"מדינה שמשקפת 100% מתושביה"
מה השיח הקיים כיום בין ערבים ליהודים, האם נגזר עלינו לחיות יחד או שנועדנו לחיות זה לצד זה בשלום וכיצד בא לידי ביטוי השיתוף החברתי של כל אחד ואחת מאיתנו בחיים הללו? יוזמת "מפת דרכים" לחיים משותפים פועלת לשינוי מתוך החברה ובעזרתה
בשיתוף גבעת חביבה
גבעת חביבה הוקמה כבר ב-1949 על ידי התנועה הקיבוצית במטרה לחבר בין אנשים ששונים בתפיסתם, בעמם. "הליבה של הפעילות היא החיבור בין יהודים וערבים ופועלת בחמישה תחומים: חינוך, העצמה של החברה הערבית, לימודי השפה - מלמדים עברית את החברה הערבית, וערבית את החברה היהודית, ולאחרונה החלה גם יוזמת 'מפת דרכים' לבניית חיים משותפים במטרה שהמדינה תפעל כמדינה שווה ומשותפת לכל אזרחיה," מסביר יניב שגיא, מנכ"ל גבעת חביבה, שהגיע יחד עם מוחמד דראוושה, מנהל תחום תכנון, שוויון וחיים משותפים לאולפן ynet כדי להסביר על החזון ומטרה לעתיד טוב יותר לכולנו.
"עד כה השיח על בין יהודים וערבים מתמקד בשני תחומים", אומר דראוושה, "שיח של דו קיום שהוא שיח, מה שנקרא, המגע. כמו 'כולנו נאכל חומוס ביחד והכל יהיה בסדר', שזה פעילות חשובה אבל היא לא מספקת את התשובות לבעיות בין החברה היהודית לחברה הערבית.
"לאחר מכן, קיים שיח נרטיבים, ויכוח מי צודק מי לא צודק. האם זאת מדינת הלאום ולמי שייכת המדינה, זה השיח קונסטיטוציוני שבו אנחנו חלוקים בצורה מאד-מאד קשה. מה שאנחנו מנסים להכניס לפה עכשיו זה שיח חדש שבא ומדבר ומדגיש את האינטרסים המשותפים. אז אולי זה לא יפתור את ה-100% של הבעיות בין יהודים וערבים למדינת ישראל ולא את כל הצרכים של המדינה הערבית. אבל אולי 80% מהדרך אנחנו כן יכולים לייצר לגבי ההסכמות בין היהודים לבין הערבית ולזה אנחנו קוראים 'מפת דרכים'".
"אני חושב שהמוסד המשמעותי ביותר במדינה שפועל למען חיים משותפים זה נשיא המדינה," אומר שגיא. "לפני שנתיים הוא אמר בכנס גבעת חביבה 'לא נגזר עלינו לחיות אחד עם השני, נועדנו לחיות אחד עם השני.' משרד החינוך, למשל, משתף איתנו פעולה בחלק מהמודלים, ואנחנו מציעים במפת הדרכים עוד מודלים כדי שיבואו אחרינו משרדים שונים של המדינה, ויובילו את השינוי."
בשיתוף גבעת חביבה