שתף קטע נבחר

שילוב יותר נשים - לפוליטיקה אחרת

"התהליכים שמתרחשים בחברה הישראלית בהתייחסות השלילית לפוליטיקאים ולפוליטיקה מלמדים שאנו מתקרבים במהירות לנקודת האל-חזור. לפיכך, מוטלת עלינו החובה לחזור ולהדגיש כי אין לנו את הפריווילגיה להמשיך ולצפות בחיוך בתכניות הסטירה מאחר ומדובר באלה שקובעים את איכות חיינו ואת עתיד ילדנו". ד"ר שוקי אמרני בטור דעה מעורר

המודעות הגוברת של הציבור הישראלי להשלכות ההרסניות הנובעות מבחירתם של מועמדים לא ראויים לכנסת ולרשויות המקומיות, מעניקה את התקווה לשינוי המצב. ברור שהשינוי צריך לבוא מהחברה הישראלית מאחר והוא לא יבוא ביוזמת הממשלה או הכנסת.

 

תחושות הכעס, התסכול ואף החרדה מרמתם האישית והערכית של חלק מנבחרי הציבור מעצימה את המגמה המבורכת של מעבר מאדישות לפעילות שנועדה לשנות את המצב. במישור הרעיוני הדרישה היא לנקוט בצעדים כדי לצמצם את האפשרויות לבחירתם של מועמדים לא מתאימים ולעודד מועמדים ראויים להשתלב בעשייה הפוליטית. חשוב לחזור ולהדגיש כי הנזק שנגרם מאופן התנהלותם הקלוקלת של נבחרי ציבור הוא גדול ולרוב בלתי הפיך.

 

לא מדובר עוד רק בפגיעה בביצוע התפקיד הציבורי, אלא גם פגיעה קשה בערכים חברתיים חשובים שעומדים בבסיס קיומה של החברה הישראלית כחברה דמוקרטית מתוקנת. הסכנה לכך גוברת גם כתוצאה מההתפתחות הטכנולוגית והתקשורת החברתית שמעצימים את החשיפה לאירועים לא תקינים ומביכים בהם מעורבים נבחרי ציבור.

 

התהליכים שמתרחשים בחברה הישראלית בהתייחסות השלילית לפוליטיקאים ולפוליטיקה מלמדים שאנו מתקרבים במהירות לנקודת האל-חזור. לפיכך, מוטלת עלינו החובה לחזור ולהדגיש כי אין לנו את הפריווילגיה להמשיך ולצפות בחיוך בתכניות הסטירה כדוגמת "פולישוק" ו"ארץ נהדרת", מאחר ומדובר באלה שקובעים את איכות חיינו ואת עתיד ילדנו.

 

לאחרונה, אנו עדים לכך שהשיח הציבורי בנושא מלווה בחרדה ממשית בשל הבנת המשמעויות הנובעות מהשתתפותם של אנשים לא ראויים בהחלטות חשובות ולעיתים גורליות. חרדה זו, נובעת גם בגלל ההשפעה ההרסנית על בני הנוער שחלקו בוחר לעזוב בשל כך את הארץ.

 

ישנן המלצות רבות ומגוונות שמטרתן להוביל לשינוי המצב. כגון: שינוי שיטת הבחירות, קביעת קריטריונים מחמירים יותר למועמדים, והתפקדות המונית למפלגות כדי לצמצם את השפעת קבלני הקולות והשיקולים הזרים בקביעת רשימת המועמדים.

 

צורך חיוני לשינוי המגמה המסוכנת בה אנו מצויים

מאמר זה, מתמקד בצורך להגדיל את מספר הנשים בפוליטיקה הארצית והמקומית כמנוף לטיוב המערכת הפוליטית. ההנחה היא ששילוב יותר נשים בעשייה הציבורית תשפיע לחיוב על דפוסי ההתנהלות ועל התדמית הירודה הכנסת והשלטון המקומי. יובהר שהמלצה זו, לא באה בהיקשר להיבטים של ייצוג הולם ושוויון מגדרי, אלא כצורך חיוני לשינוי המגמה המסוכנת בה אנו מצויים. בחינה השוואתית של הנתונים על מספר הנשים בפוליטיקה המקומית והארצית מלמדת אמנם על מגמת גידול, אלא שמדובר בגידול מזערי ואיטי מאוד ביחס לצורך ולפוטנציאל.

 

ההנחה היא ששילוב יותר נשים בעשייה הציבורית תשפיע לחיוב על דפוסי ההתנהלות ועל התדמית הירודה הכנסת והשלטון המקומי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ההנחה היא ששילוב יותר נשים בעשייה הציבורית תשפיע לחיוב על דפוסי ההתנהלות ועל התדמית הירודה הכנסת והשלטון המקומי(צילום: shutterstock)

 

שאלת השתלבותן של נשים בפוליטיקה בכלל ובהנהגה הפוליטית בפרט מלווה את האנושות משחר ההיסטוריה. במהלך השנים, הוחלפו שאלות שעסקו בעצם זכותן לבחור ולהיבחר בשאלות שעוסקות בהתאמתן לפוליטיקה ובמחיר המשפחתי והאישי שעליהן לשלם. לצערנו, גם כיום שאלות אלו לא נעלמו מהשיח הציבורי ועדיין הן נשמעות בחוגים שונים המציגים רשימת מועמדים על טהרת הגברים.

 

מחקרים מצביעם על מגוון רחב של סיבות לפער הגדול הקיים בין הפוטנציאל של הנשים שיכולות לתרום למערכת הפוליטית לבין מספרן בפועל ובפרט בהנהגה. המחקרים מצביעים על תהליכים שלאורך זמן יצרו מעין דימוי שהפוליטיקה שייכת לעולם הגברי. בין היתר, בשל תפיסת העיסוק הפוליטי והתדמית של הפוליטיקה והפוליטיקאים בעיני הציבור.

 

דפוסי התנהלות והתנהגות פסולים הביאו להצמדת מילות גנאי לפוליטיקאים ולפעילות הפוליטית. דבר שהרחיק נשים רבות בעלות יכולת ונכונות להשתלב בפוליטיקה-חלקן מתוך בחירה אישית וחלקן בלחץ המשפחה והסביבה.

 

תקופה זו שלפני מערכות הבחירות הקרבות לכנסת ולרשויות המקומיות, מהווה הזדמנות לניצול השיח הציבורי בנושא כדי לקדם את השינוי המיוחל. הניסיון מלמד שכדי להגדיל את מספר הנשים במערכת הפוליטית נדרשת פעילות מערכתית ובכמה מישורים במקביל. במרכזה, מסע הסברה המעודד נשים להתמודד בבחירות, הגשת סיוע כספי והכוונה מקצועית לנשים מכהנות ומתמודדות, יצירת אוירה ציבורית שתגרום לראשי המפלגות לשלב יותר נשים ברשימות המועמדים, וכן הובלת תהליך חינוכי עמוק שישנה את התייחסות החברה הישראלית להשתלבותן של הנשים בזירה הפוליטית.

 

כדי להצליח במאבק חשוב וחיוני זה, יש להביא את הציבור הישראלי להכרה שההכרעות החשובות מתקבלות בזירה הפוליטית. ונבחרי הציבור אמורים לתת מענה לאתגרים הרבים והמורכבים הניצבים בפני מדינת ישראל בעתות רגיעה ובמצבי חירום - אתגרים שחלקם מאיימים על המשך קיומנו כמדינה יהודית ודמוקרטית וחלקם על עצם קיומנו. המשימה להוציא יותר ויותר אזרחים מהאדישות ולצרף אותם למסר הפשוט לפיו: "צו השעה הוא לצמצם את הפער המסוכן בין האיכויות שיש לחברה הישראלית להציע לבין האיכויות הירודות של חלק מנבחרי הציבור".

 

הכותב, ד"ר שוקי אמרני, מכהן בהתנדבות כיו"ר צאלה - עמותה הפועלת לחברה טובה יותר. לשעבר מנכ"ל משרד הפנים ויו"ר המועצה הארצית לתכנון ולבניה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
לעודד מועמדים ראויים להשתלב בעשייה הפוליטית
צילום: Shutterstock
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים