בונים נבחרת
עשרות אלפי צעירים התמודדו בשבועות האחרונים על מקום במסע "וואו טור" בארה"ב. הם מילאו משימות שונות, התנדבו, תרמו לחברה – וצברו נקודות. מאה זוגות הגיעו לשלב האודישנים – שבסופו תורכב הנבחרת. "ההתנדבות במסגרת הפרויקט שינתה לי את ההסתכלות על החיים", מספר אחד הצעירים
בשיתוף קוקה קולה
אנחנו מכנים אותם "ילדי הדיגיטל", "דור הסלפי", ולא פעם מתלוננים הולך ופוחת הדור. אלא שעשייה חברתית מאוד משמעותית נזקפת לזכותם של בני הנוער של ימינו. לפי גורמים שעוסקים בתחום, "דור ה־Z" הוא הדור הצעיר התורם והמתנדב ביותר שהיה מזה דורות במדינת ישראל.
מסקר שערכה השנה עמותת "רוח טובה", ש"משדכת" בין אנשים שרוצים להתנדב לעמותות שנזקקות למתנדבים, עולה כי מחצית מבני הנוער בישראל מקדישים חלק ניכר מזמנם לפעילות משמעותית למען הקהילה.
פרויקט "וואו טור" של חברת "קוקה קולה", שמתקיים בשיתוף "ידיעות אחרונות" ו־ynet, נועד לחזק את המגמה. הוא הבטיח מסע חלומי לארה"ב לעשרות צעירים שימלאו שלל משימות שנקבעו מראש, ובראשן התנדבות. כמה זה תפס? עשרות אלפי צעירים נרשמו לפרויקט – ולא פחות מ־28 אלף מתוכם נרשמו לפעולות התנדבות. וזה אולי ה"וואו" האמיתי בפרויקט.
200 בני הנוער שצברו הכי הרבה נקודות בפרויקט העפילו לשלב האודישנים, והגיעו ליום מרוכז שבסיומו נבחרה משלחת של 30 צעירים יוצאי דופן אשר יזכו למסע קיץ ייחודי של 12 ימים בחופה המערבי של ארה"ב.
"אני בחרתי להתנדב בפרויקט 'גברת עם סלים', שמתקיים בשוק מחנה־יהודה", מספרת בתיה ואן זיידן (16) מירושלים, אחת מאלה שעלו לשלב האודישנים הסופי.
"כחלק מההתנדבות אנחנו מציעים לאנשים מבוגרים שזה עתה סיימו לערוך קניות בשוק שאנחנו נסחוב להם את השקיות המלאות אל האוטובוס או אל תחנת הרכבת. בתמורה, אנחנו מבקשים מהקשישים טיפ לחיים, או סיפור מעניין. האמת היא שבזכות הפרויקט יצא לי לפגוש אנשים מרתקים, עם סיפורים יוצאי דופן".
בתיה מודה ש"אומנם התחלתי להתנדב בשוק בגלל הרצון להיות חלק מהמסע הקיץ, אבל כשהבנתי איך זה מרגיש כשנותנים מעט מעצמך למען החברה, החלטתי להתנדב במחנה־יהודה באופן קבוע".
לפרויקט נרשמו הצעירים בזוגות. רובם הגדול הם חברים הלומדים באותן מסגרות חינוך וגדלו באותה השכונה. אלון סולומון ואוראל דורף (17) מכפר־יונה הם זוג כזה. הם התנדבו בשלוש עמותות כדי להתמודד על מקום במשלחת.
"רצינו לצבור כמה שיותר נקודות, ולכן החלטנו להתנדב יחד בשלושה מקומות שונים", אומר דורף. "בהתחלה התנדבנו ל'לקט ישראל' ברעננה, ומיינו תפוחי אדמה שראויים למאכל. אחר כך קיפלנו בגדים לנזקקים, ובעמותה נוספות אספנו מאנשים בגדים שראויים ללבישה ותרמנו אותם. הייתה לנו חוויה מדהימה. זאת הפעם הראשונה בחיי שיצא לי לעסוק בהתנדבות, ואני מרגיש שזה שינה לי את תפישת העולם ואת ההסתכלות על החיים. אני מקווה להמשיך ולתרום".
מעבר לפעולות ההתנדבות בקהילה, הצעירים היו צריכים למלא משימות נוספות בשלב הראשון של הפרויקט כדי לצבור נקודות אישיות. בין היתר, הם הנציחו את עצמם בסלפי ממחזרים בקבוקי פלסטיק והשיבו על חידוני ידע בנושא מיחזור שאריות פלסטיק, וגם ענו על שאלות טריוויה שקשורת בארה"ב – יעד המסע.
"ברגע ששמעתי על הפרויקט מיד התחלתי למלא את כל המשימות", מספרת שחר ממן (16) מחיפה, שעלתה לשלב הסופי של האודישנים. "אספתי בקבוקי שתייה ברחוב שלי בחיפה, מיחזרתי אותם והצטלמתי באופן מקורי. עניתי תוך פחות משעה על שאלונים בנושא מיחזור, והכל כדי להגיע לרגע הזה. אני חושבת שהדרך אל המשלחת היא חוויה בפני עצמה, ומקווה מאוד להיות חלק מ־30 הצעירים שנוסעים לאמריקה".
מתוך עשרות אלפי הצעירים שלקחו חלק בשלב הראשון של הפרויקט ועברו את רף הנקודות הנדרש, נבחרו בשבוע שעבר 10 אלף בני נוער שהוזמנו לשלב השני: אירוע ענק בפארק נחל חדרה, שנמשך 12 שעות וכלל מסיבת ענק, הופעות חיות ותחנות הפעלה לצעירים, שבהן צברו המתמודדים ניקוד נוסף על ידי עמידה באתגרים ובמשימות שונות.
"היו במסיבה משימות מגוונות כמו חציית מבוך ובניית אוהל", מספרת ג'וי נאג (17) מהרצליה, "ככה צברנו עוד נקודות, והיום, לאודישנים, הגענו בזכות כל הנקודות שצברנו בשני השלבים הקודמים. זה נחמד להכיר בדרך הזו צעירים בגילי מכל הארץ, כל המשימות שנתנו לנו היו מגבשות ומאתגרות".
יום האודישנים המכריע נערך במרכז המבקרים של חברת "קוקה קולה". במסגרת האודישנים, שנערכו משעות הבוקר ועד הערב, עברו הצעירים סימולציות קבוצתיות, סדנאות מאתגרות, וסיפרו לחברי ועדה מיוחדת מדוע הם אלו שצריכים להיבחר למשלחת הגדולה.
"אנחנו מחפשים צעירים כריזמטיים עם נוכחות, שמעוניינים לתרום לעשייה חברתית", מתאר המלהק צחי אליהו, חבר הוועדה לבחירת המשלחת. "אנחנו עורכים להם ראיונות אישיים מול מצלמה, וזה מרגש כי המסקנה הברורה היא שיש לנו בני נוער מופלאים, דור עתיד איכותי וראוי לחלוטין. אני חושב שזה מסע שיעצב את דרכם ואת אישיותם בהמשך".
"הגיעו לפה היום כ־100 זוגות צעירים שהצליחו בשני השלבים
הראשונים, והיום, באודישנים, הם עוברים ראיונות אישיים וסדנאות של דינמיקה קבוצתית", מספרת ניצן אלמוג-עברון, מנהלת טכנולוגיות וחווית צרכן בחברת "קוקה קולה" וחברה בצוות השופטים.
"אנחנו בוחרים את הטובים ביותר מבין בני הנוער שיצאו למסע הגדול בקיץ הזה. גולת הכותרת בסיפור היא הצעירים עצמם, שמספרים לנו פה על חווית ההתנדבות שלהם ועל זה שחלקם הגדול כבר נרשמו להמשך התנדבות בקיץ. מבחינתי, אנחנו חווים פה משהו שלא ציפינו לו גם בחלומותינו הוורודים ביותר".
"אני מאוד מתרגשת להיות פה היום, בשלב האחרון של האודישנים", מספרת ליאור שוורץ (16) מהרצליה. "אחרי שהתקבלנו ל־200 האחרונים, היו לנו היום פעילויות קבוצתיות כדי לבחון את ההתנהגות שלנו בדינמיקה חברתית. לקראת הצהריים ערכו לנו ראיונות אישיים עם חברי הוועדה כדי לבדוק את ההתאמה שלנו למשלחת. גם אם לא אתקבל, הכרתי פה צעירים רבים מרחבי הארץ ובלי ההזדמנות הזאת זה לא היה מתאפשר. אז כבר היה שווה".
בקרוב תכירו את הנבחרת המלאה.
הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"
בשיתוף קוקה קולה