פעם ראשונה בים
"תמיד דמיינתי את הים גדול ופתוח ולראות את זה במציאות בפעם הראשונה זה מדהים". מתנדבות מחסום watch לוקחות ילדים פלסטינים ליום כיף בישראל. כך זה נראה
אוטובוס התיירים הממוזג נעצר בחניון השומם של חוף תל ברוך בצפון תל-אביב. הדלת נפתחת בחריקה וחבורת ילדים תוססת בבגדי ים חדשים והאימהות הנרגשות בלבוש איסלמי מסורתי צועדות בפעם הראשונה בחיים אל החוף לרחצה בים.
מדובר בקבוצה אחת מתוך 22 קבוצות של ילדים פלסטינים מיישובים שונים. יום הכיף מתבצע באישור כוחות הביטחון (צה"ל ומשרד ראש הממשלה) והפלסטינים המשתתפים בו עוברים בידוק ביטחוני קפדני.
כיוון שבימים אלה הרחצה בים מסוכנת והיא אפילו מסוכנת שבעתיים עבור מי שזו הפעם הראשונה שלו בים, האורחים הפלסטינים שמתגוררים במרחק של קצת יותר משעת נסיעה מהחוף, לא כולל זמן ההמתנה במחסום, מקפידים על כללי הזהירות ומתרכזים בטבילה מדודה בגלים החזקים - בין החבלים והדגלים שסימן המציל.
זאת השנה האחת עשרה ברציפות בה ארגון "מחסום watch" יוזם ומפיק באמצעות מתנדבות את "יום הים" לנשים פלסטיניות וילדיהן שלא היו מעולם בים.
א' (השם המלא שמור במערכת) פלסטינית בת 30, אם לשלושה ילדים, מאחד הכפרים באזור בית לחם, מחייכת מאוזן לאוזן. היא נושמת את הרוח המלוחה והקרירה ומספרת לנו שהתחושה היא מרגישה היא בדיוק כמו שהיא דמיינה.
"אני פעם ראשונה בים, התחושה מעולה. הילדים מאד נהנים, תראה הם מאושרים. תמיד דמיינתי את הים גדול ופתוח ולראות את זה במציאות בפעם הראשונה זה מדהים."
רעייה ירון כרמיאלי דוברת "מחסום watch" מאד מתרגשת לראות את הילדים הפלסטינים מקפצים בקריאות שמחה בין הגלים. היא מודעת לקשיים הרבים שהתלוו לפרויקט מצד שלנו ומהצד שלהם, בייחוד בתקופה כה מתוחה בעקבות פרשת המגנטורים בהר הבית.
"בגלל המתיחות הרבה בשטח, הודענו אתמול לכל המתנדבות והמתנדבים ש"יום הים" לא מתקיים. ואז חברה שלנו, פעילה מאד, חנה ברק בת ה-82, נסעה לבד בשעה תשע בערב למת"ק עציון. היא פחדה מאד ובכל זאת נסעה להביא את האישורים. זאת אומרת שרק בשעה תשע בערב היה ברור לנו שהיום הזה מתקיים."
הנשים הפלסטיניות המשתכשכות עם ילדיהן במים הרדודים, מצוידות בגלגלי ים ענקיים ומטפחות ראש מסורתיות, מאד חוששות להתראיין ולהצטלם. כשמכוונים אליהן את המצלמה נוצרת ממש פאניקה. גורמים בחמאס מגדירים את "יום הים" כ"שיתוף פעולה עם כוחות הכיבוש הישראלי" וצילומים שלהן בבגדים מסורתיים, נהנות עם הילדים בחוף תל אביב עלולים לסכן אותן כשיחזרו לשטחי הרשות הפלסטינית.
"תראה את הברק והשמחה בעיניים"
המתנדבת פיצי שטיינר ממארגנות "ימי הים" של ארגון מחסום watch מודעת לביקורת הקשה שנאלצים לספוג הפעילים משני הצדדים ולטענתה היא לא חוששת בכלל: "אני יודעת שיש הרבה ביקורת בישראל על 'יום הים' לילדים שבאים בפעם הראשונה לים. לא מפריע לי, זה עובר מעלי. לאנשים האלה אין פה ואין להם קול. צריך שמשהו שיהיה אכפת לו מהם ובגלל זה אני פה. תראה את הברק והשמחה בעיניים."המתרחצים הקבועים של חוף תל ברוך מתנהלים ביתר דיסקרטיות וחשדנות כשהם נשאלים לגבי הפעילות ההומניטרית יוצאת הדופן המתרחשת מול עיניהם. בעילום שם רובם הגדול שמח וגאה על הפעילות ונהנה לראות "כיצד מתנהגים אנשים בפעם הראשונה בים?", אולם להזדהות בשם המלא ו-"לצאת מהארון כשמאלני" זה כבר סיפור אחר.
הילדים של א' יוצאים מהמים בריצה, הם מורעבים, הים עושה להם תיאבון. מתחת לצל שמשייה היא מגישה להם פיתות עם חומוס ומלפפון חמוץ, אחת המתנדבות הישראליות פורסת אבטיח ומתנדב ישראלי מציע לילדים בפעם הראשונה בחיים "שיעור שחייה בסיסי".
א' מדברת על הגשמת חלום, מחייכת וצוחקת, מאכילה את הילדים, אבל יש לה עוד חלומות שהיא רוצה להגשים כמו: "ללכת לגן החיות בת"א - ולראות אריה ונמר פעם הראשונה בחיים."
מחסום watch היא תנועת נשים ישראליות, שהוקמה בינואר 2001 בידי רוני יגר, עדי קונצמן ויהודית קשת. התנועה מתנגדת לשליטה הישראלית ביהודה ושומרון, ולפגיעת מחסומי צה"ל בחופש התנועה של הפלסטינים.