שתף קטע נבחר
 

תווים של תקווה: משמרים את יצירות הנספים בשואה

ביקורו של המוזיקאי והמנצח פרנצ'סקו לוטורו באושוויץ ב-1991 - שם למד כיצד תוך שעות ספורות נכחד עמוד השדרה של המוזיקאים ממערב ומזרח אירופה - הוביל אותו למסע של שלושה עשורים בחיפוש אחר יצירות מוזיקליות פרי עטם של נספים מהשואה. את היצירות איגד יחד וחלקן ינוגנו במופע מיוחד. צפו בחזרות

בשיתוף קרן קימת לישראל

 

חגיגות ה-70 למדינת ישראל מציינות לא רק את לידתה של מדינה באירועים משמחים, בימות, הופעות וריקודים עד אור הבוקר, אלא מכילה גם את כל אבני הדרך שמעצבות את מהותה של מדינת ישראל במרוצת השנים, אפילו עוד בטרם ההכרזה על הקמתה. הסמיכות שבין יום השואה ליום בו חוגגים את הכרזת המדינה, יום העצמאות, איננה מפתיעה - המושג משואה לתקומה הוא כסמל לנצחון של עמנו על כל הפרעות שעברנו ומציין, בין היתר, את היכולת שלנו למצוא אופטימיות בתוך מה שנראה מצב בלתי אפשרי לאדם.  

 

"תוים של תקווה" הוא פרויקט מיוחד שמוביל המנצח וחוקר המוסיקה פרנצ'סקו לוטורו  - במשך שלושה עשורים חיפש לוטורו אחר שרידי מוזיקה שנכתבה בידי אסירים-מלחינים בתוך הזוועות של מחנות הריכוז וההשמדה, בתנאי מחתרת, בדרך לא דרך. היצירות ששרדו קובצו יחד וחלקן יבוצעו בערב מיוחד בו ינגנו תלמידי בתי ספר למוזיקה בנגב יחד עם התזמורת הסימפונית של אשדוד. מאחורי הפרויקט עומדים קק"ל ו-JNF UK, הארגון היהודי הפילנטרופי שפועל לקידום יישובי הנגב במגוון תחומים. הצטרפנו לחזרות כדי לשמוע שלוש דורות מדברים על מוזיקה. צפו:

 

כתב: אסף קמר, צילום: אורי דוידוביץ', עריכה: שיק

כתב: אסף קמר, צילום: אורי דוידוביץ', עריכה: שיק

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  

"זה פרויקט מרגש ביותר - לחשוב שבמקום הכי אפל, הכי נמוך שבו אנשים יכולים למצוא את עצמם במחנות הריכוז, אנשים ישבו וכתבו מנגינות", אמר דני עטר, יו"ר קק"ל. "אנחנו שומעים את הדבר המרגש הזה שממש מעלה צמרמורת כששומעים אותו."

 

להעניק חיים למוזיקה

פרנצ'סקו לוטורו, פסנתרן ומורה למוסיקה, יצא למסע נרחב בעקבות המוסיקה האבודה של הנספים בשואה. הוא דבק במטרה אחת ויחידה שהייתה יקרה לו כמוזיקאי: להשיב לחיים את המוסיקה שיצרו הנספים בשואה ולמלא את החלל הריק שנגרם במהלך השואה הנאצית להיסטוריה של המוסיקה בעולם.

 

תהליך החיפוש והאיסוף החל כאשר לוטורו הגיע לראשונה בחייו למחנה ריכוז ב-1991 - באושוויץ הוא למד על המוסיקה האבודה של הנספים בשואה והבין מה ארע לאסירים ולמוזיקאים שפונו למחנה. בתגובה למידע, אמר שהנאצים חיסלו תוך שעות ספורות דור שלם של מוזיקאים, מלחינים, קומפוזיטורים ופסנתרנים יחידי סגולה. כך נכחד באחת עמוד השדרה של המוסיקאים ממערב ומזרח אירופה.

 

מאז הביקור הגורלי החל לוטורו במלאכת איסוף המוסיקה ששרדה. לתומו חשב שנותרו מעט מאוד שרידים מהמוסיקה האבודה, אך עד מהרה הבין שטעה בהערכה, ועד לאחרונה הצליח לשים יד על כ-4,000 יצירות - חלקן תווים מקוריים והאחרות עותקים של יצירות. חלקן משורבטות על פיסות נייר ועיתונים וחלקן על גבי נייר תווים. 

 

החיפושים הובילו את לוטורו לעשרות מדינות. הוא חיפש בחנויות ספרים יד-שנייה, נבר בארכיונים וראיין עשרות ניצולי שואה. כך הצליח להניח יד ולרכוש אלפי קטעי מוסיקה כולל, שירים, סימפוניות ואופרות, כולם פרי יצירתם של אסירים במחנות ריכוז ומחנות עבודה ושמד בגרמניה ובמדינות אחרות באירופה בתקופת מלחמת העולם השנייה.

 

עם הזמן לוטורו ארגן והקליט כ-400 יצירות, וב-2013 הוציא לאור מהדורה של 24 דיסקים שנקראת: Encyclopedia of music composed in concentration camps

 

במרוצת השנים חש לוטורו שהוא מתקרב יותר ויותר ליהדות וב-2004 התגייר - בהמשך לתהליך גילה שהסבא-רבא שלו היה יהודי.

 

חלק נבחר מן היצירות שאסף לוטורו יבוצעו בקונצרט "תווים של תקווה", שיתקיים ב-15 באפריל בבנייני האומה בירושלים. הקונצרט, יוזמת JNF UK וקרן קימת לישראל יתקיים כחלק ממשלחת נשיאי הקרן הקיימת לישראל ובו לוטורו ינצח על תלמידי בתי ספר למוזיקה בנגב, שנתמכים על ידי שני הארגונים, וייבצעו את היצירות יחד עם התזמורת הסימפונית של אשדוד.

 

בשיתוף קרן קימת לישראל

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים