שתף קטע נבחר
 

פרויקט נערי רפאל

כשלילך הייתה בכיתה ז', הגיעו לבית-ספרה מתנדבים מיצרנית אמצעי הלחימה רפאל וניסו לשכנע את הילדים לבחור בלימודים ריאליים. למרות שהיא מגיעה מרקע קשה ולא ממש האמינה בעצמה, לילך השתכנעה - וכיום היא לומדת בטכניון. "לאורך הדרך, אנשים גרמו לי לגלות דברים שלא ידעתי שקיימים בי" היא מספרת

בשיתוף רפאל מערכות לחימה מתקדמות

 

על חשיבותה של תרומה לקהילה אין עוררין. מדובר למעשה במעגל שמזין את עצמו: ההתנדבות בדרך כלל מתרחשת בקרב אוכלוסיות חלשות שזקוקה לה, מה שמעניק להן את הביטחון להשתלב במעגל העבודה או לפעול על מנת לשפר את איכות חייהן, ובשלב הבא, פעמים רבות הביטחון הזה מנותב חזרה אל הקהילה כשהנתמך הופך לתומך, וחוזר חלילה.

 

השאיפה הגדולה ביותר, כמובן, היא שלא יהיו יותר אוכלוסיות מוחלשות. אבל עד שזה יקרה, אנחנו נתקלים בלא מעט סיפורים מרגשים שנובעים מתוך התרומה לקהילה ונותנים ביטוי לתוצאות נהדרות וחשובות.

 

הסיפור של לילך (24), שיכול היה להתגלגל לגמרי אחרת, הוא אחד מאותם סיפורים. היא מגיעה מקריית-ים, מבית קשה יום. כדי שמשפחתה תוכל להתפרנס, היא נאלצה לעבוד כבר כילדה.

 

כשהייתה בכיתה ז', לילך נרשמה לפרויקט "פרחי רפאל" בבית-ספר "רודמן" בקריית-ים, שם למדה. מטרת הפרויקט היא לעודד תלמידים ותלמידות בחטיבת הביניים לפנות למגמות ריאליות-מדעיות, ובשנות התיכון לעזור להם להצליח בלימודים ולא לוותר על הכיוון שבו בחרו. התוכנית מתמקדת בהעשרה ובסיוע במתמטיקה, אך יש לה גם פן רגשי מעצים: לעזור לתלמידים להבין ולהאמין שהם יוכלו להשתלב בעתיד בחברות טכנולוגיה כדוגמת רפאל, או בתעשיית ההיי-טק באופן כללי.

 

פרויקט נערי רפאל (צילום באדיבות: רפאל מערכות לחימה מתקדמות בע
כשהייתה בכיתה ז', נרשמה לפרויקט "פרחי רפאל" בבית-ספר "רודמן" בקריית-ים, שם למדה. לילך. (צילום באדיבות: רפאל מערכות לחימה מתקדמות בע"מ)

 

בהשראת התוכנית, לילך למדה בתיכון במגמה ריאלית. אחרי שסיימה את לימודיה היא קיבלה פטור משירות צבאי בשל סיבות משפחתיות. היא התחילה שירות לאומי ועסקה בנושא הומאני יותר - חינוך מיוחד. אולם מהר מאוד הבינה שהתחום פחות מדבר אליה, וחיפשה אופציית התנדבות שהכי דומה לצבא אמיתי. כששמעה שאפשר להתנדב ברפאל - היא לא היססה.

 

"עשיתי שנה וחצי שירות לאומי ברפאל בתחום אבטחת איכות של מוצרים", היא מספרת. "בראיון הראשון שלי לתפקיד, המראיינת התחילה להסביר לי עליו ולא כל כך הבנתי על מה מדובר, באותו שלב התלבטתי אם לקחת את העבודה או להישאר בחינוך המיוחד, אבל מאחר שהייתי ב'פרחי רפאל' והיה לי ניסיון טוב איתם החלטתי ללכת על זה ולראות לאן זה מתפתח. מכיוון שהיה לי רקע במתמטיקה ובפיזיקה, התקבלתי".

 

פרויקט נערי רפאל (צילום באדיבות: רפאל מערכות לחימה מתקדמות בע
פרויקט נערי רפאל(צילום באדיבות: רפאל מערכות לחימה מתקדמות בע"מ)

 

במהלך השירות הלאומי נוסף ללילך עוד תחום אחריות: היא חזרה לפרויקט "פרחי רפאל" בבית-הספר רודמן - אלא שהפעם היא הייתה המדריכה ולא החניכה. מי שלקח אותה תחת חסותו באותה תקופה היה שי, ראש שטח טכנולוגיות בחטיבת מנור ברפאל. הוא זיהה את הפוטנציאל הטמון בה, בין השניים התפתח קשר מיוחד, ושי הפך למנטור שלה במלוא מובן המילה.

 

אחרי השירות הלאומי המשיכה לילך ברפאל במסגרת "עבודה מועדפת" במעבדות הייצור, ותוך כדי העבודה התבהר לה שהיא רוצה וצריכה לרכוש עוד השכלה. מכיוון שהייתה מוקפת במהנדסים, היו לה המון גורמים להתייעץ איתם, ולבסוף החליטה שהיא רוצה ללמוד הנדסת אווירונאוטיקה וחלל בטכניון - בדיוק מה ששי למד.

 

לילך התחילה ללמוד תוך כדי העבודה המועדפת. כיום היא כבר בשנה השלישית ללימודיה. היא עדיין לא שוכחת את השירות הלאומי בתחום החינוך, שלא הרגיש לה נכון, אבל היא בהחלט יכולה לדמיין מצב שבו הייתה נשארת בתחום ולא מגשימה את עצמה. "ההשפעה של בן אדם שמאמין בך ומחזק אותך, כמו שקרה לי כילדה בפרויקט, היא מה שגרם לי לנסות לעבור לרפאל אפילו כשלא ידעתי על מה מדובר בכלל", היא מודה.

 

אגב, אם תשאלו את שי, מדובר במובן מאליו: "לילך עומדת בפני עצמה, יש לה יכולות, רצון ונחישות כדי להתקדם ולהצליח, ואנחנו בסך הכול שמחנו לקדם אותה גם מבחינת הכוונה וגם דרך יצירת המסגרות המתאימות על מנת לאפשר את מימוש הפוטנציאל שלה, לטובתה ולטובת הארגון".

 

לדבריו, המנהלים בארגון מבינים שהעבודה בקהילה היא חלק אינטגרלי ממנו, מה שבא לידי ביטוי בעשייה רבה ובפרויקטים מיוחדים. "לילך עברה כברת דרך של ממש. היום היא סטודנטית שעובדת במשרה חלקית ברפאל באחת היחידות הטכנולוגיות הכי מובחרות שלנו. אנחנו רואים את עצמנו כחולייה במערך ההתנדבות של רפאל אשר מעודדת את בני הנוער ללימודים טכנולוגיים גבוהים. אני מקווה שלילך אכן תיקלט כמהנדסת מובילה ברפאל בסיום לימודיה. מבחינתי זו תהיה סגירת מעגל מאוד יפה ומעוררת השראה".

 

פרויקט נערי רפאל (צילום באדיבות: רפאל מערכות לחימה מתקדמות בע
(צילום באדיבות: רפאל מערכות לחימה מתקדמות בע"מ)

 

מבחינת לילך, זו לא רק הקריירה שאותה הרוויחה, אלא בעיקר תחושת גאווה וסיפוק עצמי שאין לה מחיר. "לאורך הדרך, אנשים גרמו לי לגלות דברים שלא ידעתי שקיימים בי. הם איפשרו לי לראות איך אפשר לשלב גם לימודים, גם עבודה, גם התנדבות, גם משפחה וילדים, להבין שאפשר לעשות הכל אם רק רוצים. לא חשבתי שזה קיים במציאות", היא אומרת.

 

רפאל היא חברה המפתחת ומייצרת אמצעי לחימה מתקדמים לצה''ל ולמערכת הביטחון כבר 70 שנה. אולם בשני העשורים האחרונים התפתח שם תחום אחר: היא משקיעה ופועלת בקהילה במעל 50 פרויקטים שונים, שבהם יש לה 1,900 מתנדבים. מאחר שלכולם רקע טכנולוגי והנדסי, ההתמקדות היא בהתנדבות שתפיק את המקסימום מיכולותיהם, למשל פיתוח פתרונות טכניים לבעלי מוגבלויות פיזיות, חניכת תלמידים ועידודם ללימודים מדעיים ברמה גבוהה, עבודה עם בני נוער מצטיינים ומחוננים וסיוע למוסדות שונים. בעשור האחרון מפעילה רפאל מודל של אימוץ חטיבתי, כשכל חטיבה בחברה מובילה אימוץ של רשות מקומית ומקיימת בה מגוון של פעילויות.

 

ריקי ממן, מנהלת תחום אחריות תאגידית ופעילות הקהילה של רפאל, טוענת כי "המתנדבים הגיעו מלכתחילה לעבוד ברפאל בשם הציונות והמצוינות, והיום הם סוף סוף יכולים להחזיר לקהילה. הם מגיעים בממוצע אחת לשבוע למשך כמה שעות לעבוד עם הילדים. מבוגר אחראי שיכול להשפיע עליהם, לתת עצה טובה, לא רק לפתור תרגיל במתמטיקה, זה דבר כה משמעותי. יש לנו נערים שפגשנו בהתנדבות בקהילה שהיום עובדים ברפאל, נערים משכונות מצוקה שנמצאים היום ביחידות מובחרות בצה''ל, וזה נפלא".

 

הכתבה פורסמה בידיעות אחרונות

 

בשיתוף רפאל מערכות לחימה מתקדמות

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום באדיבות: רפאל מערכות לחימה מתקדמות בע"מ
פרויקט נערי רפאל מערכות לחימה מתקדמות בע"מ
צילום באדיבות: רפאל מערכות לחימה מתקדמות בע"מ
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים