראש התקפים ועד אינהלציה שנמשכת שתי דקות בלבד

בשיתוף חברת טבע

 

משפחות רבות מכירות היטב את המחזה הזה: הילד מתחיל להשתנק, מתחבר לאינהלציה, מאבד את סבלנותו ומתחיל לכעוס - מה שפוגע עוד יותר ביכולתו לנשום - ולידו הוריו, שתוהים האם הפעם האירוע יסתיים בבית החולים.

 

כתבות נוספות במתחם המורה של המדינה

 

שני סטארטאפים חדשניים, השייכים ל"סנארה ונצ'רס", החממה הטכנולוגית של החברות טבע ופיליפס, הציגו לאחרונה חידושים שיוכלו לשנות יחסית בקרוב את התמונה. חידוש אחד יוכל לקצר ולייעל בצורה משמעותית את הטיפול ובכך להקל על חיי החולים ובני משפחתם, והשני מבקש לשנות את אופן המעקב אחר המחלה באופן שאפילו ימנע מראש התקפים.

 

אינהלציה בצ'יק 

חברת Meway פיתחה מכשיר אינהלציה שזמן הטיפול בעזרתו הוא שתי דקות בלבד. הטיפול שזמין היום אורך 15־10 דקות בממוצע, ואפילו 25 דקות בחלק מהמקרים. "אצל ילדים, שהם חסרי סבלנות וקשה להם להתמיד בתהליכים ארוכים, זו ממש הצלת חיים. המכשיר גם יהיה זול משמעותית ביחס למכשירים הקיימים על המדף בקטגוריה הזו", מסביר אופיר חזות, מנכ"ל Meway, שמעריך כי המכשיר צפוי לצאת לשוק תוך שנה.

 

הטיפול באסתמה מתבסס על שתי שיטות. האחת היא שימוש במשאף, טיפול שאפקטיבי בדרכי הנשימה העליונות, אך מעט מאוד מהחומר מגיע לריאות. האופציה השנייה היא מכשירי אינהלציה, שמאפשרים לחומר הפעיל לעבור באמצעות נשימה ישירות לריאות. החולה מרכיב על פניו מסכה, המחוברת למדחס. "ברוב המכשירים מדובר בזמן טיפול של לפחות 15 דקות, ובמוצרים הקצת יותר מתוחכמים זה לוקח עשר דקות", אומר חזות.

 

"יש כאלה שפועלים על תמיסות על בסיס מים, ויש כאלה שעובדים עם חומר סמיך יותר, למשל בודיקורט, שנחשב בעולם הכי יעיל. החזון שלנו היה לייצר מכשיר קטן, שיצליח לפרק את התרחיף של בודיקורט כך שבעת השאיפה של החומר החולה יקבל טיפול במינון ממוקד ישירות לריאות, בלי שחומר יתבזבז בנשיפה, ושהמכשיר יעשה את זה במקסימום שתי דקות. שמנו דגש על העיצוב של המכשיר: הוא קטן מאוד, כמעט בגודל של כף יד, מזכיר מכשיר טלפון נייד בצורתו, ומאחר שקהל יעד מרכזי הוא ילדים, השקענו בעיצוב צבעוני כדי לחבב אותו עליהם, אבל יש גם עיצוב סולידי יותר למבוגרים".

 

החידוש הגדול, כך הוא מספר, נעוץ בניצול יעיל של החומר. כשהמטופל שואף אוויר פנימה מהמכשיר, הוא מקבל מנה מדודה של חומר טיפולי. כשהוא נושף — המכשיר עוצר את הוצאת החומר. "הגודל גם הופך אותו נייד ונוח לנשיאה בתיק לכל מקום, והוא פועל על סוללות נטענות שמחזיקות לשבוע של שימוש", הוא מסביר.

 

המחיר, מבטיח חזות, יהיה מאוד תחרותי. "מכשירים ניידים מתוחכמים יכולים לעלות 300 דולר. לייצר את המכשיר שלנו עולה פחות מ־50 דולר, מה שאומר שהמחיר לצרכן יהיה בהתאם. מדובר בטכנולוגיה מתקדמת אמנם, אך פשוטה יחסית, ולכן ניתן לייצר אותה בזול יותר. כרגע המוצר עדיין נמצא בניסוי קליני, אנחנו מקווים שעוד כשנה יהיה לנו מוצר סופי ביד ונקל את חיי המטופלים".

 

איך משתמשים במכשיר? 

"המכשיר מגיע עם מסכה קטנה. מחזיקים אותו ביד בזמן האינהלציה, ומכניסים את הפייה שלו לפה למשך שתי דקות. הוא גם לא רועש כי מדובר במדחס קטן שיוצר ויברציות".

 

 (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
(צילום: יאיר שגיא)

יומן מחלה באפליקציה

חידוש נוסף בתחום היא אפליקציה ידידותית לניהול המחלה, שתיתן מדי יום מדדים מדויקים ותמונה עדכנית על מצב החולה. במילים אחרות: מדובר בכלי נוח שיודע לתת למטופל התראה האם הוא עומד לחטוף התקף אסתמה - ובכך נותן לחולה את האפשרות ממש למנוע את ההתקף מראש.

 

המוצר, שנרשם כפטנט, הוא פרי פיתוח של חברת Breathe.me. מאחורי הפיתוח עומדים רהב כהן, דודי גרוברמן וטל סלונים. "הבן הבכור שלנו אובחן כחולה באסטמה כבר בגיל שש", מסביר כהן מה שהביא ליצירת האפליקציה, "כיום הוא כבר בן שמונה וחצי, ויש לו אחות בת ארבע וחצי שנולדה ללא סימפטומים של אסתמה. מאז שהילד חלה, נחשפתי לנושא ה'איך מנהלים את המחלה', שכולל תהליך שלם: אבחון ראשוני אצל מומחה ריאות, הכוונה לטיפול ראשוני, לימוד של הילד להשתמש במשאפים - ומדובר במשאפים עם סטרואידים כך שחובה להקפיד על המינון — יש שימוש במשאף ונטולין כשמדובר בהתקף חזק יותר, מכשירי אינהלציה, צריך לרשום כמה התקפים יש לילד ובאיזו תדירות לקראת הביקור הבא אצל הרופא, לציין מתי הילד חווה קוצר נשימה ולתעד אישפוזים בעקבות החמרת ההתקפים. זה ניהול יומן לכל דבר. אלא שכמונו, גם הורים אחרים 'מזייפים' באיזשהו שלב. מצד שני, ניהול נכון של המחלה יכול להפחית את כמות ההתקפים, וזה הדרייב שהוביל אותנו בפיתוח המוצר שלנו".

 

אז מה הפתרון?

 

"החלטנו לפתח מוצר שכולל חיישן שהוא ספירומטר (מכשיר שנושפים לתוכו על מנת לבדוק את תפקודי הריאות, א"ל), משולב באפליקציה המכילה את כל היקף המחלה והניטור שלה, והכל במכשיר הסלולר. החדשנות שלנו ביחס למתחרים זו הפשטות; אין פה אלקטרוניקה, אבל מדובר במוצר מאוד חכם. הסנסור שלנו פועל כמו משרוקית, המייצרת צליל אופייני לחתימת הנשיפה. אצל כל אחד זה נשמע אחרת. הצליל המתקבל מוקלט בסמארטפון, ואלגוריתם מיוחד שפיתחנו מפענח את הצלילים ויוצר גרף נשימה. פעם בבוקר ופעם לפני השינה, נושפים לתוך המשרוקית בנייד, פעולה של שנייה. אם מנטרים לאורך זמן כמו שצריך, מתקבלים תרשימי נשימה מדויקים והחולה תחת שליטה מלאה. באמצעות הפיתוח הזה ניתן יהיה לחזות התקפים ארבעה עד חמישה ימים מראש, וככל שמזהים מוקדם יותר את הגעת ההתקף, כך גם עולה הסיכוי שהוא יהיה מינימלי או לא יקרה בכלל".

 

גרוברמן מוסיף: "זה פתרון מתקדם לשימוש ביתי. רוב מכשירי הספירומטריה יקרים מאוד ומיועדים לשימוש בקליניקה. יש מכשיר ביתי על המדפים, אך יש לו מגבלות: החולה נושף לתוך צינור, והאוויר מזיז מחט שנותנת תוצאה במספר. אין כאן קישור לסמארטפון, וזה מחייב את החולים לנהל יומן ידני ולצייר גרף של תרשימי הנשימה עם סרגל. בשורה התחתונה, רוב האנשים פשוט לא עושים את זה. הסנסור שפיתחנו הוא מעין 'ווייז' לניהול המחלה".

 

גם למכשיר הזה נצטרך להמתין. "הוא יגיע כנראה באמצע השנה הבאה", אומר גרוברמן, "זה עדיין נמצא בניסויי מעבדה. יש כבר טכנולוגיית ליבה, שעוברת שלבים של אינטגרציה לתוך עיצוב תעשייתי. מדובר בעלות פיתוח נמוכה יחסית, תוך שיתוף פעולה עם חברת תרופות גדולה אז אני אופטימי. בסיכומו של דבר, מחקרים מראים שרק שליש מחולי האסתמה מתמידים בטיפול שלהם. אין לנו ספק שהמכשיר שלנו יעזור בזה".

 

חממה לחדשנות רפואית

הלקוחות הפוטנציאליים ממתינים לפיתוחים בקוצר רוח. "אין לי ספק שמכשיר חדשני, שעושה את האינהלציה בשתי דקות בלבד, יקל משמעותית על ילדים אסמתים, וגם על מבוגרים", אומרת יעל אבירם מאבן יהודה. "יואב, הבן הבכור שלנו בן תשע כיום, ואובחן אחרי הלידה כאלרגי לחלב ובהמשך גם כילד אסטמתי. עדי בת השבע, אחותו, גם הייתה תינוקת אלרגית לחלב וגם היא אסטמתית".

 

איך נראית השגרה כשיש ילד חולה אסטמה בבית? 

"כשלאחד הילדים יש התקף, הוא יודע בדיוק איך להתנהל, בעיקר להשתמש מיד במשאף הצמוד אליו, אלא שזה לא מסתיים במשאף וזהו. ניסינו כבר הכל: ממכשיר אינהלציה ועד משאפים מכל מיני סוגים, ביקורת תקופתית, ולפעמים גם מצבים של קוצר נשימה שמצריכים פינוי מיידי של הילד לבית חולים. כהורה לילד אסטמתי יש לא מעט התקפי לב בתחילת הדרך".

 

מה גורם לך להילחץ? 

"קצת זיהום אוויר שמוכרז בחדשות ערב קודם כבר מאותת לי שעומד להיות סרט בבית. כל התקררות מקשה עליהם יותר מעל ילדים אחרים. הם ילדים לכל דבר. חכמים, רגישים, שמחים וכל הזמן בפעולה. רק שאנחנו, ההורים, עם היד על הדופק. צריך גם להבין שמכשיר האינהלציה הוותיק מרעיש מאוד, הוא לא נייד כי חייבים שקע חשמלי כדי להפעיל אותו, וגם צריך להרגיל את הילד להסכים לשים את המסכה על הפנים כבר מגיל צעיר מאוד. כל דבר כזה לוקח זמן, ויש לא מעט בכי בהתחלה, גם מצד הילדים וגם מצד ההורים. לראות את הילד שלך עם קוצר נשימה זה מראה לא נעים".

 

מי שאיפשרה לחברות האלה לפרוח היא סנארה ונצ'רס, הפלטפורמה של החברות טבע ופיליפס לחדשנות ולהשקעות בסטארטאפים. החממה מתמחה בהשקעות ראשוניות בחברות סטארט־אפ מבטיחות בתחום המכשור הרפואי והרפואה הדיגיטלית. היא משקיעה בין היתר בחברות המתמחות במכשור בתחום הנשימה, ההדמיה, הולכת התרופות, מכשור רפואי זעיר פולשני, שמירה על רצף טיפול בין בית החולים לקהילה, אבחון וניטור. מאז הקמתה לפני כשנתיים וחצי בחנה סנארה כ־750 פרויקטים, רובם הגדול בישראל, ועד כה בחרה להשקיע בתשע חברות.

 

"על פי תנאי זיכיון המדען הראשי, מחויבת החממה להשקיע כ־2.5 מיליון שקל בכל סטארט־אפ, אך סנארה משקיעה לעיתים אף יותר מכך, סכומים של כארבעה מיליון שקל ויותר", אומר אבינועם ספיר, מנכ"ל טבע ישראל. "טבע ישראל משמשת כאינקובטור של חדשנות וממלאת תפקיד חשוב ומשמעותי עבור טבע הגלובלית. היא חרטה על דגלה את המטרה לגלות אפשרויות חדשות ליצירת תרופות, כמו גם מכשור רפואי מתקדם וטכנולוגיות חדשניות עבור המטופלים. באמצעות סנארה אנחנו מחוברים לשטח ונחשפים לזרם בלתי פוסק של רעיונות חדשניים, לא פעם פורצי דרך, שמגיעים מקהילת היזמים והמדענים האיכותית הפועלת בישראל. אין לנו ספק שעם היכולות המשותפות והניסיון הרב שנצבר, הסטארטאפים שבהם אנו משקיעים יבשילו וחלקם אף יהפכו לסיפורי הצלחה".

 

מי יהיה המורה למדעים של המדינה?

תחרות "המורה של המדינה" יצאה לדרך, זו השנה התשיעית, במטרה להוקיר ולתת כבוד למורים שלנו. גם השנה, בפעם השנייה, ייבחרו מורים במסלול המדעים ביוזמת חברת טבע.

 

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף חברת טבע

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים