אולי גם את סובלת מאלימות כלכלית?
"אחרי תקרית מפחידה במיוחד, שבה הוא השתולל בבית מול הילדים והחברים שלהם, התחלתי לברר על אפשרויות לגט. הלכתי לבנק וחשכו עיניי כשגיליתי שהחשבון המשותף שלנו בחובות, לא ידעתי לאן אפנה ומה אעשה, כל החיים התנהלתי רק עם מזומנים קצובים ופתאום חובות של עשרות אלפי שקלים". לקראת כנס של "רוח נשית" העוסק באלימות כלכלית, לפניכן סימני זיהוי לתופעה המכאיבה
"שמי א' (השם המלא שמור במערכת) בת 39 ממרכז הארץ, התחתנתי בגיל צעיר כי רציתי לברוח מבית הוריי, בית מנוכר שבו אני ואחיי די גידלנו את עצמנו. כבר מהתחלת מערכת היחסים בינינו הקשר לא היה בריא כל כך, היום אני מבינה את זה. התחתנתי עם גבר שתלטן, קנאי, בגילי הצעיר זה החמיא לי וחיפשתי את המקום הבטוח ומישהו שידאג לי.
ילדתי בגיל 20 את בני הבכור ומטבע הדברים נשארתי בבית. בעלי עבד בכל מיני עבודות והיה משאיר לי קצבה קבועה לכיסוי הוצאות משק הבית. על רישיון או דברים בשבילי לא היה מה לדבר, הייתי מראה לו את הקבלות כשהייתי חוזרת מהסופר ואם הייתי קונה דברים שהיו מיותרים בעיניו הוא היה כועס, משתולל ומעיף חפצים, טוען שאני בזבזנית ומפונקת.
בסופו של דבר החליט לפתוח קיוסק. עד אז בכלל לא ידעתי מה זה חשבון בנק, הסתמכתי לגמרי על בעלי, אבל עם פתיחת הקיוסק הלכנו ביחד לבנק וחתמתי על כל מיני מסמכים. דברים התנהלו לאיטם, נולדו לנו עוד שלשה ילדים, לא הבנתי שאני שבויה במערכת יחסים, שאני השפחה של הבית. העסק לא כל כך הצליח וזה הורגש בבית. בעלי מעולם לא הרים עליי יד, אבל צרח והפחיד, גם את הילדים. פחדתי להתגרש כי לא ידעתי איך אתקיים. מעולם לא עבדתי ואת כל הכסף הביא לי בעלי.
אחרי תקרית מפחידה במיוחד, שבה השתולל בבית מול הילדים והחברים שלהם, זה כבר הגיע ליועצת בית הספר, שמאד עזרה לי ובתמיכתה התחלתי לברר על אפשרויות לגט. חברה, שהיא גם מנהלת חשבונות, הלכה איתי לבנק וחשכו עיניי כשגיליתי שהחשבון המשותף שלנו בחובות, לא ידעתי לאן אפנה ומה אעשה, כל החיים התנהלתי רק עם מזומנים קצובים ופתאום חובות של עשרות אלפי שקלים.
התחלתי לפתוח בהליך של גירושין, מאד קשה, בעלי לא היה יכול לשלם מזונות בגלל החובות, שגם אני הייתי חתומה עליהם. קיבלתי את הגט המיוחל לפני שנה, וכל יום הוא מלחמת הישרדות. אני מלווה בעמותת "רוח נשית", מקבלת משם המון תמיכה וכלים, אבל הדרך קשה. עובדת היום במשרה חלקית כסייעת בגן, ומקבלת מזונות מביטוח לאומי".
כיצד נזהה אלימות כלכלית?
אלימות כלכלית היא שימוש בכסף ובמשאבים כסנקציה, כאיום או כאמצעי שליטה על בן או בת הזוג (כשברוב המקרים - גבר מפעיל אלימות כזו כלפי אישה).
כשהפרקטיקות הבאות מלוות בהטלת אימה או בכפייה זוהי אלימות כלכלית:
- מניעת מידע על המצב הפיננסי של בני הזוג
- כשרק בן הזוג עושה החלטות כלכליות לגבי השקעות, ביטוח, פנסיה ועוד.
- אדם המסרב לכך שבת זוגו תחזיק פנקס צ'קים או כרטיס אשראי, אלא רק כסף מזומן בסכומים קטנים שהא מקצה לה, להוצאות שהוא מגדיר. היא נדרשת לדווח על כל הוצאה, גם פעוטה, תוך שמופעלים עליה איומים אם לא תעשה כן.
- בן הזוג הוא שמשלם חשבונות, עורך קניות לבית, לפי ראות עיניו, ואף מסרב לשאת בתשלום עבור שירותים בסיסיים הדרושים לילדים. (לא מדובר בסירוב לרכוש מותרות. במקרה שהגיע ל"רוח נשית", הגבר סירב שהאישה תקנה תרופה לילד !).
- הסתרת נכסים מבת הזוג ואפילו הברחת נכסים. "קומבינות" שונות שמטרתן לערפל את מצב הנכסים האמיתי.
- כפייה על בת הזוג לוותר על שליטתה בנכסים.
- גניבת כספים של האישה.
- מניעת השכלה של האישה (כדי שתישאר תלויה כלכלית בגבר).
- מניעת יציאה לעבודה של האישה. כאשר היא עובדת - הפרעה להתקדמות שלה, עד כדי כך שלעתים נשים נאלצות לעזוב את העבודה (הטרדתה במקום העבודה, מניעת יציאתה לעבודה ע"י כיבוי שעון מעורר או העלמת מפתחות לרכב, העלמת בגדים חיוניים לעבודה כגון מדים וכו').
- יצירת חובות על שם האישה - ללא ידיעתה, ללא הסכמתה, או כשהיא יודעת אך נאלצת "להסכים" מאחר ונתונה למשטר אלימות. לעתים נרשמת הלוואה על שמה, חובות של העסק שלו נרשמים על שמה, הגבר מבצע פעולות בחשבון שרשום על שם האישה ושיש לו גישה אליו, ועוד.
חשוב להדגיש:
- לא מדובר בבעל "קמצן".
- אין קשר למצב הכלכלי של בני הזוג. זה לא מצב בו יש לחסוך כל שקל כי ההכנסה נמוכה. לעתים גם אנשים אמידים מאד שולטים כך בבנות זוגן.
- מה שמשותף למקרים של אלימות כלכלית הוא הצורך בשליטה מוחלטת של הבעל על מעשי אשתו.
- כדי שנקרא לזה אלימות, זה צריך להיות דפוס שליטה מתמשך, סוג של התעללות (באנגלית: economic abuse).
- האלימות הכלכלית יכולה להתקיים במהלך מערכת היחסים, לקראת פרידה ואחרי הפרידה.
מה אפשר לעשות?
ניתן לפנות לעמותת "רוח נשית" הפועלת לקידום עצמאותן הכלכלית של נשים נפגעות אלימות באמצעות פיתוח יכולות כלכליות וצמחיה אישית ומקצועית.
העמותה מלווה נשים נפגעות אלימות פיזית, נפשית, כלכלית ומינית המתמודדות עם חסמים וקשיים הנובעים מהשלכות האלימות ופוגעים ביכולתן להתקדם ולהתפתח במישור הכלכלי – תעסוקתי.
המודל הייחודי שפיתחה ומפעילה העמותה מבוסס על עקרון של שינוי ארוך טווח תוך חיזוק תחושת המסוגלות ומתן כלים להתנהלות עצמאית. תהליך הליווי מותאם אישית לצרכי המשתתפת וכולל מענה רב מימדי- פרטני, קבוצתי, קהילתי ומערכתי.
הליווי ב"רוח נשית" כולל סדנאות קבוצתיות להעצמה אישית ותעסוקתית, בניית תכנית פעולה אישית, ליווי תהליך ארוך טווח על ידי צוות ומתנדבות העמותה, אימון אישי לפיתוח קריירה, שיפור מיומנויות שפה ומחשבים, ניהול תקציב ומיצוי זכויות, קידום ופיתוח עסק עצמאי, מיומנויות וכלים לחיפוש עבודה, קורסים והכשרות מקצועיות, השתלבות בתעסוקה.
בנוסף, העמותה מובילה פעילות לשינוי מדיניות וחקיקה הכוללת ניסוח ניירות עמדה וקידום הצעות חוק בכנסת, שותפות בקואליציות של ארגונים למען נשים ועבודת שטח מול משרדי הממשלה ומול קובעי מדיניות בגופים ציבוריים ואזרחיים כגון המוסד לביטוח לאומי, לשכת ההוצאה לפועל, מערכת בתי המשפט, מחלקות לשירותיים חברתיים ואיגוד הבנקים.
בין הישגי "רוח נשית": הגדלת קיצבת המזונות המשולמת על ידי המוסד לביטוח לאומי לילדיהן של נפגעות אלימות, נוהל ליווי קב"ט לשיפור המוגנות של נפגעות אלימות בהליכי גביית מזונות בלשכת ההוצאה לפועל, נוהל הליך מהיר בגביית דמי מזונות לילדי נפגעות אלימות, הקפאת חובות לנשים השוהות במקלט וקידום החוק למניעת אלימות כלכלית.
- ביום חמישי ה-11.1.18 בין השעות-8:30-14:30 , במרכז האקדמי רופין עמק חפר, יתקיים כנס בנושא "אלימות כלכלית - מאפיינים, דפוסים וכלים להתמודדות" ביוזמת עמותת "רוח נשית" המציינת 10 שנות פעילות, ובשיתוף המרכז האקדמי רופין. בכנס יציגו נשות אקדמיה וטיפול מישראל ומארה"ב תובנות לגבי ליווי ושיקום נפגעות אלימות כלכלית, כלים למיפוי התופעה והצעות להתמודדות מערכתית עמה.
- ההשתתפות בכנס אינה כרוכה בתשלום, אך מותנית ברישום מראש. לרישום לכנס היכנסו לאתר רוח נשית
.