"כן, אני גם חירשת וגם עורכת דין"
"מציאת עבודה היא תורה בפני עצמה, על אחת כמה וכמה כשמדובר באדם עם מוגבלות מסוימת. מה שטריוויאלי עבור רוב האוכלוסייה, אינו מובן מאליו כשמדובר באדם חירש, כבד שמיעה או בעל מוגבלות אחרת". עו"ד אורטל מאיר מספרת על הדרך שעברה כדי להגשים את חלומה, ועל תוכנית מיוחדת לנשים המסייעת לה ולאחרות
העובדה ששוק עורכי הדין מוצף, איננה חדשה מרעישה, וכשמישהו מתחיל לתכנן את עתידו המקצועי בכיוון של לימודי משפטים, קרוב לוודאי שישמע את התחזית הקודרת, כי לא יימצא עבודה בתחום. אז דמיינו לעצמכם עם מה אני הייתי אמורה להתמודד כשהחלטתי בשנת 2005 להיות הסטודנטית החירשת הראשונה ללימודי תואר ראשון במשפטים.
שמי אורטל מאיר, בת 34 מראשון לציון, נשואה ועורכת דין במקצועי. התחרשתי עוד בהיותי תינוקות כתוצאה מוירוס ה- CMV ומעולם לא נתתי לפרט הזה להפריע לי. אין ספק שההחלטה ללמוד משפטים כמו גם לצאת ללימודים גבוהים, לוותה בלא במעט ביקורת, לא פעם נתקלתי בתגובות של "למה לך? איך תסתדרי עם המוגבלות שלך? מה את צריכה את זה?" וכו'.
בואו לא ניתמם, מקצוע עריכת הדין, הוא וורבלי ביותר, השגת הצדק כרוכה לעיתים קרובות בהופעה בבית - אמנות דיונית בפני עצמה. אם כך, מה הפלא שאנשים מנסים להניא חירשת דוברת שפת הסימנים מללמוד שלוש וחצי שנים לתואר ראשון במשפטים, כשלהם ברור מאליו שלא תמצא עבודה בתחום? לשמחתי הם טעו, אף שקיימים קשיים. אז כן, אני גם חירשת וגם עורכת דין.
בתחילת דרכי, בדומה למרבית כבדי השמיעה והחירשים, בחרתי להתמחות בתחום המיסוי, במחשבה שבתחום זה, לעומת תחומים אחרים, יש ערך גבוה לכתיבה והודות לכך אוכל להשתלב בשוק העבודה, ביתר קלות. התמחיתי ועבדתי במשרדים מובילים בתחום, אך לאחר מכן, צברתי בטחון והחלטתי להגשים חלום ולעסוק בדיני נגישות, תחום חדש שאז (בשנת 2012) עוד היה בחיתוליו. ארזתי את עצמי וטסתי לקנדה ללימודי תואר שני בתחום ביקורת המוגבלות, עבדתי בקרב ארגונים של חירשים ואנשים עם מוגבלויות והתנדבתי במקביל במוזיאון ייחודי לתרבות החירשים בטורונטו.
פתרונות "מחוץ לקופסא"
מציאת עבודה היא תורה בפני עצמה, על אחת כמה וכמה כשמדובר באדם עם מוגבלות מסוימת. מה שטריוויאלי עבור רוב האוכלוסיה, אינו מובן מאליו כשמדובר באדם חירש, כבד שמיעה או בעל מוגבלות אחרת. קיימים קשיים שעליי למצוא להם פתרונות שהן מה שנקרא "מחוץ לקופסא".
קחו לדוגמא את אולמות בתי המשפט, מרביתם אינם נגישים לאנשים כבדי שמיעה וחירשים הן בגלל האקוסטיקה הגרועה באולם, והן בגלל היעדר אמצעי עזר קבועים שיסייעו לי ולאנשים כמותי בדיונים עצמם כגון מיקרופון וחיבור ממוחשב לתמלול, או מקום ייעודי למתורגמן לשפת הסימנים.
החלטתי שאני מגיעה לדיונים עם מיקרופון נייד (בדומה למורות ולגננות) ועם מתורגמנית לשפת הסימנים המתמחה בתרגום בבתי המשפט, עליה אני משלמת מכיסי הפרטי. ההחלטה לכתוב את הטור הזה ולשתף אתכם בקשיים הניתנים, לא פעם לפתרון פשוט יחסית, היא ניסיון להעלות את המודעות לנושא ההנגשה הנכונה בקרב השופטים ועורכי הדין. קושי נוסף שקיים הוא השתתפות בכנסים ואירועים של לשכת עורכי הדין בשל הצורך להנגיש אותם עבורי, וגם כאן יש צורך במתורגמנים לשפת הסימנים המנוסים בתרגום בבתי המשפט, דבר שבדרך כלל לא קורה לצערי.
לאחר שנתיים בקנדה, חזרתי לארץ לעבודה במשרד המשפטים, ולימודים בקורס מורשי נגישות השירות באוניברסיטת אריאל. תפקידם של מורשי נגישות השירות הוא לספק חוות דעת ואישורים בנוגע להנגשות והתאמות של שירותים ציבוריים (תחבורה, בריאות, בידור וכן הלאה) סביבת עבודה של אנשים עם מוגבלות וכיו"ב', והכל בהתאם לקריטריונים ואמות מידה שקבועות בחוק ובתקנותיו.
כיצד לממש את הפוטנציאל העסקי?
בשנה שעברה אזרתי אומץ ופתחתי משרד נישתי עצמאי בתחום דיני הנגישות ושוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. התחלה חדשה כשבאמתחתי מוטיבציה בכמויות ורצון להצליח. כשפניתי לתוכניות הקיימות היום בישראל לסיוע בהקמת עסק עצמאי, נוכחתי לדעת שגם הן אינן נגישות לאנשים עם מוגבלות שמיעה. כך למשל סרטונים אינם מלווים בכתוביות, לכנסים ולמפגשים אין תרגום לשפת הסימנים או תמלול.
19 אחוזים מכלל אוכלוסיית האנשים עם מוגבלויות בישראל הם עצמאיים ולא-שכירים. משמע 49,000 אנשים עם מוגבלות בישראל מתפרנסים מעסק עצמאי. משרד הכלכלה והתעשייה משתתף במימון התאמות במקום העבודה למעסיקים אך לא עבור עצמאיים שהם אנשים עם מוגבלות.
כדי למלא את החסר, הוקמה תכנית המנטורינג החדשה "נשים יוצרות עתיד" לנשים חירשות וכבדות שמיעה של עמותת "שמע" בשיתוף קרן "נשות יהודה ישראל" מדובר בתכנית חברתית כלכלית ייחודית בנוף הקיים, המעניקה הזדמנות ייחודית להשתלב בקבוצה נפלאה ותומכת של נשים חירשות וכבדות שמיעה. במסגרת התוכנית אליה הצטרפתי, זכיתי לקבל תכנים מונגשים ומנטורינג אחת על אחת על ידי נשות עסקים מנוסות בתחומים שונים שמגיעות למפגשים כדי לספק כלים פרקטיים להצלחת העסק.
ההרצאות במסגרת התוכנית הן נגישות באמצעות תמלול ותרגום לשפת הסימנים, ובעזרת המנטורית שלי עו"ד עידית פוליבודה אני זוכה לכלים רבים לפיתוח ולהעצמה של העסק בפן העסקי ולא פחות גם בפן האישי.
משתתפות התכנית והמנטוריות בונות יחד דרכים ופתרונות מותאמים וייחודיים להגדלת העסק של נשים עצמאיות שעל אף המגבלה שלהן אינן מוותרות ומהוות השראה לנשים רבות אחרות שחולמות ומפחדות להגשים. במפגשים בין המנטוריות ושאר המשתתפות אנו חולקות את הקשיים וההתלבטויות שלנו ולמעשה רוכשות כלים כיצד לממש את הפוטנציאל העסקי והיכולות האישיות של כל אחת בעסק שלה.
התכנית מאפשרת את הגדלת המעגלים דבר שמביא איתו שיתופי פעולה והזדמנויות עסקיות רבות וכפועל יוצא עסק עצמאי ומצליח. כולי תקווה שנשות עסקים נוספות יבינו את החשיבות בתכנית שכזו וייקחו בה חלק למען שוויון בשוק העבודה.
- להצטרפות ל"נשים יוצרות עתיד" - התכנית הכלכלית להעצמה נשית של עמותת "שמע" בה נשות עסקים פועלות למען נשות עסקים חירשות וכבדות שמיעה, שלחו מייל ללפרטים נוספים והרשמה לתוכנית, מוזמנות לפנות למיכל במייל: Michal.gorelick@gmail.com
.