שתף קטע נבחר

צלמי "עדות מקומית" למען מבקשי המקלט בישראל

שלושים ותשעה צלמים שמשתתפים בתערוכה "עדות מקומית", מהמוערכים והידועים בישראל, יציגו את תצלומיהם למכירה בלעדית, שמטרתה לגייס מימון לפעילות עמותת א.ס.ף – ארגון סיוע לפליטים בישראל

בימים שלישי ורביעי ה-19 וה-20 לדצמבר, תתקיים זו הפעם השלישית "עיר מקלט", תערוכת אמנות מיוחדת של עמותת א.ס.ף – ארגון סיוע לפליטים בישראל והלובי – מקום לאמנות, שמטרתה לגייס מימון לפעילות העמותה.

 

השנה, יארחו השותפות שמאחורי "עיר מקלט" את התערוכה השנתית הוותיקה "עדות מקומית" לצילום עיתונות ותיעוד, המוצגת בימים אלו במוזאון ארץ-ישראל. שלושים ותשעה צלמים שמשתתפים בעדות מקומית, מהמוערכים והידועים בישראל, יציגו את תצלומיהם למכירה בלעדית, במחירים שנעים בין 3,000-1,000 שקלים, בהתאם לגודל התצלום. הצילומים ניתנים לרכישה במהלך חודש דצמבר גם דרך אתר יעודי למכירה.

 

ויקטוריה (טורי) פילנובסקי בתחרות הגראנד פרי בה זכתה במדליות כסף וארד (צילום: אורן אהרוני, ידיעות אחרונות) (צילום: אורן אהרוני, ידיעות אחרונות)
ויקטוריה (טורי) פילנובסקי בתחרות הגראנד פרי בה זכתה במדליות כסף וארד(צילום: אורן אהרוני, ידיעות אחרונות)

 

שיתוף הפעולה נוצר מחיבור בין מנכ"לית עמותת א.ס.ף, עו"ד מיכל פינצ'וק, ליוזמת ומנהלת תערוכת "עדות מקומית", דנה וולפיילר-ללקין. לדבריה של וולפיילר ללקין: "מערכת עדות מקומית תמיד שמחה לחבור לשיתופי פעולה בעלי אופי חברתי. נושא הפליטים חוזר על עצמו בדימויים בתערוכה מהארץ ומהעולם והוא נושא חשוב וראוי לתמיכה ותרומה".

 

פינצ'וק מדגישה את חשיבות האירוע דווקא עכשיו: "בימים אלו אנחנו עדים להחרפה נוספת במדיניות הממשלה כלפי מבקשי המקלט בישראל, לעוד איומים בגירוש כלפי גברים ונשים שעברו זוועות, הצליחו להימלט מהן והגיעו לכאן כדי לחפש הגנה. חוק קרן הפקדון שנכנס לתוקף במאי האחרון ומפקיע 20% מהמשכורות של מבקשי המקלט, מדרדר עוד יותר את האוכלוסייה קשת-היום ולמודת הגזרות הזאת.

 

רחבת בית הכנסת בבני ברק בפורים 2017 (צילום: גבי בן אברהם) (צילום: גבי בן אברהם)
רחבת בית הכנסת בבני ברק בפורים 2017(צילום: גבי בן אברהם)

 

בא.ס.ף אנחנו נתקלים כל השנים במקרים ההומניטאריים הקשים ביותר, אבל המצב הולך ומחמיר. יש עלייה ניכרת של פניות של משפחות שלא שורדות, נשים, בעיקר חד-הוריות, שנאלצות לעסוק בזנות, יש אנשים עם מוגבלות שהקרובים שלהם כבר לא מצליחים לתמוך בהם בגלל החוק החדש והם פשוט מתגלגלים לחיים ברחוב".

 

עמותת א.ס.ף הוקמה בשנת 2007 על ידי פעילי שטח, שחזו במצוקה הגדולה של הפליטים המגיעים לישראל מבלי שהם זוכים למענה מהרשויות, והבינו שאינם יכולים לעמוד מנגד. עד היום, א.ס.ף הוא ארגון מבוסס התנדבות, שפועלים בו קרוב למאה נשים וגברים מכל הגילים, המגזרים והשכבות באוכלוסייה. א.ס.ף היא הכתובת המרכזית לתמיכה במבקשי מקלט בישראל. העמותה מעניקה סיוע נפשי וסוציאלי למבקשי מקלט ופליטים בישראל ונאבקת בזירה הציבורית לקידום זכויותיהם.

 

רקדנית סופית במוזיאון האסלאם בירושלים (צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות) (צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות)
רקדנית סופית במוזיאון האסלאם בירושלים(צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות)

 

חלק ניכר מהפעילות של א.ס.ף מוקדש לסיוע ישיר לנשים חד-הוריות ונשים נפגעות אלימות במשפחה, לאנשים ומשפחות שנמצאים במצבים נפשיים, פיזיים וסוציאליים מורכבים, כולל אנשים עם מוגבלויות וחולים כרוניים. העמותה מובילה בישראל את הטיפול וקידום הנושא של הקורבנות ממחנות העינויים בסיני, שרבים מהם סובלים מפוסט-טראומה המקשה עליהם את התפקוד הבסיסי היומיומי.

 

לא ניתן לתאר את החשיבות של המתנדבים

לעמותת א.ס.ף יש גם מועדון נוער משגשג, שמהווה בית חם ובטוח לקבוצת ילדות ולעשרות בני נוער המוגדרים כנוער בסיכון, עקב היעדר המעמד והזכויות שלהם ושל משפחותיהם בישראל. צעירים שהגיעו לגיל 18, בין אם יש להם משפחות בישראל ובין אם לאו, מתמודדים בימים אלו עם האיום בגירוש, למרות שהתחנכו במסגרות ישראליות וגדלו לתוך החברה הישראלית.

 

תרגול יוגה המוני על גבי יצירת אמנות של עמית טריינין המורכבת מ-1,500 מזרנים (צילום: אביר סולטן, EPA) (צילום: אביר סולטן, EPA)
תרגול יוגה המוני על גבי יצירת אמנות של עמית טריינין המורכבת מ-1,500 מזרנים(צילום: אביר סולטן, EPA)

 

גדעון בן-אריה, רכז תחום הנוער של א.ס.ף, מספר על המציאות המורכבת הזאת ועל המקום של א.ס.ף עבור בוגרי המועדון המתמודדים עם האיומים: "בשבועות האחרונים, סביב איום הגירוש, אני נחשף יותר ויותר לקשרים המשמעותיים שקיימים בין המתנדבים במועדון שלנו לבין בוגרי המועדון שהם ליוו באופן צמוד במהלך השנים. לא ניתן לתאר את החשיבות של צוות המתנדבים של המועדון עבור הצעירים האלו, שבגרו והפכו להיות אנשים ערכיים ועצמאיים. בוגרי המועדון שומרים על קשר רציף עם האנשים שגרמו להם להאמין שיש גם דברים טובים במדינה הזאת, ושיש גם מי שיתמוך בהם וילווה אותם ויאמין בהם בתוך המציאות המנוכרת והאכזרית שהם צמחו לתוכה".

 

בן-אריה מוסיף: "בכל פעם שמתקבלת תרומה, למשל בחגים, הנערות והנערים במועדון מתרגשים וכמעט מתפלאים מהיחס החם שנותנים להם אנשים שלא מכירים אותם, שפשוט רוצים לעזור, לשמח אותם ולדאוג שהפעילויות שלהם במועדון ימשיכו להתקיים".

 

חסידי תולדות אהרון במהלך קציר חיטה למצה שמורה של פסח (צילום: גיל כהן-מגן, הארץ) (צילום: גיל כהן-מגן, הארץ)
חסידי תולדות אהרון במהלך קציר חיטה למצה שמורה של פסח(צילום: גיל כהן-מגן, הארץ)

 

פינצ'וק מתייחסת גם היא למורכבות היחס של החברה הישראלית כלפי מקשי המקלט: "בזמן שנושא הסיוע למבקשי המקלט הופך להיות כל כך שנוי במחלוקת בישראל, התרגשנו מאוד לגלות שמתוך 41 הצלמים מעדות מקומית אליהם פנינו כדי שימכרו צילומים ב'עיר מקלט' לטובת הפעילות של א.ס.ף, כולם הביעו תמיכה. למעט שני צלמים, שלא מתאפשר להם להשתתף מסיבות טכניות, כולם יציעו עבודות למכירה בלעדית באירוע שלנו.

 

היחס הזה משמח אותנו ונותן לנו רוח גבית. אנחנו יודעים שיש עוד הרבה ישראלים איתנו, שתומכים במאבק שלנו למען הזכויות של מבקשי המקלט בישראל, ובעבודה הישירה שלנו עם האוכלוסיות הפגיעות והמוחלשות ביותר. אנחנו מקווים שנראה התגייסות בימי המכירה המיוחדת ולאורך חודש דצמבר גם דרך האתר, של אנשים שירכשו את התצלומים הייחודיים ויסייעו לנו במאבק החשוב הזה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים