שתף קטע נבחר
 

בחברה טובה

נשים נפגעות אלימות שעוברות שיקום כלכלי, חנות מקוונת שמסייעת לעסקים חברתיים ליצור הכנסה עצמית ופרויקט לטיפוח יזמות באזור הגליל – הכירו את שלושת המיזמים החברתיים שמוכיחים שהעצמה והתפתחות כלכלית הם חלק בלתי נפרד מחברה ערכית ומתקדמת

בשיתוף בנק הפועלים

 

צילום: ניצן דרור

צילום: ניצן דרור

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בשנים האחרונות עובר עולם הפילנתרופיה שינוי דרמטי, "בעבר העולם הזה היה מונע ממניעים רגשיים של חמלה ורצון לסייע. היום הוא מתפתח למתן חכות במקום דגים, כלומר לא רק לסייע לאנשים בדברים כמו כסף ומוצרי מזון שיעזרו להם לשרוד את היומיום, אלא לתת להם משאבים ומעטפת יותר רחבה של נגישות לעולם התעסוקה, עם דגש על העולם הדיגיטלי, מתוך שאיפה שהם יוכלו להתפרנס בעצמם", אומרת שלי אמיר, מנהלת קשרי קהילה בבנק הפועלים.

 

אחת הדרכים הספציפיות שבהן זה נעשה: החל מהחודש הבא יפעיל הבנק חנות חברתית מקוונת בפלטפורמה של קניון האופנה והלייף-סטייל "מרמלדה". החנות החברתית, שתנוהל בעזרת חברת CHOICE, תאגד במקום אחד עשרות עמותות ועסקים חברתיים שמייצרים מתנות ומוצרים, וכך תאפשר להם להשתלב בעולם המסחר האלקטרוני. "ברגע שנותנים לעמותות חברתיות פלטפורמה ומאפשרים להן ליצור הכנסה עצמית, מפחיתים את התלות שלהן בתרומות ומאפשרים להם להתפרנס, אולי לא במלוא גובה התקציב אבל עם עוגן בלתי תלוי באחרים", מציינת אמיר.

 

בין העסקים החברתיים שימכרו את מוצריהם באתר ניתן למצוא עמותות שעוסקות בשיקום בעלי מוגבלויות ונוער בסיכון כמו כוכב הצפון, מכון סאמיט וכפר עידוד, עמותות לקידום מעמדן של נשים כגון אחותי, קוצ'ינטה ומירמבה ועוד.

 

מירמבה העצמת נשים באוכלוסיות מתפתחות באוגנדה בעזרת עבודת יד (צילום: נוי אסרף אביסרור)
מירמבה העצמת נשים באוכלוסיות מתפתחות באוגנדה בעזרת עבודת יד(צילום: נוי אסרף אביסרור)
 

"ישנן עמותות שחלק מתהליך השיקום אצלן הוא עשיית תוצרת, כמו שוקולד או אביזרים שאפשר למכור. עכשיו, במקום שהמוצרים יימכרו רק בחנות לעיצוב הבית, לדוגמה, אפשר יהיה לקנות במרמלדה מתנה עם ערך מוסף חברתי, שמסתתר מאחוריה סיפור אישי, בלי קשר למיקומך הגיאוגרפי, 24 שעות ביממה, והמוצר יגיע אליך הביתה", מסכמת אמיר את הרעיון.

 

עמותות או עסקים חברתיים שמעוניינים להצטרף למיזם מוזמנים לפנות למייל: liat@choice-sl.co.il

 

אותו תהליך, שינוי מ-חכות לדגים, עבר גם על עמותת חסדי לב; בתחילת דרכה העמותה התמקדה בחלוקת סלי מזון למשפחות מעוטות יכולת באזור

צפת והגליל, "אבל ראינו שזה לא באמת עוזר. הרגשנו שאנחנו לא עושים שינוי בקהילה, רק נותנים מענה נקודתי", מספר זלמי ביסטריצקי, מייסד ומנכ"ל חסדי לב.

 

כיום העמותה מפעילה מספר תוכניות שמטרתן לייצר חוסן כלכלי וקהילתי באזור הגליל. "שיעור האבטלה בצפת, למשל, מאוד נמוך, בסביבות שישה אחוזים, אבל רמת העוני גבוהה. הסיבה לכך היא שאנשים רבים עובדים במשרה חלקית או בשכר מינימום. זו הסיבה שאנחנו רוצים לבנות קהילה חזקה ולייצר מקומות תעסוקה איכותיים".

 

בין תוכניות ההעצמה הכלכלית שפיתחה העמותה נמצא "מצפן ליזמות", פרויקט שמעניק ליווי מקצועי וצמוד ליזמים משלב הרעיון ועד הפעלה שוטפת של העסק. אחת מסיפורי ההצלחה של התוכנית היא יהודית מירב, תושבת צפת מהמגזר החרדי. מירב, כיום בעלת מותג אופנה צנועה שפעיל בארץ ובעולם, עבדה במשך מספר שנים בתור מנהלת חשבונות וחלמה על עיצוב וסטיילינג.

 

 

"שמעתי על התוכנית מחברה ובהתחלה לא התלהבתי במיוחד. חשבתי שזו תהיה עוד אחת מאותן תוכניות לקידום עסקים שכבר הייתי בהן. אבל אחרי שנפגשתי עם המנטור הבנתי שזה משהו שונה, זאת הייתה הזדמנות פז בשבילי להתקדם. קיבלתי ליווי מתי שאני רוצה, הרגשתי שאני אף פעם לא לבד, כאילו יש הורים לעסק. שם הייתה לי קפיצה משמעותית".

יהודית מירב
יהודית מירב
  

מירב הצטרפה לתוכנית לפני שנתיים וחצי, כשהעסק שלה עוד היה בחיתוליו. לדבריה, היו לה הרבה נפילות בדרך. "אחד הספקים גבה ממני מחיר מופקע שגרם לי להפסדים רבים. בעזרת התמיכה והסיוע שקיבלתי מהמנטור שלי החזרתי את ההשקעה, הוצאתי קולקציה חדשה ובניתי אתר. בתוכנית נתנו לי כלים להתייעל, לימדו אותי איך לעבוד נכון ומסודר, איך לשאוף גבוה אבל להיות עם הרגליים על הקרקע. היום החזון שלי הוא להיות 'זארה' לדתיות".

 

בעמותת רוח נשית פועלים במישור אחר. "80 אחוזים ממקרי האלימות במשפחה", טוענת תמר שוורץ, מנכ"לית העמותה, "כוללים אלימות כלכלית - המושג הבא שצריך לעשות לו

קמפיין #metoo. אלימות כלכלית היא בדיוק כמו הטרדה מינית – חמקמקה, לא רואים אותה אבל היא קיימת. לצערי, היא עדיין לא מעוגנת בחוק, החוק קובע שאלימות יכולה להיות רק פיזית או מינית".

 

שוורץ מכנה את רוח נשית "עמותת היום שאחרי", מכיוון שהיא מספקת לנשים נפגעות אלימות תהליך שיקום שישפר את מצבן הכלכלי. "אנחנו מעמידים את הנשים על הרגליים. מה שגורם לנשים להישאר שנים ארוכות במעגל האלימות היא התלות הכלכלית בבן הזוג. אם אישה תהיה עצמאית כלכלית היא לא רק תהיה חופשייה מהתלות בבעלה האלים, אלא גם מעובדות סוציאליות ומקצבאות", היא טוענת.

 

המודל של רוח נשית כולל ליווי צמוד של מנטוריות, שנקראות "אחיות גדולות". מדובר במאמנות אישיות שהולכות יד ביד עם המשתתפות במשך שנתיים, נותנות להן כתף, מעצימות אותן ומסייעות להן במשימות יומיומית שהן לעיתים מתקשות בהן, כמו פתיחת חשבון בנק.

 

אחת המשתתפות שעברה את התהליך המעצים הזה היא אורית (השם האמיתי שמור במערכת). לפני שש שנים נמלטה אורית עם שני בניה מבן זוגה האלים למקלט לנשים מוכות. אחרי חצי שנה היא יצאה מהמקלט והרגישה אובדת עצות יותר מאי פעם – היא הייתה מובטלת, לא קיבלה סיוע מאף גורם, סבלה מביטחון עצמי ירוד ואף חששה לחייה (עד היום היא נחשבת לבעלת מסוכנות גבוהה). "לא ידעתי מי אני. הייתי כל כך מבולבלת, עלה נידף ברוח", היא מספרת.

 

במקלט שמעה אורית על רוח נשית ופנתה אל העמותה מיד עם יציאתה. שם היא קיבלה לדבריה את מה שהייתה צריכה יותר מכל – חיבוק מכיל. המנטורית שהצמידו לה ליוותה אותה במשך שנתיים ברגעי המשבר הקשים וגם בטרדות היומיום כמו חיפוש עבודה, מיצוי זכויותיה, התאמת מוסדות חינוך לילדיה ומציאת דרך להתפתחות ולמימוש עצמי.

עמותות למען נשים (צילום: אורן שלו)
כנס לציון 10 שנים לרוח נשית(צילום: אורן שלו)
 

היום אורית לקראת סיום תואר ראשון במשפטים, מפרנסת בכבוד את שני בניה, מסייעת לנשים אחרות במצבה וגם שותפה בקבוצת שינוי מדיניות, שמקדמת מודעות וחקיקה לשיפור מצבן הכלכלי של נשים נפגעות אלימות. "ללא העמותה לא הייתי צולחת את זה. אני גאה שהגעתי למקום כזה, זה חלק ממשפחה", היא מסכמת.

 

נשים שמעוניינות להתנדב לרוח נשית או לקבל סיוע מוזמנות לפנות בטלפון 072-2507770 או במייל: ruach-nashit@012.net.il

 

"לעשות מעשה טוב הוא משימתו המהוללת ביותר של האדם", אמר סופוקלס. מאחר ואלו העוסקים במלאכה המבורכת נשארים, לרוב, מאחורי הקלעים, מגיעה להם תודה דרך ההכרה. במסגרת "זאת העמותה שלי", "ידיעות אחרונות", ynet ובנק הפועלים מזמינים אתכם לספר על עמותה, ארגון או מיזם חברתי שהייתם שותפים לו, או כזה שהכרתם והרשים אתכם. ספרו לנו כיצד הוא תורם למדינה וכיצד הוא השפיע עליכם בפרט

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף בנק הפועלים

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חולמת ומגשימה - יהודית מירב
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים